Prima pagină Ediția din: 8.10.2004
Schimbări de ultimă oră pe lista PSD + PUR Alba la Camera Deputaților
•Nicolae Popa (PUR) va ocupa locul 2, iar revo­luționarul Emilian Cutean poziția a treia *Lista pentru Senat rămâne neschimbată
     Președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a pus ieri capăt incertitudinilor și suspiciunilor care planau asupra componenței finale a listelor pe care PSD + PUR Alba le va prezenta la alegerile parlamentare din această toamnă. Domnia - sa a menționat că în urma discuțiilor pe care le-a avut în urmă cu 2 zile la București cu conducerea centrală a Uniunii PSD + PUR, în județul Alba a fost stabilită următoarea componență a listelor: *Senat: 1. Nicolae Gavrilă 2. Cornel Suciu *Camera Deputaților: 1. Mugurel Liviu Sârbu 2. Nicolae Popa 3. Emilian Vasile Cutean 4. Ana Topârceanu 5. Nicolae Mera 6. Radu Coclici. "Au fost respectate toate criteriile în întocmirea acestor liste, respectiv existența unui membru tânăr pe locuri eligibile, a unei reprezentante a femeilor, introducerea unui membru PUR și nu în cele din urmă desemnarea de la centru a unui candidat în baza acelui procent de 10% care revenea conducerii centrale. "Pentru mine toate cele 6 locuri sunt eligibile", a spus președintele PSD Alba. La o primă analiză a listei pentru Camera Deputaților se remarcă în primul rând nominalizarea pe locul doi a președintelui PUR Alba, Nicolae Popa, care a preferat un nou mandat de deputat, mult mai lesne de obținut decât cel de senator. De asemenea, prezența lui Emilian Cutean în urmă cu câteva zile la Alba Iulia nu a fost întâmplătoare, el primind până la urmă ceea ce și-a dorit și anume un loc pe listele din Alba.
•Nicolae Mera a izbucnit în râs
     Marele perdant al modificării listei pentru Camera Deputaților pare a fi Nicolae Mera - președintele TSD Alba, care, în urma alegerilor preliminare, ocupase poziția secundă. Ieri, la aflarea veștii, acesta a izbucnit în râs și a refuzat pe moment să facă vreun comentariu. "Dacă o să rămână așa, o să vă spun mai multe săptămâna viitoare", s-a mărginit să declare acesta. De precizat că listele urmează să fie aprobate în ședința Biroului Executiv Central al PSD + PUR de la sfârșitul acestei săptămâni, aspect care, conform informațiilor noastre, nu reprezintă decât o simplă formalitate. Cert este că PSD + PUR Alba va rămâne fără un reprezentant al moților pe locurile eligibile, dacă Nicolae Mera nu va reuși cumva o spectaculoasă răsturnare de situație pe ultima sută de metri.
Răzvan JURCĂ

Astăzi va fi inaugurată la Oiejdea
O investiție de 12 milioane euro în zootehnia județului
     TransaviaAstăzi la Oiejdea va fi inaugurat oficial cel mai mare și modern abator de păsări din Europa Centrală și de Est, aparținând cunoscutului om de afaceri, dr. ing. Ioan Popa, managerul firmei "Transavia". Investiția, îm­preună cu noile ferme de la Galda și Pâclișa, se ridică la peste 12 milioane euro. La des­chiderea oficială va participa și primul ministru, Adrian Năstase, semn că eforturile omului de afaceri Ioan Popa sunt apreciate la cel mai înalt nivel. (F.R.)
Lovitură de teatru
Andrei Pleșu și Mircea Dinescu au demisionat din CNSAS
     Controversa privind colaborarea liderului PRM, CV Tudor, cu structurile fostei Securități a produs o adevărată "revoluție" în interiorul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Deși Vadim a primit OK - ul din partea CNSAS, unii membri au cerut din nou punerea în discuție a acestui caz. Votul de marți privind redeschiderea cazului a arătat că reprezentanții PSD, PRM, PNȚCD și UDMR nu sunt de acord cu acest lucru, scorul fiind de 4 la 4. Mai mult, Horia-Roman Patapievici a declarat că "CV Tudor a lucrat pentru fosta Securitate și ilustrează categoria colaboratorului voluntar", după care a adăugat că după alegeri își va da demisia. Adevărata lovitură de teatru a venit din partea "greilor" Andrei Pleșu și Mircea Dinescu, care au anunțat, într-o conferință de presă ce a avut loc ieri, că au demisionat din CNSAS pentru a nu fi considerați "marionete". Din punct de vedere tehnic, CNSAS este practic în imposibilitatea de a mai funcționa.(F.R.)
Ieșire din anonimat...
Mașina senatorului PRM Ioan Paștiu, implicată într-un accident rutier
     Autoturismul de serviciu Dacia Super Nova al senatorului PRM de Alba, Ioan Paștiu, a fost implicat într-un accident rutier produs miercuri seara, în jurul orei 20.30, la intrarea în municipiul Alba Iulia, în zona podului de peste râul Mureș. La volanul mașinii senatoriale se afla Ioan Dan Suciu, contabil, care ieșind în DN 1, de pe strada Biruinței din Oarda de Jos, nu a cedat trecerea unui camion militar aparținând unei unități militare din Turda. Dacia Super Nova a fost lovită în partea stângă, fiind împinsă până pe trotuarul pietonal de pe pod. Din fericire, în accident nu a fost nimeni rănit. Pagubele au fost estimate la circa 5 milioane de lei. (N.I.T.)
Astăzi, la București
Popa se spovedește lui Tănăsescu
     În cursul acestei zile, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, se va întâlni la București cu ministrul de Finanțe, Mihai Tănăsescu. Vicepreședintele CJ Alba va fi însoțit de directorul Direcției de Finanțe, Adrian Zanca și de secretarul general al Prefecturii Alba, Adriana Ursa. "Ne vom prezenta la domnul ministru cu necesarul de ajutoare sociale al DGPDC Alba și cu ceea ce înseamnă contravaloarea lefurilor pentru funcționarii publici. Avem promisiuni că vom primi banii de care avem nevoie", a spus vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa.(F.R.)
Tatăl ucigaș a fost arestat preventiv 30 de zile
     Nicolae Chirilă, de 42 de ani, din Ighiu, a fost arestat preventiv 30 de zile pe baza unei hotărâri emise de Tribunalul Alba, pentru comiterea infracțiunii de omor calificat. Miercuri, 6 octombrie, în jurul orei 7.20, Chirilă și-a înjunghiat fiul - Ciprian, în vârstă de 20 de ani - în inimă, supărat fiind de faptul că acesta îl tot trimitea la serviciu. Potrivit art. 175 Cod Penal, infracțiunea de omor calificat se pedepsește cu închisoare între 15 și 25 de ani. (N.I.T.)
La Spitalul județean de Urgență,
7 doctori și doctoranzi în științe medicale
     Medicii din cadrul Spitalului județean de Urgență continuă să se perfecționeze în domeniul sănătății. Surse oficiale din cadrul instituției au declarat că la această dată un număr de 4 medici sunt doctoranzi în științe medicale. Este vorba de dr. Călin Crainic, dr. Răzvan Curcă, dr. Corina Precupescu și dr. Diana Barbonța. Alți 3 medici au obținut deja doctoratul în științe medicale: dr.Viorel Năstase, dr. Cristian Barbonța și dr. Călin Gheorghiu, ultimul primind recent diploma de absolvire.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.