Actualitate
Alexandru Pereș "groparu" PD-ului
     Iată că apropierea alegerilor generale trezește din ațipeală parla­mentarii. Este cazul ilustrului anonim, deputat Pereș Alexandru, ca­re în cei 8 ani de mandat se poate lăuda cu "tăierea frunzei la câini" și a cheltuirii banului public degeaba. Acum, cu totală lipsa de fair-play, mai are tupeul să ceară un mandat, atacând în mod necolegial presupușii competitori politici din viitoarea campanie electorală din această toamnă.
    Că a fost unul dintre cei mai slabi parlamentari din grupul PD-ului nu o spunem noi, ci acest lucru l-am aflat din nominalizarea făcută de președintele PD Traian Băsescu în cotidianul "Jurnalul Național" din 20 august și 15 septembrie 2004, privind parlamentarii PD care nu vor mai figura pe listă. Este jenant că unii oameni nu-și cunosc lungul nasului, măsura și adevărata valoare și, prin atacuri virulente, purtând marca "made in mahala", așa cum PD-ul ne-a obișnuit în ultima vreme, încearcă să-și ascundă propriile neîmpliniri în fața electoratului.
    Ca și comparație, în timp ce subsemnatul în perioada celor 4 ani cât am activat ca deputat am elaborat 38 de inițiative legislative, 170 de declarații politice și 150 de interpelări parlamentare, am construit o casă pentru o familie de sinistrați în urma alunecărilor de teren din comuna Valea Lungă, nu cred că activitatea de 8 ani a d-lui deputat poate fi marcată de astfel de realizări.
    Și rezultatele alegerilor generale din 2000 au arătat, dacă mai era cazul, popularitatea de care se bucură Alexandru Pereș, care a reușit "performanța" de a duce PD-ul pe locul 6 în județ, în spatele PSD-ului, care a obținut 23,95% (47.500 voturi), PRM 23,52% (46.482 voturi), CDR 8,02% (15.925 voturi), APR 7,83% (15.546 voturi), PNL 6,95% (13.802 voturi), PD a fost doar pe locul 6 cu un scor de 6,25% pentru Camera Deputaților, ceea ce a însemnat 12.407 voturi, adică cu 3000 de voturi mai puțin decât am adunat cu ApR. Până și Corneliu Olar a scos 9497 de voturi, deși a candidat ca independent. Dacă va continua pe aceeași linie, Alexandru Pereș are toate șansele să fie cel care trage lista Alianței D.A. în jos.
Nicolae POPA
Președinte PUR (s-l) Alba

Pentru că nu poate respecta regulile jocului de­mo­cratic
PSD se răzbună pe cetățenii județului Alba
     PSD nu știe să piardă. La alegerile locale din luna iunie s-a de­monstrat că cetățenii județului nu mai vor să mai audă de partidul de guvernământ. Votul democratic al populației a adus în fruntea Con­siliului Județean Alba un președinte și un vicepreședinte din partea Alianței D.A. - Dreptate și Adevăr. Pentru că PSD nu vrea să res­pecte cetățeanul și votul său, strategii partidului au decis să sabo­teze din punct de vedere economic activitatea Consiliilor județene dominate de Alianță. Boicotul PSD și al guvernului Adrian Năstase lovește în primul rând în cetățenii județului, pe care partidul de gu­vernământ îi privează de o viață mai bună.
    Deși promite marea cu sarea, PSD minte cu nerușinare. Prin le­gea bugetului, din transferuri de la bugetul de stat, județul Alba ar fi trebuit să primească de la Ministerul Transporturilor pentru drumurile județene suma de 43,6 miliarde de lei. Până acum în județ au sosit doar 19 miliarde de lei, adică mai puțin decât jumătate. De ce? Răs­punsul dat de fostul secretar de stat, Sergiu Sechelariu, rămâne valabil; el a recunoscut că banii ministerului au fost direcționați spre Bacău sau alte județe din Moldova pentru că de acolo vin voturile pentru PSD. Județul Alba a mai solicitat apoi suma de circa 100 miliarde de lei pentru despăgubirea celor afectați de calamități. A pri­mit doar 1 miliard de lei, adică 1 la sută din necesar. Ultima sfidare la adresa județului Alba și a locuitorilor săi venită din partea guver­nului PSD se leagă de rectificarea bugetară. CJ Alba a primit doar 4,2 la sută din necesități, iar acest lucru înseamnă că vor fi pro­bleme cu plata salariilor pentru profesori, dar și cu activitatea cu­rentă a unor primării sau instituții din subordinea CJ Alba.
