Prima pagină Ediția din: 28.9.2004
Cine a pus cruce mineritului din Apuseni?
Premierul împotrivă, președintele interesat
     Ziarul nostru a găzduit declarația premierului Adrian Năstase, prin care acesta a afirmat din nou că este împotriva realizării in­vestiției de la Roșia Montană. O poziție mai neutră a adoptat președintele României, Ion Iliescu, care, cu ocazia vizitei de pomină din Canada, a declarat referitor la acest proiect următoarele: "Sunt foarte interesat de prezența unei companii canadiene și de regiunea unde încearcă ei să dezvolte această activitate minieră. Este foarte important din punct de vedere economic și social, dar s-a ridicat întrebarea privind mediul". Șeful statului a mai declarat că imple­mentarea standardelor de mediu reprezintă o condiție obligatorie pen­tru aderarea României la UE. Din cele două poziții exprimate, se pare că cei doi înalți demnitari au puncte de vedere diferite vis-a-vis de realizarea investiției de la Roșia Montană, fapt care explică poate bâjbâiala în acest caz. Poate și apropierea campaniei electorale es­te de vină. (F.R.)
Într-o ceartă spontană la Galda de Sus
Nașul și-a omorât finul cu un briceag
     Alexandru Preja, de 46 de ani, din Galda de Sus, a încetat din viață duminică, 26 septembrie, după-amiaza, după ce i-a fost înfipt un briceag în plămâni de nașul și consăteanul său, Ioan Doia, de 66 de ani. În fapt, Ioan Doia se afla cu vitele la păscut pe un deal din apropierea comunei Galda de Jos. Între timp, în zonă a apărut și Alexandru Preja, tot cu vitele la păscut. Din cele relatate de supra­viețuitor, respectiv de Doia, Preja i-a scos cu bâta niște vite scăpate într-un lan de porumb, fapt care l-a înfuriat pe primul. Ioan Doia a luat-o la fugă pe deal în jos, cu intenția de a-i administra o corecție lui Preja. Preja s-a apărat de acest asalt, doborându-l la pământ pe Doia și punându-i mâna în beregată (urme neconfirmate de medicul legist). Văzându-se la pământ, Doia a luat briceagul cu care des­făcea nuci și i l-a înfipt lui Preja în dreapta, între coastele 4 și 5, atingându-i plămânul. Din declarațiile lui Doia, Preja a mai mers pe picioarele lui încă 20 de metri. Speriat, Doia s-a întors în fugă în comună, povestindu-le totul aparținătorilor. Apoi, a sunat la Postul de poliție din Galda, relatându-le polițiștilor întâmplarea și declarând că îl lăsase pe Preja în viață. Omul legii s-a deplasat la locul faptei, găsindu-l pe Alexandru Preja mort. Au fost anunțați polițiștii judi­ciariști de la Alba Iulia care, împreună cu procurorul criminalist, s-au deplasat la locul faptei. Ieri a continuat audierea martorilor indirecți la acest caz, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. În funcție de rezultatul anchetei va fi stabilită și încadrarea faptei comisă de Doia și se va hotărî dacă acesta va fi sau nu arestat preventiv.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA, Florin ROMAN

Au apărut răcelile de sezon
     Aproximativ 20 de persoane se prezintă zilnic la Spitalul jude­țean de Urgență, acuzând simptomele unor infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Dr. Aurel Crișan, medic de gardă la "Ur­gen­țe", a declarat că majoritatea pacienților sunt bătrâni și copii, care nu și-au adaptat îmbrăcămintea la condițiile vremii aflate într-un proces de răcire. El a precizat că cele mai frecvente afecțiuni sunt virozele respiratorii, cunoscute în popor ca răceli de sezon, dar au fost înregistrate și bronșite, fără să fie necesară însă internarea vreunui pacient. Dr. Crișan recomandă populației să schimbe gar­deroba de vară cu cea de toamnă, iar la primele simptome de boală, cum sunt durerile în gât sau de cap, să se prezinte la medicul de familie.(R.G.)
500 de milioane de lei pentru apa din Ciugud
     Directorul Direcției economice din CJ Alba, Marian Aitai, ne-a informat că Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului a alocat suma de 500 de milioane de lei județului Alba, în cadrul Pro­gramului de alimentare cu apă la sate. Acești bani vor fi utilizați pentru continuarea lucrărilor de alimentare din comuna Ciugud. Pâ­nă în prezent, pe acest program, Guvernul a alocat suma de 5,5 mi­liarde de lei, bani insuficienți pentru finalizarea lucrărilor la Ciugud și Săliștea.(F.R.)
19 piețe volante în județul Alba
     Prefectul Mugurel Sârbu ne-a declarat că au fost identificate 19 locații la nivelul județului nostru, unde vor funcționa așa - numitele piețe volante. Acestea sunt destinate comercializării produselor agri­cole și agroalimentare și vor funcționa o dată pe săptămână. Printre localitățile județului Alba unde vor exista asemenea piețe se numără Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Cenade, Ciugud, Galda de Jos, Lupșa, Al­mașu Mare, Săliștea și Doștat.(R.J.)
Între Sebeș și Cunța
Un octogenar a fost agățat de trenul personal, dar a scăpat cu zile
     Duminică, 26 septembrie, în jurul orei 13.00, impiegatul de miș­care din gara CFR Sebeș i-a sesizat pe polițiștii TF Vințu de Jos că între Sebeș și Cunța, la km 70+500 m, se află căzut un bărbat lovit de trenul personal 2414, Vințul de Jos - Sibiu. Polițiștii s-au deplasat rapid la fața locului, constatând că rănitul se numește Moisă Traian Ocner, are 84 de ani și este din Doștat. Octogenarul a fost trans­portat de urgență la spitalul din Sebeș și de acolo la Alba Iulia, unde a fost diagnosticat cu fractură deschisă la femurul drept și fractură la brațul drept. Se pare că bătrânul locuia la fiica lui din Cunța iar duminică a plecat de acasă cu intenția de a se duce să-și vadă via. La trecerea peste calea ferată nu a observat trenul personal care l-a agățat cu scara. Din fericire, victima nu a fost trasă sub roți, evi­tându-se astfel o tragedie și mai mare. (N.I.T.)
Alianța D.A. acuză
Imixtiunile subprefectului în ședințele CJ Alba
     Furtunoasa ședință de săptămâna trecută a Consiliului județean Alba are încă ecouri. Candidatul Alianței D.A. la Camera Deputaților - Ștefan Bardan, participant la ședință, a incriminat imixtiunile sub­prefectului Ioan Maier în desfășurarea ședinței amintite. "Ioan Maier a intervenit în dezbatere și chiar a încercat să impună eliminarea de pe ordinea de zi a punctului privitor la desemnarea noului manager al SC DPL Alba. El le-a spus consilierilor județeni că, chiar dacă dis­cută acest punct, oricum prefectura va ataca decizia luată în con­tencios administrativ. Este inadmisibil. El se putea exprima cu privire la legalitatea unei hotărâri a Consiliului județean Alba, dar nu era îndrituit să intervină și în dezbateri în sensul modificării ordinii de zi și nici nu putea ști dinainte dacă decizia pe care consilierii urmau să o ia este sau nu legală. A fost o încercare de a-i speria pe con­silierii județeni, o intimidare absolut în afara atribuțiunilor sa­le." (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.