Editorial
Politică și finanțe
     Într-o economie de piață cât de cât funcțională, cum este mai nou aceea a României, politica fiscală este esențială pentru un mediu de afaceri care să stimuleze întreprinzătorii și, implicit, creșterea economică reală. De aceea, partidele își fundamentează programele de guvernare pe creșterea sau reducerea fiscalității, exemplul cel mai bun oferindu-l în această privință republicanii și democrații din SUA. Când Ronald Reagan a redus fiscalitatea, impozitele în special, cu 30%, economia americană a înregistrat un boom fără precedent, cu efecte până în zilele noastre, mai ales că președintele Bush a menținut această practică și implicit trendul unei creșteri economice. Reducerea taxelor și impozitelor sau dimpotrivă, creșterea lor, această alternanță de politici fiscale este singura cale de stimulare a consumului și deci de prosperitate. Din păcate, la noi, în cei 15 ani de democrație, nu s-a promovat decât o singură politică fiscală și anume aceea de creștere continuă a fiscalității, astfel că România a ajuns să bată mai multe recorduri în Europa. Așa, de exemplu, nivelul contribuțiilor sociale este de 49,5% din salariu, față de 37% media în Uniunea Europeană. De asemenea, nivelul taxelor și impozitelor pe venit este atât de mare încât practic egalizează și uneori chiar întrec salariile. De exemplu, pentru un salariu net de 500 de Euro, angajatorul trebuie să plătească 600 de Euro taxe și impozite. Așa s-a ajuns ca forța de muncă din România să fie cea mai ieftină din Europa și ca românul să câștige de 5 ori mai puțin decât un portughez, cel mai prost plătit muncitor din UE înainte de aderare. Și tot așa s-a ajuns ca procentul celor care preferă să muncească la negru să fie, conform datelor Băncii Mondiale, de 24%, adică ne depășesc la acest capitol doar bulgarii! Pe bună dreptate oamenii spun că nu pot accepta un salariu mai mic ca întreținerea la bloc și de aceea pre­feră să muncească la negru.
    Cine este de vină pentru această curată jecmănire a salariatului și a întreprinzătorului român? Guvernul zice că FMI-ul și Banca Mondială au pus căpăstru pe creșterea salariilor. Negociatorul șef al FMI în relația cu România a declarat însă că a recomandat Guvernului și scăderea fiscalității pe salarii. Aceeași recomandare a făcut-o și Banca Mondială. Dar, guvernanții și mai ales finanțiștii noștri nu au curajul unor măsuri radicale. Ei preferă să facă pomeni și să încurajeze astfel nemunca. Anul acesta, bunăoară, bugetul alocat Ministerului Muncii este cel mai mare din perioada post-decembristă, banii fiind distribuiți tuturor celor care s-au obișnuit să trăiască din indemnizații, alocații, subvenții, ajutoare și pomeni de tot felul. S-a ajuns în situația ca cei care muncesc să câștige 2.400.000 de lei pe lună, salariul minim pe economie, iar cei care nu o fac de fel, să primească gratuit ajutor lunar de 1.750.000 de lei. Și atunci să nu ne mai mirăm că nimeni nu mai vrea să mun­cească pentru 650.000 de lei pe lună!
    Evident că situația nu mai poate continua și că este necesară o schimbare în politica fiscală. După 15 ani de creștere necontenită a taxelor și impozitelor, a venit vremea să aruncăm la coș politica fi­nanciară falimentară de tipul jefuirii și batjocoririi românului muncitor și întreprinzător și să facem un mare pas, dacă nu spre UE, măcar spre Rusia, unde impozitul pe venit este de 13%. Eu nu zic să fie 13%, deși la noi vântul a bătut și mai bate de la răsărit, dar 16% mi se pare rezonabil. Cred că ar fi potrivit pentru ca și în România, mun­ca și nu pomana să guverneze societatea!
Gheorghe CIUL