Curier județean
Teiuș, orașul fără canalizare
     Cunoscut mai cu seamă ca principal nod de cale ferată, Teiușul își pierde treptat faima sa de odinioară de așezare a feroviarilor. Reducerea substanțială a volumului de mărfuri transportate a avut ca efect diminuarea angajaților la drumul de fier. O parte din forța de muncă disponibilă a fost preluată de unitățile prestatoare de servicii și de întreprinderile de mică industrie, ne spune Iacob Mateica, primarul orașului Teiuș.
    La ora actuală cele mai presante urgențe ale urbei sunt cana­lizarea și stația de tratare a apei. Potrivit unui studiu făcut pentru canalizare este nevoie de circa 300 miliarde de lei. Bugetul local nu poate nici pe departe asigura această sumă iar a crede că se dau fonduri centrale este o vagă iluzie. Cum nici construcția unei stații centrale de epurare a apei nu este posibilă într-un viitor apropiat, tot din lipsă de resurse financiare, administrația locală a optat pentru alte soluții. Se va merge pe construcția unor stații de tratare a apei, de dimensiuni mai mici, la care să fie racordate circa 400 de familii. Costul mai redus al acestor stații face posibilă finalizarea lor într-un timp scurt. Am mai aflat din spusele primului gospodar al urbei că o firmă italiană a achiziționat teren intravilan pe care intenționează să construiască 20 de case pentru tineret pe care să le vândă în rate celor care se căsătoresc. În partea sudică a orașului se află în stadiu avansat de construcție Fabrica de mortare uscate. În final va fi cea mai modernă fabrică de profil din țară unde vor lucra 80 de angajați. Pe agenda de lucru a Primăriei se mai află pavarea tro­tuarelor în zona centrală, extinderea rețelei de apă potabilă și con­strucția unui pod peste Valea Geoagiului. În curând va intra în ex­ploatare o nouă stație de distribuție a carburanților și se va da în fo­losință noua sală de sport.
Sebastian TRUȚĂ

În municipiul Sebeș,
Noi lucrări de extindere și reabilitare a rețelelor de apă și canal
     Primăria Sebeș a predat ieri constructorului, o firmă privată din Alba Iulia, amplasamentul investiției "Extindere și reabilitare rețele a­pă-canal", a anunțat primarul municipiului, Alexandru Dăncilă. El a precizat că este vorba de lucrări de extindere a rețelei de canalizare pe străzile Tineretului și Viitorului, reabilitarea conductelor de ali­mentare cu apă de pe str. Viilor, Aurel Vlaicu, 8 Martie și Drumul Sibiului și extinderea rețelei de alimentare cu apă de pe str. Moților. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 9,1 miliarde de lei, în paralel având loc reabilitări de rețele în sumă de 9,8 miliarde și în localitatea Petrești. Alexandru Dăncilă a estimat că execuția lucrărilor amintite va fi finalizată în această toamnă.(R.G.)
Controale efectuate de Direcția Silvică Alba
     Personalul Direcției Silvice Alba a întreprins în luna august un număr de 9 acțiuni la controlul circulației materialului lemnos și 147 la controlul instalațiilor de debitat lemnul rotund.Aceste acțiuni au fost efectuate împreună cu organele de poliție abilitate. Cu această ocazie au fost constatate un număr de 12 contravenții la controlul circulației materialului lemnos și 13 contravenții la controlul insta­lațiilor de debitat. Amenzile contravenționale aplicate au fost în va­loare totală de 99 de milioane de lei, fiind confiscat și 10 metri cubi de material lemnos. Marea majoritate a sancțiunilor aplicate s-a da­torat nerespectării hotărârii de Guvern 427/2004, hotărâre ce re­glementează controlul circulației materialului lemnos și controlul instalațiilor de transformare a lemnului rotund în cherestea.
Lavinia IONAȘ

Încetul cu încetul se fabrică... uleiul
     În județul Alba, treptat, treptat, întreaga cantitate de floarea soarelui cultivată pe cele 2.185 de hectare ajunge să fie culeasă și depozitată sau să fie trimisă fabricilor de ulei. Până la această dată, floarea soarelui a fost recoltată de pe 1.200 de hectare, ceea ce reprezintă 55 la sută din total, se arată într-un document remis de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba (DADR). A fost obținută o producție medie de 1.600 de kilograme la hectar, infe­rioară cu 52 de kilograme față de programul stabilit. A rezultat o cantitate de 1.920 de tone, producția totală estimată să fie obținută fiind de 3.611 tone. Au fost depozitate în spații adecvate 730 de tone, alte 1.190 de tone aflându-se în gospodăriile populației, mai scrie comunicatul DADR Alba.(R.G.)
Elevi de la Școala Specială la Jocurile Naționale
     Copiii de la Școala Specială din Alba Iulia au repurtat un nou succes. În perioada 24-26 septembrie 2004 au avut loc, la Bucu­rești, Jocurile Naționale, activități la care au fost invitați să participe, de către Fundația Olympics România, și reprezentanți ai colectivului de elevi de la Școala Specială.
    La aceste jocuri au participat opt elevi din Alba, selecționați de domnul profesor Adrian Florea: 2 elevi pentru gimnastică și 6 pentru probele de atletism. Acești copii, însoțiți de profesorul de sport și de domnul Rusan Partenie, din partea școlii, s-au comportat peste aș­teptări: un loc V, un loc III, două locuri II și patru locuri I. Mulțumim in­stituțiilor care s-au implicat pentru deplasarea la București: Pre­fectura și Inspectoratul Școlar al județului Alba. Regretăm că nu am primit sprijinul de care ne-am fi așteptat din partea Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului Alba.
    În cele din urmă, mijlocul de transport a fost asigurat de Voltrans Iviniș, acesta fiind plătit de firma S.C. JIDVEI S.A. prin domnul Liviu Necșulescu, căruia îi mulțumim în mod deosebit. Amintim, nu în ultimul rând, sponsorizarea oferită de S.C. SALPREST S.A. prin dom­nul Petru Constantinescu căruia, de asemenea, îi mulțumim din tot sufletul. (Conducerea Școlii Speciale Alba Iulia)
La Roșia Montană, în luna octombrie
Transport gratuit al elevilor la școli
     Așa cum a promis d-l Virgil Narița, primarul comunei Roșia Montană, elevii navetiști de la școlile din Abrud și Câmpeni, în luna octombrie vor circula în mod gratuit. Și copiii din satul Corna vor beneficia de transport gratuit, sponsorizarea fiind făcută din banii primarului Narița. De asemenea, elevii din clasele primare care doresc să meargă la școală cu autobuzul în interiorul comunei o pot face gratuit. (I.R.)
Nou cenzor la SC Argos Sebeș
     Lucia Toncean este noul reprezentant al Consiliului Local Sebeș în Comisia de Cenzori a SC Argos, întrucât Dorin Albu, cel care a ocupat până acum acest post, nu avea vechimea de 5 ani, cât este minimum pentru a fi numit legal în funcția de cenzor. Aspectul a fost semnalat consilierilor locali de către directorul SC Argos, Ioan Sabău, după ce specialiștii Registrului Comerțului au constatat gre­șeala. Potrivit legii, cel mai vârstnic cenzor supleant ar trebui să-i succeadă în funcție lui Albu, dar există riscul ca nici Vasile Vasiu să nu corespundă cerințelor legale. În aceste condiții, Lucia Toncean a fost promovată în funcția de cenzor. Dacă Dorin Albu nu va fi acceptat însă nici ca supleant, în această funcție va fi desemnat Augustin Frățilă, cunoscut ca un expert în domeniu. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.