Prima pagină Ediția din: 1.10.2004
De bine ce-au fost executate
Lucrările de refațadizare a Sălii Unirii din Alba Iulia trebuie refăcute
•Constructorul în culpă vrea să restaureze Palatul Apor
     Anul trecut pe vremea asta se făcea mare vorbire despre lucrările de restaurare, refațadizare și reamenajare ale unor clădiri sau spații din Cetatea Alba Iulia, care se pregătea astfel pentru întâmpinarea a 85 de ani de la Marea Unire. Toate bune și frumoase, dar calitatea unora dintre lucrări lasă mult de dorit. Cazul exemplar este cel al lucrărilor de refațadizare a Sălii Unirii, lucrări executate de SC Alsecon SRL. Cum recepția lucrării s-a făcut în preziua începerii ma­nifestărilor aniversare și deja se instalase bine sezonul rece im­pro­priu lucrărilor de construcții, remedierea neajunsurilor atunci con­statate a fost amânată pentru anul în curs. Dar până acum la Sala Unirii nu s-a lucrat nimic, fapt constatat de orice trecător atent, dar și dovedit de adresele Oficiului Național al Monumentelor Is­torice, contractantul lucrării. Ultima adresă a fost emisă în această lună și avertizează SC Al­secon SRL că nu a realizat nici până la această dată remedierile solicitate de ONMI, deși defecțiunile constatate "sunt din vina dumneavoastră ca executant." Societății în cauză i se mai atrage atenția că potrivit contractului încheiat cu ONMI, avea obligația să efectueze remedierile în cel mai scurt timp. "În caz contrar ne vedem nevoiți să vă solicităm daune-interese pe calea justiției și, în conformitate cu legislația privind Achizițile publice, nu veți mai putea obține pe viitor nici un contract de execuție lucrări la monumente istorice. Prezentul act constituie și un ultim termen pentru o rezolvare amiabilă dar și procedură prealabilă în confor­mitate cu art 720 (1) Cod Procedură Civilă."
    SC Alsecon SRL este aceeași societate comercială care a exe­cutat și intervențiile de amenajare de la Cetatea Câlnic soldate cu un proces verbal de recepție potrivit căruia cea mai mare parte a lucrărilor trebuie refăcute. De parcă nu ar fi de-ajuns două monu­mente istorice deja "atacate" SC Alsecon a participat la licitația de atribuire a achiziției publice ce are ca obiect continuarea lucrărilor de restaurare la Palatul Apor din Alba Iulia, una dintre clădirile mo­nument istorice cele mai valoroase din patrimoniul albaiulian, aflată acum în administrarea Universității "1 Decembrie 1918". Și, culmea, a și fost declarată câștigătoare. Sigur că licitația s-a desfășurat îna­inte de ultima adresă a ONMI către SC Alsecon, dar oricum la ONMI se găseau celelalte întâmpinări și adrese către SC Alsecon, care arată că există oarece nemulțumiri privind calitatea lucrărilor executate la Sala Unirii. Conform procedurilor legale comisia de li­citație trebuia să verifice calificarea fiecărui participant la licitație. Dacă ar fi făcut-o ar fi primit de la ONMI informațiile necesare. Nici nu vrem să ne gândim că au verificat, dar n-au ținut cont de aceste informații! Mai trebuie să spunem că legea prevede că un nou contract de achiziție publică nu poate fi atribuit unei societăți care nu și-a îndeplinit obligațiile printr-un alt contract de achiziție publică, or procesul verbal de recepție de la Cetatea Câlnic și adresele de remediere de la ONMI dovedesc existența a două contracte de achi­ziție publică în care obligațiile nu au fost îndeplinite. Mai mult vorbind de calificarea SC Alsecon putem adăuga că specialistul în monu­mente care pe site-ul CIMEC (Institutul de Memorie Culturală) apare ca fiind angajat al SC Alsecon SRL, a declarat că nu are și nu a avut contract de consultanță sau de colaborare cu SC Alsecon SRL.