    Concluzia este clară: județul nostru a fost pedepsit de guvernul PSD doar pentru că locuitorii de aici au votat pentru Alianța D.A. Dreptate și Adevăr. Răzbunarea PSD reprezintă o ofensă adusă tu­turor cetățenilor din Alba, plătitori de taxe și impozite. (Tiberiu BĂRBULEȚIU, candidat al Alianței D.A. Alba la Camera De­putaților) (P)
Și săraci, și cu banii luați
Zonele miniere din județul Alba lăsate în izbeliște
     Fondul Român de Dezvoltare Socială și Agenția Națională pentru Dezvoltarea și Implementarea Programelor de Reconstrucție a Zo­nelor Miniere (ANDIPRZM), implementează Schema de Dezvoltare Socială a Comunităților Miniere, care face parte din Programul de Închidere a Minelor și Atenuarea Impactului Social, coordonat de Ministerul Economiei și Comerțului. Resursele financiare alocate pentru proiecte provin de la Banca Mondială și Guvernul României, fiind în valoare de 6,2 milioane USD. Această sumă trebuie con­tractată pe proiecte până la data de 30.06.2005 înscrierea în acest termen fiind condiția pentru suplimentarea acestui fond cu încă 17 milioane de dolari, necesare implementării, în perioada 2005-2008, a unei noi scheme de finanțare "Regenerarea economică și socială a comunităților miniere din România" Referindu-se la acest subiect, președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că: "Din păcate, comitetul de coordonare a implementării proiectului, coordonat de secretarul de stat, dl. Gavril Baican, din cadrul MEC, a decis ca în prima fază, fon­durile să poată fi accesate de 46 de localități miniere din țară, din care doar trei se află în județul Alba, respectiv Abrud, Zlatna și Baia de Arieș. Deoarece zona de operare a colectivului Alba al ANDIPRZM cuprinde 31 de localități, toate afectate economic și social de restructurarea sectorului minier, precum și a sectoarelor conexe mineritului, considerăm că toate aceste localități ar trebui cuprinse în zona de operare a programului. Acest lucru va permite tuturor celor 31 de localități să depună proiecte în vederea accesării de fonduri", a spus Atanasiu. Președintele Consiliului Județean Al­ba, Teodor Atanasiu, a remis o scrisoare ministrului Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, în care solicită suplimentarea listei localităților care pot beneficia de finanțare până la cifra de 31.
Florin ROMAN

Cel târziu mâine,
Dascălii vor afla noile salarii majorate
     Prevederile Ordonanței de Urgență nr. 68/16.09.2004 privind u­nele măsuri în domeniul învățământului a constituit principala temă abordată în cadrul ședinței organizate de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Alba (IȘJ) cu directorii de școli, a anunțat inspec­torul școlar general, Dorin Sandea. Întâlnirea a avut loc ieri, la Școa­la generală "Vasile Goldiș" din Alba Iulia, după ce OUG 68/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 875/24.09.2004. Actul normativ stabilește noii coeficienți de multiplicare a salariilor personalului didactic și didactic auxiliar, care vor fi aplicați din luna octombrie, în cifre fiind incluse și sporurile de stabilitate și pentru solicitare neu­ropsihică. În schimb, pentru profesorii universitari, sporurile amintite vor fi acordate în baza altor legi aflate în vigoare. Potrivit ordonanței, salariul brut al unui învățător/educator, cu sporurile de dirigenție, salar/gradație de merit și indemnizație de conducere va fi cuprins între 4.610.000 de lei, pentru debutant și aproape 9 milioane, pentru un dascăl cu gradul I didactic și vechime de peste 40 de ani. Un profesor va câștiga peste 11,3 milioane de lei brut, dacă se apropie de vârsta pensionării și are gradul I, un debutant având un salariu brut de 5,4 milioane. În schimb, pentru personalul didactic de pre­dare care nu îndeplinește prevederile art. 50, alin. 11 al Legii 128/1997, salariile din grilă stabilite pe baza coeficienților de mul­tiplicare potrivit OUG 68/2004 vor fi diminuate cu 15 procente. Actul normativ stabilește și nivelul coeficienților de multiplicare pentru alte categorii de personal, cum sunt șefii de atelier sau supraveghetorii de noapte. Potrivit adresei nr. 11.635/24.09.2004 primite din partea Ministerului Educației și Cercetării, până în data de 30 septembrie 2004, personalul unităților școlare trebuie să intre în posesia de­ci­ziilor privind noua grilă de salarizare.
Robert GHERGU

Drumuri comunale pietruite
     În cadrul programului de pietruire a drumurilor comunale, Gu­vernul României a alocat, ca ultimă tranșă, suma de 380 de mi­lioane de lei pentru județul Alba, ne-a informat directorul economic al CJ Alba, Marian Aitai. Banii respectivi se vor folosi pentru conti­nuarea lucrărilor la DC 115 Buninginea-Ghedulești. Pe acest pro­gram s-au primit în acest an circa 3,89 miliarde de lei, bani care s-au folosit la drumul comunal Buninginea-Ghedulești și pentru DC 205 Berghin-Ohaba-Magherat.(F.R.)
