Editorial
Respectă și vei fi respectat
     Se spune despre români că sunt un popor foarte cuviincios și cu un respect deosebit pentru autoritatea statului oricare ar fi ea. Aserțiunea este adevărată numai în ce-l privește pe românul de rând și, dacă lucrurile merg pe același făgaș ca până acum, nu va mai dura mult și ea va fi falsă cu totul. Sub influența unor lideri de opinie cărora le lipsește măsura, satira s-a transformat în bășcălie, iar aceasta erodează chiar buna cuviință nativă. Exemple pentru susținerea afirmației sunt multe de la cele mai recente huiduieli și fluierături cu care publicul bucureștean le-a răspuns celor de la Scorpions care strigau "I love Romania" și până la crasa necu­noaștere a textului primelor două strofe ale imnului național (acestea două sunt cele care se cântă la ceremonii). Cât despre poreclele pe care mai mulți dintre politicienii noștri le-au primit: Nea Nelu - Ion Iliescu, Bombonel - Adrian Năstase, Frankenstein - Theodor Stolojan, Cap de cauciuc - Răzvan Theodorescu, Abram­burica - Ecaterina Andronescu... și exemplele ar putea continua mult și bine, ce să mai spunem? Dar faptul că stema României cuprinde erori grave, dar aproape necunoscute? Ori că Ciadul ne-a reclamat pentru că steagul nostru este același cu al său (care fiind stabilit la această formă anterior decupării stemei de pe tricolorul românesc, are legitimitate). Deja intrăm în detalii, însă aceste detalii sunt cât se poate de semnificative.
    Sigur că nu pledăm pentru o atitudine scorțoasă, dar nici nu trebuie să ne tragem de șireturi cu cei care la un anumit moment dat dețin atributele puterii și reprezintă statul român. Am ajuns să privim cu oarecare invidie spre americani, spre respectul pe care ei îl dau steagului și imnului de stat, spre respectul de care se bucură președintele statului, secretarii de stat și ceilalți înalți funcționari guvernamentali. Acest respect nu-i împiedică pe americanii de rând să-i tragă la răspundere dacă greșesc. Numai noi cădem dintr-o extremă în cealaltă: ori confundăm respectul cu prostia și iertăm orice greșeală, ori lipsa de respect este cronică și duce la erodarea autorității. Iar fără autoritate România nu poate fi un stat puternic așa cum ne dorim.
    Dar care este una dintre cerințele pe care românul le are față de toate instituțiile statului, de la președinție și guvern până la primăria celei mai mici comune? Respectul. Același respect pe care el însuși îl refuză acestor autorități. Suntem în fața unei relații bivalente în care ambele părți ar trebui să facă ceva pentru ieșirea din impas. Se pare însă că nimeni nu vrea să preia inițiativa. Nici măcar acei lideri de opinie care prin publicațiile pe care le păstoresc, sau prin emisiunile Tv pe care le realizează au dat tonul bășcăliei. Ori poate că le este greu să-și recunoască greșeala? Și-atunci unde este soluția. Sigur în educarea mai bună a tinerelor generații. Dar până atunci poate ar fi bine să ne reamintim de spusele lui Nicolae Steinhardt "Dăruiește și ți se va dărui", iar parafrazându-le, să respectăm pentru a fi respectați.
Anca DINICĂ