Actualitate
Cugetările ministrului Alexandru Farcaș despre integrarea Albei în UE
     Ministrul Integrării Europene, Alexandru Farcaș însoțit de către o echipă de consilieri s-a aflat ieri pentru a doua oară în municipiul Alba Iulia unde a participat la mai multe întâlniri pe diverse problematici care vizează finalmente pregătirea structurilor locale în perspectiva aderării în Uniunea Europeană. Alexandru Farcaș s-a întâlnit succesiv cu conducerea SC Apulum SA precum și cu cadre ale Ministerului Administrației și Internelor și din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Ulterior ministrul Farcaș a organizat la sediul Prefecturii o conferință de presă unde și-a expus mai multe puncte de vedere. Astfel domnia - sa a catalogat raportul de țară recent dat publicității ca fiind unul pozitiv și care reprezintă un îndrumar de lucru pentru guvern în ideea că mai sunt totuși încă foarte multe de pus la punct pentru ca România să fie pregătită pentru Europa. Alexandru Farcaș a adus apoi în discuție reforma din administrație pe care a apreciat-o ca fiind una substanțială însă deocamdată prea puțin interesantă pentru cetățean ale cărui nevoi nu sunt încă acoperite suficient. "Reforma administrativă este o operă de lungă durată care presupune o schimbare radicală a mentalității funcționarului public, numeroase investiții în informatizare și multe altele. Spre exemplu în ultima ședință de guvern am convenit prelungirea programului de lucru la ghișeele care relaționează direct cu publicul în ideea rezolvării mai rapide a unor probleme de maximă urgență ale oamenilor. De asemenea, într-o perspectivă apropiată fiecare primărie, serviciu public sau post de poliție trebuie să-și desemneze o persoană care să se ocupe numai de relațiile cu publicul" a spus Alexandru Farcaș.
    Ministrul s-a referit în continuare la discuțiile avute cu cei de la Intreprinderea de porțelan din Alba Iulia - SC Apulum SA - pe care a catalogat-o drept un exemplu de succes românesc în aspra bătălie de pe piața europeană. "În perspectiva integrării, această întreprindere nu va avea nici o problemă deoarece are foarte bine structurate segmentele de piață pe care acționează. În schimb sunt foarte multe IMM - uri care nu sunt deloc pregătite pentru competiția europeană. Chiar ni s-a sugerat din această zonă să amânăm momentul integrării până firmele nu se vor dezvolta suficient. Din păcate datorită prelungirii tranziției multe societăți (evident de stat - n.r.) s-au obișnuit cu protecția guvernamentală în sensul că s-au acordat numeroase facilități și înlesniri fiscale. Rolul nostru, al guvernanților este acela de a conștientiza societatea românească de ceea ce ne așteaptă începând cu 2007 și de a asigura cadrul legal dezvoltării unei economii performante capabile să facă față pieței concurențiale din Europa", a declarat Alexandru Farcaș.
    În final dl. Farcaș a vorbit și despre proiectul Roșia Montană Gold Corporation afirmând că, vizavi de acesta, are aceeași poziție ca și premierul Adrian Năstase. "Oricum continuarea proiectului depinde de avizul de mediu. Din câte știu eu corporația respectivă nu l-a solicitat încă, dar nu are cum să-l ocolească".
Răzvan JURCĂ

Spectaculos exercițiu de protecție civilă la Sebeș
Detonarea unui colet suspect amplasat de teroriști la SC Kronospan
     antiteroInspectoratul județean de Protecție Civilă Alba (IPC) a organizat marți, 12 octombrie, în muni­cipiul Sebeș, un antrenament de specialitate care a inclus o alarmare publică și un exercițiu de protecție civilă, în colaborare cu SRI Alba. Membrii Comisiei locale de apărare împotriva de­zas­trelor s-au reunit la ora 10.00, la sediul primăriei, pen­tru a analiza situația care urma să fie simulată, potrivit scenariului stabilit, în vederea intervenției. Au participat primarul Alexandru Dăncilă, în calitate de șef al protecției civile municipale, comandantul IPC Alba, maiorul Cornel Oprișa, comandantul SRI Alba, col. Victor Cristea și directorul Societății de Cruce Roșie Alba, Adrian Dușa, activitatea fiind supervizată de subprefectul Ioan Maier. Prin intermediul unor imagini video-proiectate au fost prezentate detaliile legate de situația "apărută" ca urmare a precipitațiilor abundente, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare înregistrate. În situații reale, alarmarea populației se poate face cu 7 sirene electrice, fiind stabilite 6 zone de evacuare a locuitorilor din zonele supuse riscului de inundații. Totodată, au fost discutate măsurile care trebuie luate pentru eliminarea efectelor inundațiilor, de la reabilitarea drumurilor și căilor ferate sau refacerea rețelelor de utilități publice "afectate" (apă potabilă, curent electric, gaze, telefonie etc.) până la desfășurarea orelor de curs la unitățile școlare sau asigurarea asistenței medicale.
