Prima pagină Ediția din: 23.9.2004
Prin constituirea așa-zisului Centru județean pen­tru cultură Alba
Cultura județeană se... centralizează după modelul comunist
     După cum am fost informați, pe ordinea de zi a ședinței Consi­liului Județean Alba de azi (23 septembrie a.c.) se va afla un proiect de hotărâre privind înființarea Centrului județean pentru cultură Alba. Una dintre cele mai mari gogorițe ale "parlamentului județean" din 1989 încoace, pe care o propune Direcția de dezvoltare și bugete a acestei instituții. Pentru a înțelege în ce constă gogorița, vă rea­min­tim faptul că înainte de 1989, în timpul regimului comunist, insti­tuțiile culturale județene (Școala populară de artă, Centrul de creație populară, Biblioteca județeană și Teatrul de păpuși) funcționau sub coordonarea Comitetului de cultură și educație socialistă, din cadrul Consiliului Popular Județean. După Revoluție, pentru eficientizarea activității și o mai mare motivare (prin responsabilizare directă) a in­stituțiilor culturale, s-a produs o descentralizare, acestea dobân­din­du-și autonomia, deși au rămas subordonate Consiliului Jude­țean. Și iată că acum, după 14 ani de la Revoluție, prin propunerea de înființare a acestui centru județean pentru cultură, se reconstituie stru­ctura centralizată, de tip comunist. Susținem acest lucru pentru că, dacă va fi înființat, acest centru va avea în subordine Centrul ju­dețean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale (fostul Centru de creație populară), Școala populară de arte și meserii, Tea­trul de păpuși, precum și un nou înființat "ansamblu profesionist". Iar toate acestea vor fuziona (!?), își vor schimba denumirea și se vor transforma în... direcții! Și e de-a dreptul hazlie noua titulatură. De pildă Teatrul de păpuși "Prichindel" (care e cunoscut sub acest nu­me de 52 de ani), se va numi Direcția artistică pentru copii!
    Dar dincolo de aspectul hazliu există unul de-a dreptul dramatic prin absurditatea sa birocratică. Odată cu trecerea instituțiilor res­pective în subordinea Centrului județean pentru cultură Alba, ele își vor pierde personalitatea juridică (deși aceasta le este garantată prin Legea privind organizarea și funcționarea așezămintelor culturale!!!). Lăsând deoparte faptul că o hotărâre de consiliu județean nu poate modifica o lege organică și să decidă modificarea statutului juridic al unei instituții, iată ce se poate întâmpla: instituțiile respective vor a­vea directori doar "pro forma" (care nu vor mai avea nici un fel de autoritate în fața propriilor angajați), nu vor mai avea autonomie bu­getară (deci nici serviciu propriu de contabilitate, ștampilă, drept de semnătură în bancă etc.), nici motivare privind calitatea actului cul­tural (prin responsabilizare directă)... vor fi pur și simplu niște anexe impersonale, fără relații proprii, ale Centrului județean pentru cultură Alba. În aceste condiții, dacă vor dori să schimbe un bec, să cum­pere un pachet de cuie sau niște coli de hârtie, va fi musai să facă referate și procese verbale către centru... Și chiar dacă s-ar găsi o modalitate de eliminare a acestor greoaie demersuri birocratice, lip­sa de reprezentare a acestor instituții (fiecare cu problemele ei spe­cifice) la nivelul Consiliului Județean va fi contra-productivă. Iar acest proiect de hotărâre este propus în condițiile în care legea dedică un capitol distinct așa-ziselor centre culturale (ca și celorlalte așe­ză­minte menționate), cu o activitate clar stabilită,... care nu prevede coordonarea celorlalte așezăminte (ci eventual colaborarea cu ele) și în nici un caz subordonarea și transformarea lor în direcții fără per­sonalitate juridică.
