Actualitate
Astăzi
Președintele Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase, în județul Alba
•Președintele și premierul României vor participa astăzi la Blaj și Alba Iulia la mai multe manifestări etalon din viața comunităților *Tot astăzi va avea loc deschiderea oficială a Congresului Spiritua­lității Românești
     Prefectul Mugurel Sârbu a spus ieri într-o conferință de presă că a fost creionat în principiu programul vizitei în județul nostru a președintelui României, Ion Iliescu, și a premierului Adrian Năstase, eveniment care va avea loc în cursul zilei de astăzi. Cu mențiunea că acesta ar putea suferi modificări de ultimă oră: lBlaj - ora 9.00 - participare la Te Deum - ul de la Catedrala Metropolitană "Sf. Treime"; 10.00 - participare la dezvelirea bustului episcopului I.M.Klein; 10.30 - participare la Sesiunea de Comunicări Științifice de la Casa Municipală de Cultură; 12.00 - participarea premierului la inaugurarea noului abator "Transavia"; 14.00 - participare la inaugurarea noii clădiri a CEC; 17.00 - participare la deschiderea lucrărilor Congresului Spiritualității Românești.
Răzvan JURCĂ

2000 mc de lemn pentru școlile din mediul rural
     Pentru iarna care se apropie, Guvernul României a decis să acorde sub forma unui sprijin, 100.000 mc de lemn de foc pentru școlile din mediul rural. În ceea ce privește județul Alba, a fost deja încheiat un protocol între ISJ Alba și filiala județeană a Romsilva, supervizat de Prefectură. Urmează acum să fie identificate unitățile de învățământ care vor beneficia de acest ajutor guvernamental. În principiu, cantitatea care va reveni județului nostru este de 2000 mc lemn de foc.(R.J.)
Greva dascălilor a fost amânată
     Conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), la care este afiliată și principala organizație sindicală a dascălilor din județul Alba, a amânat declanșarea grevei generale pe termen nelimitat, programată inițial pentru luni, 11 octombrie. Valeriu Șușman, liderul Sindicatului Învățământ Alba (SIA), a declarat că sindicaliștii așteaptă un răspuns la lista de revendicări prezentată premierului Adrian Năstase, în timpul mitingului de protest organizat marți, 5 octombrie, la București. Liderii FSLI cer alocarea de la bugetul pe anul viitor a unui procent de 6 la sută din PIB pentru învățământ, respectiv cel puțin 7 la sută începând din anul 2007. Sindicaliștii solicită, totodată, dublarea salariilor întregului personal din învățământ, eșalonată pe următorii doi ani și instituirea unui sistem de salarizare bazat pe performanțele profesionale individuale și posibilitatea promovării în carieră. Ei au motivat că majorarea salariilor pentru personalul didactic și didactic auxiliar a fost cuprinsă între 600.000 și 1.300.000 de lei net. De asemenea, sindicaliștii au cerut acordarea urgentă a tichetelor de masă pentru personalul nedidactic, mai ales că cei aproximativ 60.000 de salariați nu au beneficiat decât de indexarea de 6 la sută.
    Liderii FSLI au amenințat că se vor adresa instanțelor judecătorești naționale și internaționale și vor sesiza Organizația Internațională a Muncii și confederațiile sindicale străine, dacă nu vor fi consultați la elaborarea unor proiecte de acte normative care vizează învățământul. Dacă FSLI nu va fi chemat la negocieri, a spus Valeriu Șușman, Colegiul liderilor se va întruni la jumătatea acestei luni, la București, pentru a lua o decizie legată de acțiunile viitoare ale celui mai mare sindicat din învățământ, numai în județul Alba existând peste 4.200 de membri.
Robert GHERGU

La Alba Iulia
Cazarea studenților - prin Internet și nu prin mica publicitate
     Referitor la conținutul materialului difuzat pe un post de televiziune și în unele ziare locale despre locurile din căminele studențești de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia vândute prin mica publicitate precizăm că în acest an universitar Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia a fost singura universitate din țară care a procedat la repartizarea locurilor de cazare în căminele studențești prin cerere on-line pe Internet în funcție de mediile și opțiunile studenților. S-a încercat astfel evitarea oricăror interpretări subiective privitoare la acest aspect. Semnalăm faptul că procentul de acoperire a rețelei de cazare a fost de 92% din totalul cererilor depuse, universitatea noastră fiind printre puținele din țară care oferă cele mai bune condiții de cazare.
    Referitor la articolul menționat anterior, cazul în discuție (unul singur) a fost depistat și elucidat, fiind vorba despre un incident personal, persoana în cauză neavând cunoștință de publicarea în ziar a anunțului. Un alt caz apărut la avizierul căminului studențesc a fost depistat și au fost luate măsurile prevăzute de Regulamentul de cazare în căminele studențești (persoanei în cauză i-a fost retras dreptul de a mai beneficia de cazare pe toată durata școlarizării).
    Nu excludem posibilitatea ca asemenea tentative să mai apară, însă fără nici o șansă de finalizare. Serviciul Social din cadrul universității va verifica periodic concordanța între listele repartizate și persoanele cazate în căminele studențești în vederea evitării oricăror asemenea situații. În cazul în care vor fi descoperite locuri ocupate în cămine prin tranzacționare între studenți, se vor lua măsuri și pentru cel care a vândut și pentru cel care a cumpărat, respectiv pierderea dreptului de a mai beneficia de cazare în căminele studențești pe toată durata perioadei de școlarizare.
    Considerăm că orice material dat publicității s-ar cuveni a fi în prealabil verificat de autor pentru a putea fi credibil.
Cu deosebită considerație,
rector prof. univ. dr. Ioan Achim MOISE