    Cel de-al doilea exercițiu a constituit o premieră și a vizat intervenția trupelor antiteroriste din cadrul SRI Alba pentru neutralizarea unui colet suspect amplasat de teroriști la SC Kronospan Sebeș. Potrivit scenariului, pachetul-capcană a fost lăsat lângă unul din rezervoarele cu metanol, substanță cu risc de explozie pe care firma austriacă o folosește în procesul de producție a plăcilor lemnoase de tip MDF. Partea practică a celor două activități de protecție civilă s-a desfășurat în cartierul Mihail Kogălniceanu, aceasta fiind coordonată de Simion Moga, șeful Serviciului Public pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Sebeș. Pentru că sirena de la SC Mobis, programată să anunțe simularea inundațiilor, nu a putut fi acționată din cauză că firma nu era alimentată cu energie electrică, începerea exercițiului a întârziat aproximativ 10 minute, fiind folosită în final o sirenă mobilă. La auzul semnalului, elevii Școlii generale nr. 4, însoțiți de cadrele didactice, au fost "evacuați" cu un autobuz la tabăra de sinistrați amenajată la Vințișoara. La fața locului au fost prezenți și voluntarii Crucii Roșii Alba, care au simulat transportul cu targa și apoi cu ambulanța al unui elev "leșinat", dar și specialiștii în alimentare cu gaze și rețele telefonice, în timp ce echipajul Protecției Civile transmitea mesaje populației pentru a ști cum să acționeze, evitând apariția panicii. La SC Kronospan a fost simulată intervenția trupelor antitero ale SRI Alba pentru ridicarea și detonarea unui colet suspect, la exercițiu asistând și directorul firmei, Christian Muller. Personalul din zona rezervorului de metanol a fost "evacuat", salvând și arhiva societății, în format electronic. Un angajat "stresat" la auzul veștii legate de prezența pachetului, a fost transportat cu targa la mașina ambulanței Crucii Roșii. Apoi, cu ajutorul unui braț mobil lung de aproximativ 2-3 metri, un militar îmbrăcat într-un echipament de protecție special (în greutate de ...45 de kilograme!!!) a transportat coletul până la locul în care acesta a fost aruncat în aer, la propriu, cu ajutorul unui dispozitiv realizat de ceilalți membri ai trupei de intervenție. Pompierii militari și civili s-au aflat la posturi pentru a interveni în caz de nevoie. Polițiștii, jandarmii și gardienii publici au păzit zona pentru a fi păstrate fragmente din încărcătura explozivă, în vederea demarării cercetării de către procurori. La final, șeful IPC Alba, maiorul Cornel Oprișa, a declarat că va propune prefectului Mugurel Sârbu, șeful protecției civile județene, acordarea calificativului "foarte bine" pentru modul în care membrii Comisiei locale de apărare împotriva dezastrelor Sebeș și formațiunile de protecție civilă din cadrul SC Kronospan s-au achitat de sarcini.
Robert GHERGU

Conflict de interese și nu prea
     Suflând și-n iaurt, "Coaliția română pentru un parlament curat" a dat publicității o listă cu numele unor candidați pentru Parlament de la diferite partide. Despre ei se spune că sunt fie incompatibili, fie în conflict de interese. Printre cei nominalizați de coaliția societății civile condusă de Alina Mungiu Pippidi se află și doi candidați ai Alianței Dreptate și Adevăr Alba pentru Camera Deputaților - Ștefan Bardan și Dan Coriolan Simedru. În cadrul unei conferințe de presă Ștefan Bardan a precizat că nominalizarea sa în acest context la capitolul "conflict de interese" este greșită. "Eu am fost și sunt director comercial la SC Apa CTTA Alba, societate comercială deținută de Consiliul județean Alba și nicidecum de Consiliul local Alba Iulia, unde eu am fost consilier local. Confuzia cred că se datorează faptului că județul Alba este unul dintre puținele din țară unde au funcționat mai mulți operatori de apă potabilă. Și noi am pus bazele unui operator unic prin programul SAMTID. Acest operator a fost înscris la 10 septembrie, dată de la care, dacă aș mai fi deținut vreo funcție aleasă la nivelul Consiliului local Alba Iulia sau Consiliului județean Alba aș fi fost într-adevăr în conflict de interese. Tocmai pentru acest motiv eu nu am candidat la alegerile locale!" a precizat Ștefan Bardan. El a reamintit că în anul 2002 când a apărut OUG 5 și apoi Legea 161, care stabileau situațiile de incompatibilitate sau conflict de interese, a avut loc o analiză internă în cadrul Partidului Democrat și toți cei care s-au găsit în astfel de situații au fost somați să aleagă și au ales. La el nu s-a pus problema. Mai mult, în aceeași perioadă, au avut loc astfel de verificări din partea Prefecturii județului Alba și a Consiliului județean "care știți că erau conduse de PSD și dacă ar fi găsit că sunt în conflict de interese sigur m-ar fi atenționat și în cele din urmă m-ar fi putut și demite. Dar așa ceva nu s-a întâmplat. Cred că datele pe baza cărora "Coaliția română pentru un parlament curat" a dat verdictul sunt eronate". Anca DINICĂ
CJ Alba intră în parteneriat cu francezii
     Consiliul General al Departamentului La Manche, prin intermediul unei scrisori adresată de domnul Jean-François Le Grand, senator și președinte al Consiliului General, domnului Teodor Atanasiu, președinte al Consiliului judetean Alba, și-a exprimat dorința inițierii unui proiect de parteneriat în cooperare descentralizată între departamentul La Manche (Franța) și Alba. Județul nostru a fost ales pentru inițierea acestui proiect datorită multitudinii de aspecte comune care există între departamentul La Manche și județul Alba. În cursul zilei de 11 octombrie 2004 o delegație a Consiliului județean Alba a participat la o întâlnire, la Sibiu, cu domnul Gilles Quinquenel, vicepreședinte al Consiliului General al Departamentului La Manche și delegat departamental pentru cooperare.