    Am discutat cu directorii celor trei așezăminte la statutul cărora se atentează prin acest proiect de hotărâre și toți au avut aprecieri ne­gative cu privire la noua verigă intermediară, centralizatoare, care se va intitula Centrul județean pentru cultură Alba. De pildă, Ioana Bogățan- Vieru, directoarea Teatrului de păpuși ne-a dezvăluit faptul că în cei cinci ani de când conduce instituția a obținut (prin relații personale) peste 900 de milioane de lei pentru dotări și moder­ni­zare, prin urmare, după atâta muncă, ar fi nedrept să cedeze inte­gral patrimoniul teatrului către Centru (cum se intenționează) și să "fuzioneze" (acesta-i termenul folosit în proiectul de hotărâre!) cu Școala de arte și Centrul de creație populară. La fel, directorul Școlii de arte, Emilian Paraschiv, ne-a mărturisit că în expunerea de mo­tive ce stau la baza acestei "reorganizări" se află niște neadevăruri. Se spune, de pildă, că patrimoniul instituțiilor de cultură este mini­mal și că nu se realizează venituri extrabugetare semnificative, dar Școala de arte are toată dotarea necesară, iar pe anul în curs a realizat venituri proprii în valoare de peste 420 de milioane de lei! (La fel, Teatrul de păpuși are dotări și utilități suficiente, pe care nu le datorează Consiliului Județean, ci eforturilor directoarei.) De ase­me­nea, directorul Cornel Comșa de la Centrul de creație populară, are nemulțumiri legate de viitoarea funcționalitate a instituției pe care o conduce acum și care organizează toate manifestările populare ju­de­țene, prin care s-au lansat nume mari ale scenei folclorice jude­țene și naționale. Dar, mă rog, pe cei trei directori nu i-a consultat nimeni în legătură cu această decizie, care-i transformă în niște... "șefi de echipe culturale". Nu i-a consultat nimeni, pentru că nici unul dintre aceștia nu face parte din vreun partid politic. Să credem că cineva vrea să-i subordoneze unui viitor director politic? Păi a­tunci actul de cultură va fi politizat și ne vom întoarce și mai în stră­fundurile comunismului...
    În acest context, se impun niște întrebări. Este legală această "re­or­ganizare"? Cui folosește această suprastructură birocratică, în condițiile în care Consiliul Județean Alba are deja o comisie pentru cul­tură? Cui folosește fuziunea patrimonială și bugetară a celor trei instituții? Cine crede că centralizarea și birocratizarea, contrar tutu­ror legilor eficienței, va determina o "mai bună utilizare a resurselor materiale și umane"? Vom afla, poate, după ședința de astăzi.
Ioan HĂNȚULESCU

În premieră națională, exercițiu militar interna­țio­nal
"Inundații catastrofale" la Vințu de Jos
     șalupaAstăzi, de la ora 10.00, la Vințu de Jos, va avea loc un exercițiu demonstrativ în cadrul aplicației militare "Blonde Avalanche 2004", organizată în premieră na­țională, a declarat conducă­torul exercițiului, col. Stelică Sa­va, fost comandant al UM 01794 din Alba Iulia, actual­men­te comandantul Brigăzii 4 Geniu din Deva. Vor fi implicate efec­tive militare din Ungaria, Slovacia, Ucraina și România, componente ale Batalionului multinațional de Geniu "TISA", aplicația fiind super­vizată de observatori din Serbia-Muntenegru. Unitățile militare româ­nești participante la acest exercițiu sunt Batalionul 52 Geniu Satu-Mare, aflat în subordinea Corpului 4 Armată Teritorial "Mareșal Con­stantin Prezan" Cluj-Napoca, unde a fost deschisă oficial aplicația la începutul săptămânii, și Batalionul 136 Treceri Alba Iulia, subor­do­nat brigăzii din Deva. Exercițiul multinațional constă în simularea u­nor inundații catastrofale, urmată de intervenția Batalionului multi­național pentru evacuarea populației sinistrate, prin realizarea pe râul Mureș a unor poduri de pontoane sau bărci, portițe de trecere, dar și salvări cu elicopterul asigurat de o unitate de aviație din Turda. Cu sprijinul Inspectoratului județean de Protecție Civilă și al Brigăzii 5 Vânători de Munte "Avram Iancu" din Alba Iulia, la Vințu de Jos va fi amenajată o tabără pentru sinistrați. La acțiune vor fi prezenți loc­țiitorul șefului Statului Major General al Armatei Române, general-locotenent Ioan Gavril Ghițaș și locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, g-ral. mr. Vasile Apostol, precum și alți înalți ofi­ciali civili sau militari, a mai spus col. Stelică Sava. (R.G.)
