Actualitate
Avram Iancu "pălmuit" din nou la Alba Iulia!
     Avram IancuAvram Iancu merita cu prisosință să aibă un monument în Orașul Marii Uniri. Pe lângă faptul că a fost cel ce ne-a învățat că "liber­tatea nu se cerșește, ci se cu­ce­rește", simbolizând peste timp dreptul nostru la existență, la limba națională și la propria istorie, el a participat direct în a­nii revoluției (17 - 27 mai 1848) la acțiunea de depresurare a tru­pelor austriece aflate în Cetate, și implicit la eliberarea acesteia. Apoi, tot la Alba Iulia, în vara anului 1852, a suferit cea mai mare umilință, chiar din partea trupelor im­periale pe care le-a ajutat, fiind arestat și pălmuit de către pâr­că­labul Hohn pentru că a refuzat decorația împăratului de la Viena, cerând în schimb decorarea poporului român prin acordarea drep­tu­rilor ce i se cuveneau în Transilvania.
    Iată că, în prezent, Avram Iancu primește o a doua palmă la Alba Iulia. După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, el a fost aruncat la... coșul de gunoi! Adică cei ce se ocupă de curățenia o­rașului au găsit de cuviință să amplaseze con­tainerele de gunoi din zona Casei de Cultură a Sindicatelor chiar lângă statuia tribunului!
    Acest lucru ne-a fost sesizat la redacție de către mai mulți turiști români simpatizanți ai eroului național, care s-au dus la monumentul acestuia pentru a depune un buchet de flori și au dat peste con­tainerele de gunoi. Suntem siguri că primarul Mircea Hava, care a avut o contribuție importantă la înălțarea monumentului, va repara grabnic această nedreptate... istorică! Mai ales că există destule soluții de amplasare a acestora în zonă. Crăișorul trebuie să-și aibă somnul liniștit și în Cetatea Alba Iuliei.
Tinu MATEȘ

Mai bine mai târziu decât niciodată...
Recepție ANL la Sebeș
     Recepția lucărilor de construcție a unei scări de bloc în muni­cipiul Sebeș va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, cu întârziere de câteva luni, a declarat primarul Alexandru Dăncilă. El a precizat că este vorba de blocul 12 AB, cu 26 de spații locative, din care 12 apartamente cu două camere și o garsonieră vor fi recepționate în această săptămână. La eveniment va lua parte o comisie formată din reprezentanți ai Primăriei Sebeș, ANL, Inspecției de Stat în Con­strucții Alba și constructorului, o societate din Alba Iulia. Cealaltă scară a blocului va fi recepționată peste aproximativ 3 săptămâni, când vor fi înmânate cheile tuturor viitorilor locatari, în baza re­partițiilor aprobate deja de Consiliul local Sebeș, a spus Dăncilă.
    El a menționat că, potrivit contractului, obiectivul ar fi trebuit fi­nalizat încă din primăvara acestui an, dar execuția lucrărilor a în­târziat, după cum susține constructorul, din cauza ritmului lent în care au fost alocate fondurile. În schimb, a spus Alexandru Dăncilă, Primăria Sebeș a suportat costurile pentru realizarea lucrărilor de introducere a rețelelor de utilități publice (apă, gaz, curent electric, etc.), valoarea sumelor alocate în acest sens de la bugetul local depășind 1 miliard de lei. (R.G.)
Județul Alba va primi în plus
1,3 miliarde pentru tractoare și mașini agricole
     Bugetul alocat inițial județului Alba pentru cumpărarea de mașini și utilaje agricole la prețuri subvenționate cu 45 la sută din cost, potrivit HGR 918/2004, a fost suplimentat cu suma totală de 1,3 miliarde de lei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba (DADR), Sorina Dârzu. Ea a precizat însă că, potrivit adresei nr.94.646/27.09.2004 primite din partea ministerului de resort, de aceste fonduri vor putea beneficia numai agricultorii din zonele de munte, respectiv din Munții Apuseni-în amonte de comuna Meteș, din Munții Sebeșului-în amonte de Săsciori, precum și din zona Cugir. Cei mai mulți bani - 1 miliard de lei - au fost alocați suplimentar pentru cumpărarea de echipamente agricole, cum sunt pluguri, grape, discuri etc., unde au existat și până acum foarte multe solicitări. În schimb, pentru achiziționarea de tractoare, județul Alba va mai primi 300 de milioane de lei, la acest capitol rămânând necheltuite 4 miliarde de lei din alocațiile bugetare anterioare, destinate însă agricultorilor din tot județul, nu doar de la munte. Pentru a beneficia de subvenții la cumpărarea de tractoare și utilaje agricole, solicitanții trebuie să se grăbească să depună o cerere la sediul DADR Alba, întrucât subvențiile sunt a­cordate după principiul "primul venit, primul servit", până când fon­durile vor fi epuizate, a subliniat Sorina Dârzu. În acest an, județul Alba a primit 9,58 miliarde de lei pentru cumpărarea de tractoare, 4,38 miliarde pentru procurarea de combine și 2,38 de miliarde de lei pentru achiziționarea de utilaje agricole, potrivit HGR 918/2004.
Robert GHERGU

Atenție, se distruge muniția!