La Alba Iulia
Semafoare pentru... orbi în Piața din Cetate
     Se spune că legile sunt făcute pentru a fi evitate sau, după caz, încălcate. Zicala poate fi aplicată cu succes și la noile semafoare din zona Pieței Cetate din municipiului Alba Iulia. Ieri dimineață, în jurul orei 9.45, aproximativ 10 mașini au trecut "pe roșu" în zona semaforizată din fața Pieței Cetate, în cele câteva secunde în care maxi-taxi-ul în care mă aflam oprise, totuși, la semafor. De fapt, am remarcat că doar autobuzele și maxi-taxi-urile mai opreau la se­mafoarele cu pricina. Și colac peste pupăză, după ce maxi-taxi-ul a primit totuși verde și a plecat de pe loc, șoferul a trebuit să dea do­vadă de ceva prezență de spirit și să evite două persoane - pietoni - care la rândul lor au ignorat culoarea "roșu" a semaforului și s-au angajat în traversarea străzii! (N.I.T.)
Accident mortal stupid
Un biciclist a murit după ce și-a prins șireturile la bicicletă
     Un bărbat de 52 de ani din Blaj a avut parte de o moarte stupidă. Victima, Tiberiu Ilea, rula pe o bicicletă când la un moment dat, și­retul de la un pantof i s-a prins la lanț. Din acest motiv, omul s-a dezechilibrat și a căzut într-un șanț de pe bicicletă, lovindu-se la cap într-o piatră. Legiștii deplasați la fața locului au stabilit că decesul a intervenit din cauza unor fracturi ale coloanei cervicale și ale pira­midei nazale, care au dus la o sângerare abundentă. Practic moar­tea a intervenit din cauza sângelui înghițit de victimă, care a obturat căile respiratorii.(F.R.)
Ziua Internațională a persoanelor în vârstă
     Asociația "Sprijiniți copiii", Centrul de Îngrijire și Asistență Se­beș, Fundația Culturală "Terrarmonia" împreună cu Căminul pentru Persoane vârstnice din Alba Iulia organizează la sediul acestei din urmă unități de asistență socială o interesantă acțiune în cinstea Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. Acțiunea care se do­rește a fi o mică petrecere în onoarea bătrânilor asistați va avea loc pe data de 1 octombrie a.c. începând cu ora 18.00 și au fost invitați să participe toți reprezentanții autorităților județene și locale.(R.J.)
Bugetul Sebeșului a fost majorat cu peste 1,6 miliarde
     Bugetul local al municipiului Sebeș a fost majorat cu suma de 1,61 miliarde de lei, în baza unei hotărâri luate săptămâna trecută de consilierii locali. La capitolul învățământ, au fost alocate supli­mentar 140 de milioane de lei, din care 40 de milioane pentru Colegiul Național "L.Blaga", ceilalți bani urmând să fie cheltuiți în vederea cumpărării de steaguri pentru toate unitățile de învățământ, conform unei hotărâri emise în acest sens de Guvern. Alte 870 de milioane vor ajunge la Serviciul Public de Administrare a Patri­mo­niului, aflat în subordinea Consiliului local Sebeș, pentru acoperirea cheltuielilor de personal. Și Serviciul Public pentru Situații de Ur­gență va beneficia de 300 de milioane de lei în plus. Discutarea ultimelor două puncte a stârnit nemulțumiri în rândul consilierilor PNL, liberalul Gligor Stancu criticând modul în care sunt cheltuiți banii publici de către directorii serviciilor amintite. De altfel, liberalul a inițiat un amendament care viza sistarea alocațiilor bugetare pe anul curent către cele două servicii, sub amenințarea cu răs­pun­derea legală, în cazul depășirii fondurilor aprobate. După discuții contradictorii, în care s-a antrenat și directorul SPAP, Marius Ar­delean, în ajutorul căruia au sărit alți consilieri, Gligor Stancu și-a retras propunerea. Astfel, proiectul de hotărâre a fost adoptat în forma inițială, alte 300 de milioane de lei urmând să fie alocate SC Argos, ca subvenții pentru activitatea de transport urban de călători.(R.G.)
Consilierul PSD Gheorghe Iviniș cere demisia unui... PSD-ist
     Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, a declarat în ultima ședință a CJ Alba că doi dintre noii directori sunt membri de partid: Marian Aitai la PSD, iar Ioan Bodea la PD, în timp ce directorul Direcției Tehnice, Dan Popescu, este apolitic. Ca urmare a unei gre­șeli într-un proiect de hotărâre semnat de Marian Aitai, directorului interimar i s-a cerut demisia. Cel care i-a cerut demisia a fost chiar un consilier PSD, Gheorghe Iviniș, care a spus că, în administrație, politica trebuie lăsată la ușa instituției.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.