Editorial
Val după val
     Uneori și un val este punct de observație și poate deveni ter­menul unei metafore sau reperul cotidienei existențe. În neobosita noastră fibră umană căutăm mereu explicații, corespondente firești ale modului de a recepta ceea ce ni se întâmplă. Ne mirăm chiar cât de simplist etichetăm totul. Evenimentele le asemuim valurilor care vin și se sparg la malul societății izbindu-i pe cei mai puțin puși la adăpost de lefuri și poziții solide.
    Am naționalizat valul scumpirilor care se abate cu o regularitate de ceas de lux asupra noastră prinzând înălțimi comparabile cu ale devastatoarelor taifunuri de pe alte meridiane. Numai că al nostru este mai ceva. Are explicații fondate științific în ineficiența eco­nomiei de piață, în ridicarea prețului carburanților ce ne vin pe țeavă din zări îndepărtate, în suprarecoltele câmpiilor mănoase și ale des­păduritelor dealuri ce curg la vale. Ca-n știrile fără comentarii urmărim efectele lui devastatoare: facturi la energia electrică și încălzire cât pensia pe o lună, kilogramul de carne de trei patru ori cât cel în euro... Accentul pus pe valută este pe placul bucătăriei tradiționale, ridicată acum la rangul ospețelor din restaurantele cu multe stele, în ochii truditorilor autohtoni sticlind la sfârșit doar... stele verzi, când după sămădașul făcut rezultă că o ciorbă țără­nească sau o mămăligă cu brânză face nota de plată aidoma unui meniu de croazieră. Ne-am "scumpit" la orice și oricât, aproape că nu mai avem margini. Din când în când guvernanții, oricare ar fi ei, se gândesc să mai arunce câte o subvenție bine plasată, de regulă în propria lor companie, ca apoi s-o retragă la fel de repede precum au și acordat-o. Urmează alte valuri cu frecvențe mai mici: greve anunțate și neîncepute, mișcări sindicale rămase în stadiul de tam-tam, lideri sindicaliști preferând fotolii ministeriale mai la adăpost decât în vârtejul străzii. În largul mării de oameni se iscă din când în când, urmând frecvența sezonului rece-cald, câte o furtună de îmbolnăviri care ne găsește mai tot timpul, cu farmaciile goale, cu spitalele nepregătite să îi trateze pe toți plătitorii de contribuții. Și atunci dăm vina pe viruși exotici ce-și fac de cap în enclava noastră.
    Cu mecanica ei fină, fără greș, politica ne mistuie clipele ne­încetat. Valurile croite de ea sunt când molcome, când uriașe, largi, măturând totul în cale. În adâncimile fotoliilor călduțe, în camere de consiliu încărcate de tensiuni secrete se năvodesc urzeli meș­teșugite întru binele poporului suveran, care este anunțat din vreme, pe ca­nalele cu audiență, să se pună la adăpost de furtunile într-un pahar cu apă ce vor năvăli peste el. În vâltoarea cățărăturii pe coa­mele democrației am lăsat, cu o grațioasă eleganță, o zecime din spațiul de existență sau cum se spune tehnic - teren arabil - în mâna străinilor care au vrut să-l cumpere lesne, o concesie făcută de politicieni ideii de deschidere spre universalitate. Tot astfel se fac și se desfac parteneriate după împrejurări, favorabile sau nu, se completează liste gata validate, nici un sacrificiu politic nefiind prea mare când este vorba de un interes și mai mare. Pe creasta valului, fără putința de a se îneca, ajung aceiași care l-au călărit tot timpul. Pentru oportunități egale nu mai contează părerea mulțimii sau a vreunei conștiințe neîmpăcate. Înotând în ape vânzolite, mass-me­diei i se aruncă un colac de salvare, dar nu spre propria-i scăpare ci, mai mult ori mai puțin, spre salvgardarea securității naționale, într-o echipă compozită alături de sindicate, patronate și SRI, în încercarea de a străpunge valul electoral apărut prematur ai cărui curenți au creat nedorite valuri-valuri de fenomene și reacții.
    Ne obișnuim greu cu gândul că trebuie să considerăm intențiile generoaselor valuri de promisiuni, de isprăvi ce țintesc SF-ul, drept argument în favoarea unei vieți mai bune, mai europene.
Mariana IONAȘ