     Astăzi se va distruge muniția rămasă neexplodată, descoperită pe raza județului Alba, după cum urmează: proiectil exploziv calibru 100 mm; proiectile ex­plozive calibru 76 mm; proiectil perforant trasor calibru 57 mm; proiectil exploziv trasor calibru 37 mm; bombe ex­plozive aruncător calibru 82 mm; grenade de mână defensive; cartuș calibru 14,5; cartuș calibru 7,62 pentru pistol. Distrugerea se va e­fec­tua de către o echipă de la Inspectoratul de Protecție Civilă Jude­țean Alba, condusă de către mr. Szokacs Andrei și un reprezentant de la unitatea specializată a Comandamentului Protecției Civile Bu­curești. Asistența sanitară va fi asigurată de Centrul Medical Jude­țean al Ministerului Administrației și Internelor. Pentru prevenirea u­nor accidente, rugăm populația ca între orele 8.00-14.00 să nu des­fășoare activități pe o rază mai mică de 1000 m în zona poligonului de distrugeri de pe dealul Mamut", se precizează în comunicatul semnat de șeful IPC Alba, maiorul Cornel Oprișa. (F.R.)
La Centrul Cultural " Lucian Blaga"
Alianța D.A. încearcă prin mijloace necurate să-și impună directorul lor
     Postul de director de la Centrul Cultural " Lucian Blaga" din Se­beș este aprig revendicat de către Alianța D.A. Printr-o serie de ma­șinațiuni și tertipuri, consilierii locali ai Alianței au reușit să con­stituie o comisie de concurs, pentru ocuparea acestui post, formată din membri ce au aceeași apartenență politică( PD- PNL). Pentru a nu li se încurca ițele, aceștia au refuzat propunerea primarului, Ale­xandru Dăncilă, ca din comisie să facă parte și cadre universitare și au adoptat proiectul de hotărâre în forma convenită de ei.
    Catalogăm această atitudine sfidătoare drept o politizare crasă a actului de cultură. Promovarea unor cadre în funcții doar pe criteriul politic, care exclude valoarea și competența, nu face decât să baga­telizeze și să compromită din start orice activitate.
    Acesta este doar un exemplu din politica de cadre dusă de repre­zentanții Alianței D.A., ale căror singure criterii de numire în funcții sunt despotismul și nonvaloarea. (Biroul de presă al PSD Alba)
Minerii salutați de prefect
     Prefectul Mugurel Sârbu le-a adresat ieri mulțumiri minerilor de la Baia de Arieș care au încetat protestele și astfel drumul național a fost deblocat. "Mă bucur că și-au primit o parte din bani și alimente și au înțeles că până la urmă toate doleanțele lor se vor rezolva. Până pe data de 15 octombrie își vor primi și banii din preavizul pe luna septembrie. De asemenea le sunt recunoscător și celor de la Ministerul Economiei și Comerțului și Ministerului de Finanțe care au depus eforturi deosebite în vederea rezolvării problemelor mine­rilor", a mai adăugat șeful administrației publice județene.(R.J.)
Pentru a ascunde o delapidare
Un barman și-a înscenat o tâlhărie la locul de muncă
     Miercuri, 29 septembrie, în jurul orei 3.40 dimineața, poliția mu­nicipiului Alba Iulia a fost sesizată de Emilian M. despre faptul că și-a găsit prietenul, Claudiu Ștefan Stânea, de 21 de ani, barman la o firmă din municipiu, căzut în spatele barului, fără cunoștință. La fața locului a sosit o patrulă de poliție, pentru a constata împrejurările în care barmanul a ajuns la podea, fără cunoștință. După ce și-a revenit, Stânea le-a povestit polițiștilor că fusese lovit în cap, cu o sticlă goală, de o persoană necunoscută care i-a furat și suma de 3 milioane de lei, bani proveniți din încasări. Extinzând cercetările, polițiștii judiciariști - oameni cu suficientă experiență - au scos la iveală, la final, o spectaculoasă răsturnare de situație: în fapt, tâ­nărul barman și-a înscenat singur tâlhăria pentru a acoperi o lipsă în gestiune de aprope 3 milioane de lei. Banii, proveniți din încasările zilnice, fuseseră jucați de barman la poker mecanic. Stânea a fost amendat de polițiști cu 5 milioane de lei, conform Legii 61/1991, pentru alertare falsă. De asemenea, împotriva acestuia va începe urmărirea penală pentru delapidare, suma "ciupită" de acesta ri­di­cându-se de fapt cam la 5 milioane de lei.(N.I.T.)
În zona Blaj-Jidvei
Strugurii se fură pe rupte
     *În noaptea de 28/29 septembrie a.c., o patrulă de siguranță pu­blică din cadrul Poliției Blaj a surprins 7 persoane, toate din Bu­cerdea Grânoasă - Crăciunelul de Jos, care transportau cantitatea de 120 kg de struguri furați, după cum s-a dovedit ulterior, de la Fer­ma nr. 3 a SC Promotion SRL Blaj. Celor în cauză, polițiștii le-au întocmit dosare penale pentru furt. Strugurii au fost recuperați și pre­dați societății păgubite.
    *Polițiștii din Jidvei i-au identificat marți, 29 septembrie, pe Ioan Pipiș, de 30 de ani și pe Anghel Bunaci, de 32 de ani, ambii din Ve­seuș, care au furat 60 kg de struguri din ferma 22 a SC Jidvei SRL. Strugurii au fost restituiți societății păgubite iar celor doi le-au fost întocmite dosare penale pentru furt. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.