    Cu această ocazie au fost discutate aspecte legate de demararea acestui proiect, respectiv domeniile de cooperare: tineret, social, cultural și posibilitățile de a realiza înfrățiri între localități din departamentul La Manche și din Alba. Acest proiect de cooperare descentralizată va fi lansat în cadrul unei înâlniri între delegațiile oficiale ale departamentului La Manche și a județului Alba, conduse de președinții Jean-François Le Grand și Teodor Atanasiu. Florin ROMAN
Schimbare majoră pe lista de candidați ai PSD Alba pentru Senat
     Conform site-ului oficial al partidului de guvernământ, pe lista de candidați ai PSD Alba pentru Senat apare o modificare majoră de ultimă oră: pe locul întâi a fost înscris Gheorghe Maior, el fiind urmat de Nicolae Gavrilă pe locul 2, Cornel Suciu pe locul 3 și Liliana Tomoioagă pe locul 4. Lista pentru Camera Deputaților rămâne deocamdată neschimbată. (R.J.)
"Cazul Scărișoara" denunțat de reprezentantul Alianței D.A.
     În cadrul conferinței de presă de luni a Alianței D.A. din județul Alba, candidatul acestei formațiuni politice la Camera Deputaților, Tiberiu Bărbulețiu, a adus în atenția presei un alt abuz, de astă dată consumat pe teritoriul Ocolului Silvic Gârda, pădurea comunală Scărișoara. Deoarece acest caz a mai fost prezentat cititorilor ziarului Unirea, facem precizarea că dosarul de urmărire penală în care reclamanți sunt Mihai Purda și Remus Neag, iar cercetați sunt paznicul pădurii comunale Scărișoara Ioan Purda și șeful de post Marian Briciu, se află la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, aici desfășurându-se deja audierile de martori și a celor implicați. "Aduc în atenția opiniei publice un caz grav de abuz din partea autorităților care sunt părtașe la furt de lemn din Ocolul Silvic Gârda, pădurea comunală Scărișoara. Acum, în secolul XXI, asistăm la cazuri grave de sclavagism, la pedepse corporale aplicate unor oameni care își cer drepturile, la jaf la drumul mare. Acolo se fac falsuri grosolane și nimeni nu ia nici o măsură" a dezvăluit Tiberiu Bărbulețiu. (N.I.T.)
Delegație albaiuliană la Bayonne
     În perioada 18-19 octombrie, la invitația primarului orașului Bayonne (Franța) o delegație condusă de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, se va deplasa la Bayonne și la Paris. Scopul delegației albaiuliene, la care se vor alătura și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, ai PNUD și ai Asociației Orașelor Istorice din România este dezvoltarea colaborării cu administrația din Bayonne și cu Ministerul Culturii și Comunicațiilor din Franța pe tema administrării patrimoniului istoric și punerea în valoare a orașelor istorice. Cu acest prilej, la Paris, va fi semnată convenția și programul de colaborare pentru perioada 2004-2005. (A.D.)
Crucea Roșie Alba ajută Spitalul orășenesc Cugir
     Voluntarii filialei județene Alba a Societății Naționale de Cruce Roșie vor dona astăzi, 13 octombrie, pachete cu detergenți și materiale sanitare de întreținere Spitalului orășenesc din Cugir, a anunțat directorul Crucii Roșii, Adrian Dușa. El a precizat că produsele provin de la Crucea Roșie Franceză, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu sanitarii din Avignon. Valoarea donației se ridică la aproximativ 10 milioane de lei și se adaugă celei realizate în urmă cu mai puțin de două luni, când unitatea sanitară din Cugir a primit 20-30 de pături din partea Crucii Roșii Alba, a mai spus Adrian Dușa.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.