Curier județean
O nouă specializare românească: artistul-căpșunar
•Un tânăr absolvent de arte din Alba Iulia lucrează la căpșuni ca să strângă bani pentru a-și completa studiile
     În timpul vizitei precedente a premierului Năstase în județul nostru acesta a fost interpelat de un cetățean din Alba Iulia (dl. Gheorghe Borteș), care i-a arătat o poză de familie și i-a spus, pe scurt, o "poveste" tristă. O poveste care n-ar fi fost atât de tristă dacă echipa aflată la guvernare ar fi luat în calcul și astfel de cazuri. Iată despre ce este vorba: domnul Borteș are 8 copii, pe care numai el știe cum i-a crescut. Numai el știe de câtă muncă și de câte privațiuni a avut parte până i-a văzut mari. Copiii au fost buni, harnici, așa că și-au cam creat propriile destine, spre bucuria părinților. Cel mai mare dintre ei, o fată, este acum profesoară la Oradea și s-a căsătorit, iar ceilalți ori lucrează ori sunt încă la școală. Unul dintre ei însă, deși a fost și harnic și talentat, a fost nevoit să se înstrăineze de meleagurile natale. Este vorba de Narcis (24 de ani), care a absolvit Academia de arte plastice de la Cluj Napoca. După absolvire, dorind să-și continue studiile, a încercat să aplice (cum se spune în limbaj modern) un program de studii post-universitare din Marea Britanie. Și a "aplicat" cu succes, căci Universitatea din Lancaster i-a trimis răspuns acasă, la Alba Iulia, cum că este acceptat, dar trebuie să plătească pentru studii... câteva mii de lire sterline! Aceasta în condițiile în care familia sa abia își plătește cheltuielile curente și supraviețuiește de la o lună la alta (tatăl lui Narcis, Gheorghe Borteș, are o pensie de 1.917.000 de lei). Prin urmare, Narcis a recurs la soluția la care recurg majoritatea tinerilor aflați în situații similare: a plecat la muncă în Spania, la cules de căpșuni.
    În fața acestei drame, premierul a reacționat cu o răceală de-a dreptul suverană, pasând datele familiei Borteș unui personaj din staff-ul său, iar de atunci albaiulienii noștri nu au mai primit nici un răspuns. Mi-am adus aminte de acest caz acum, cu prilejul Raportului de țară pentru România, pe care dl. Mircea Geoană îl consideră un succes. "Odată cu integrarea României în UE, a declarat dl. Geoană, tinerii noștri capabili și talentați vor putea studia în oricare dintre țările Uniunii exact în condițiile în care studiază tinerii din țările respective. Astfel, în Marea Britanie de exemplu, unde costurile studiilor sunt cele mai ridicate din Europa, și unde acum un tânăr român plătește de 10 ori mai mult decât un tânăr din țările Uniunii, după integrarea țării noastre va plăti 10% din ceea ce plătește acum..." Excelent. Dar lucrul ăsta se va întâmpla în 2007 (dacă se va întâmpla, căci s-ar putea ca integrarea noastră să fie amânată, după cum știți). Iar până atunci ce vor face tinerii noștri "capabili și talentați"? Păi își vor face o "specializare" suplimentară în... "căpșunărit"! Oare știe premierul Năstase acest lucru? Îl interesează? Și, în cele din urmă, își mai aduce aminte, oare, de solicitarea de ajutor pe care i-a adresat-o familia Borteș, din Alba Iulia? Greu de crezut...
    Discutând despre acest caz cu dl. Tiberiu Bărbulețiu, candidatul Alianței DA pentru Senat, acesta a afirmat: "Pentru astfel de tineri s-ar fi putut găsi soluții până acum: ori crearea unui fond de la bugetul de stat, din care ei să fie sprijiniți pentru a-și continua studiile, ori să se creeze un sistem de creditare avantajos pentru ei, cu rambursare la încheierea studiilor..."
Ioan HĂNȚULESCU

Studenții pesediști s-au reorganizat
     Miercuri, 6 octombrie a.c., la ședința Consiliului județean al PSD Alba a avut loc ședința Colegiului Director al Ligii Studenților Social Democrați Alba. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte, dintre care cele mai importante au fost aprobarea noului regulament de ordine interioară și aplicarea statutului ligii în ceea ce privește înființarea funcției de prim-vicepreședinte. Astfel, pentru anul universitar 2004-2005 componența Colegiului Director al LSSD Alba va fi: Flaviu Predescu - președinte, Mihaela Muntean - prim-vicepreședinte, Andreea Tecșa - vicepreședinte, Melania Muntea - vicepreședinte, Adriana Filip - vicepreședinte, Mihai Roman - vicepreședinte, Avramela Furdui - secretar executiv, Iulia Hațegan - membru, Ramona Șandor - membru.
    "Spre deosebire de alte structuri studențești noi chiar ne batem pentru studenți și existăm. Nu mai vorbesc de faptul că foarte mulți dintre studenți au fost promovați în administrația publică locală sau centrală, au participat la cursuri politice sau ocupă funcții în cadrul partidului", a subliniat Flaviu Predescu, președintele LSSD Alba. (F.R.)
Mâine, la Alba Iulia
Instruire cu primarii organizată de Ministerul Finanțelor
     Sâmbătă, 9 octombrie a.c. la Alba Iulia, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, primarii din județ, șefii serviciilor financiare din cadrul administrațiilor locale și șefii unor servicii publice desconcentrate se vor întâlni cu secretarul de stat din cadrul Ministerului de Finanțe, Dragoș Andrei. Printre subiectele abordate se regăsesc cele referitoare la implementarea în județ a programelor de finanțare PHARE, ISPA și SAPARD, dar și modul în care vor fi folosite fondurile structurale pe care România le va primi după aderare. Întâlnirea va începe de la ora 10.00. (R.J.)
Astăzi, la Liceul Sportiv
Elevii și profesorii comemorează victimele Holocaustului
     Liceul Sportiv din Alba Iulia va găzdui astăzi, de la ora 10.00, un simpozion dedicat comemorării victimelor Holocaustului și prevenirii crimelor împotriva umanității, a anunțat inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba (IȘJ), Angela Băruță. Coordonatorii acțiunii sunt prof. Horea Rotche, inspector de specialitate în cadrul IȘJ Alba și prof. Nicolae Ota, directorul Casei Corpului Didactic (CCD). Cadrele didactice se vor întâlni în sala de ședințe a CCD Alba, aflată tot în sediul Liceului Sportiv. Câțiva profesori de la mai multe licee din județ vor prezenta 10 lucrări despre măsurile antievreiești luate în perioada 1933-1939, antisemitism, capitolul românesc al Holocaustului și lagărele de exterminare naziste de la Birchenau și Auschwitz. Secțiunea dedicată elevilor va include prezentarea a 20 de comunicări științifice de către liceeni din județ, având ca temă Holocaustul. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.