Septuagenară neatentă accidentată de un ARO
     Miercuri, 6 octombrie, în jurul orei 15.40, pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia s-a produs un accident mai puțin obișnuit. Stela Csipko, de 70 de ani, a încercat să traverseze strada prin spatele unei autoutilitare ARO, prin loc nemarcat și fără să se asigure. În acel moment, șoferul de pe ARO - Cornel Hațegan din Ciugud - a făcut o manevră de mers cu spatele, accidentând-o pe septuagenară. După spusele lui, s-a dat jos și a întrebat-o pe femeie dacă a pățit ceva iar aceasta l-a asigurat că e bine-mersi. Hațegan și-a continuat drumul. Femeia a ajuns în schimb ceva mai târziu la spital unde a fost diagnosticată cu traumatism la piciorul stâng și o posibilă fractură de col femural. Polițiștii, alertați de spital, l-au căutat pe autorul accidentului până în jurul orei 17.40, când l-au depistat pe raza comunei Vințu de Jos. Acum acesta este cercetat pentru vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. În acest context, polițiștii le reamintesc șoferilor că în cazurile de accident cu victimă, nu au voie să părăsească locul faptei, fără încuviințarea lor, chiar dacă persoana accidentată dă asigurări că este în perfectă stare de sănătate. (N.I.T.)
Culesul strugurilor se apropie de sfârșit
     Viile din județul Alba au fost culese în proporție de 69 la sută, față de săptămâna trecută când struguriii fuseseră recoltați de pe numai 42 la sută din suprafața totală de 3.608 hectare. Potrivit ultimei situații operative a Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba (DADR), a fost obținută o producție totală de 14.000 tone, cu o medie la hectar de 5.600 de kilograme. Din cantitatea deja culeasă, jumătate a fost livrată în spații speciale, iar restul se află încă la producător. La finalul campaniei, specialiștii DADR Alba se așteaptă să se obțină peste 20.000 de tone de struguri de masă.(R.G.)
PUR Alba la lansarea candidaților Uniunii
     Sâmbătă, 9 octombrie 2004, va avea loc la București, la Sala Palatului, Reuniunea Națională pentru lansarea candidaturilor PSD+PUR la alegerile parlamentare din 2004.
    La acest eveniment, filiala județeană PUR Alba va participa cu o delegație de 25 de membri, compusă din consilieri județeni, primari și viceprimari PUR din județ și membrii Consiliului Național din Filiala Județeană.
(N.I.T.)

Mort în accident rutier
     Marcu Simion, de 55 de ani, din Cistei-Mihalț, a încetat din viață miercuri, 6 octombrie, la Spitalul Județean Alba, după ce a fost internat în comă de gradul II în urma unui accident rutier. Marcu fusese lovit de o autospecializată cu remorcă pe DN 14 B, în timp ce încerca să întoarcă căruța fără să se asigure. (N.I.T.)
La Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
"Săptămâna Bobocilor"
     Pentru prima dată, Liga Studenților din Universitatea "1 Decembrie 1918" a organizat, în perioada 1-8 octombrie, pentru studenții din anul 1 ai acestei Universități "Săptămâna Bobocilor". În scopul de a informa, Liga le oferă bobocilor o revistă-"Biblia Bobocilor", un tur al căminelor, 3 mese cu liga și o întâlnire cu membrii acesteia. De asemenea, le-a pregătit un spectacol la Casa de cultură a studenților și vizite la Muzeul Unirii. Săptămâna Bobocilor se desfășoară ca o consecință a celei de-a treia ediții a VAST-ului (Viața Asociativă Studențească și de Tineret). VAST-ul este un program de cursuri nonformale, suportul financiar făcând parte dintr-un proiect finanțat de Corpul Păcii. Mult succes bobocilor!
(L.I.)

Dr. Liviu Stoica prezent la Congresul de Oncologie de la Cluj
     În cursul zilei de ieri, conf. univ. dr. Liviu Stoica - medic psihiatru, a participat la Congresul de Oncologie de la Cluj - Napoca organizat în onoarea împlinirii a 75 de ani de la înființarea Spitalului de Oncologie din municipiul de pe Someșul Mic. După cum se cunoaște, oncologia se ocupă cam cu tot ceea ce înseamnă boli canceroase, iar Liviu Stoica ne-a precizat că este foarte preocupat de tulburările psihice ale celor care suferă de asemenea maladii, mai ales ale celor aflați în faza terminală.(R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.