Conferința județeană a PNȚCD Alba
     Sâmbătă 25 septembrie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia va avea loc începând cu ora 10,30 Conferința extra­ordinară de alegeri a PNȚCD Alba. Manifestările politice precum și dezbaterile privind fuziunea cu celelalte partide de orientare creștin - democrată care să ducă la crearea unui pol creștin - democrat și popular se doresc a fi începutul unei campanii electorale menite a re­aduce această formațiune politică în Parlament, a declarat preșe­dintele interimar al PNȚCD Alba, Alin Popa. (F.R.)
Emil Cuteanu tulbură apele în PSD Alba
     Odată cu apropierea verdictului în ceea ce privește componența finală a listelor pe care PSD + PUR Alba le vor prezenta pentru ale­gerile parlamentare se înmulțesc și speculațiile în legătură cu per­soanele care vor ocupa locurile eligibile. Mai nou se vehiculează ca un potențial candidat numele lui Emil Cuteanu - originar din Sebeș care l-ar "substitui" de pe poziția secundă de la Camera Deputaților pe Nicolae Mera - președintele TSD Alba. Emil Cuteanu este ac­tualmente secretar de stat pe problemele revoluționarilor, însă pentru județul Alba este un ilustru necunoscut. De altfel foarte mulți membri ai PSD Alba care, în paranteză fie spus, s-au împăcat oarecum cu ideea că trebuie să cedeze un loc PUR - ului ne-au precizat că încă o imixtiune pe liste i-ar putea determina să nu mai voteze cu partidul din care fac parte. "Cred că o să pun ștampila pe Alianța D.A. dacă se va mai opera încă o modificare pe liste", ne-a declarat sub pro­tecția anonimatului un membru PSD. (R.J.)
Județul Alba pregătit pentru iarnă
     Directorul Distrigaz Nord, Sucursala Alba, ing. Pavel Bodan, ne-a informat că la nivelul instituției au fost asigurate stocurile de gaz metan pentru sezonul rece. "Suntem pregătiți să facem față iernii, iar cantitățile de gaz metan depozitate în vederea încălzirii locu­in­țelor la iarnă sunt asigurate", a declarat ing. Pavel Bogdan. El a mai spus că numărul cetățenilor care solicită debranșarea de la sis­temul centralizat pentru încălzirea locuințelor cu centrale de apar­tament este în continuare crescut. (F.R.)
Ieri a fost recepționată lucrarea
Alimentare cu apă la Săliștea
     În cursul zilei de ieri, în prezența vicepreședintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, însoțit de Dan Popescu, directorul Direcției Tehnice la CJ Alba, a avut loc recepția lucrării de alimentare cu apă a localității Să­liștea. Lucrările au fost executate de SC Instalatorul SA Alba Iulia, iar investiția este cifrată la 10,5 miliarde de lei. Membrii comisiei de recepție s-au declarat mulțumiți de calitatea lucrărilor. Vicepre­șe­dintele Ion Dumitrel a declarat că CJ Alba va continua demersurile la București pentru finanțarea lucrărilor referitoare la alimentarea cu apă potabilă de la Tărtăria.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.