Anca DINICĂ

Ministrul Integrării Europene la Alba Iulia
     În cursul serii de ieri a sosit la Alba Iulia ministrul Integrării Europene Alexandru Farcaș împreună cu Decebal Ilina - secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului. Vizitele celor doi miniștri vor reprezenta cel puțin pentru următoarea lună o permanență pentru județul Alba, având în vedere sarcinile trasate în acest sens de premierul Adrian Năstase. Astăzi, cei doi înalți demnitari împreună cu prefectul Mugurel Sârbu vor participa la deschiderea oficială a anului universitar, iar apoi vor pleca în județ pentru diverse întâlniri. Alexandru Farcaș și Decebal Ilina vor sta în județul Alba până du­minică.(R.J.)
În privința acordării retroactive a sporului de ve­chime
Prefectul Mugurel Sârbu în dezacord cu foștii primari
     Într-o conferință de presă desfășurată ieri, prefectul Mugurel Sârbu și-a exprimat un punct de vedere contrar foștilor primari și viceprimari din județ care și-au dat în judecată fostele locuri de muncă în vederea acordării retroactive a sporului de vechime. "Nu sunt de acord cu acești oameni și consider că au interpretat greșit legea. Respectivii nu au fost angajați cu contracte de muncă pentru a se lua în calcul și vechimea. Nu mi se pare normal ca din cauza lor să se ajungă acum la blocarea conturilor primăriilor. Știu că printre aceștia se află și membrii PSD și tocmai de acea vom dis­cuta în Delegația Permanentă a partidului posibilitatea ca ei să re­nunțe la aceste acțiuni", a declarat prefectul de Alba.(R.J.)
Găinar prins de poliție
     Polițiștii din Teiuș l-au identificat pe Dumitru Simon, de 43 de ani, din Căpud, cunoscut cu antecedente penale, ca fiind autorul u­nui furt comis în noaptea de 26/27 septembrie a.c. din gospodăria unei consătene. Acesta a pătruns în poiata femeii de unde a răpit nu mai puțin de 17 nevinovate ouătoare. Polițiștii din Teiuș continuă cer­cetările pentru a completa C.V.-ul infracțional al sus-numitului. (N.I.T.)
Mesaj de suflet
Persoanelor în vârstă, cu multă dragoste
     Astăzi aniversăm Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Cu acest prilej urăm un călduros "La mulți ani" celor în etate fără de ca­re viața noastră ar fi mult mai cenușie. Experiența lor, sfaturile ros­tite cu înțelepciune și dragoste ne-au fost deseori extrem de utile atunci când la răscrucile vieții nu știam în ce direcție să ne în­drep­tăm. În semn de prețuire le transmitem toată dragostea și devo­ta­mentul nostru.
Dr. ing. ec Mugurel Liviu SÂRBU

Prefectul județului Alba
Înjunghiat de propriul tată
     Polițiștii din Lunca Mureș au fost sesizați că marți, 29 sep­tembrie, la locuința lui Arpad Prodan, de 68 de ani, s-a consumat un scandal pe fondul consumului de alcool, scandal în urma căruia fiul - Arpad Prodan, de 43 de ani - a ajuns la Spitalul din Ocna Mureș cu o plagă înjunghiată în abdomen. Prodan - tatăl le-a declarat poli­țiștilor că s-a certat cu fiul său și, pentru a se apăra, l-a lovit cu o sticlă în cap iar mai apoi i-a înfipt un cuțit în abdomen. În cursul zilei de ieri, Arpad Prodan - fiul a fost supus unei intervenții chirurgicale. În funcție de starea sănătății acestuia, polițiștii vor stabili cursul cer­cetărilor în acest caz. (N.I.T.)
Cugirul se va înfrăți cu Wasserburg-ul
     Primarul orașului Cugir, Adrian Teban, ne-a declarat că delegația orașului german Wasserburg, prezentă la Festivalul "Toamna Cugi­reană", și-a exprimat disponibilitatea de a transmite primăriei ger­mane dorința de colaborare pe plan administrativ între cele două orașe. "Aceștia vor transmite mesajul nostru administrației locale din Wasserburg care va lua în discuție și va aproba, cu siguranță, un document de înfrățire cu orașul Cugir, anul viitor" spune primarul Te­ban. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.