Prima pagină Ediția din: 13.10.2004
După apă roșie îmbuteliată și coșulețe de nuiele
Congresul Spiritualității românești cere stoparea lucrărilor minei de stat de la Roșia Montană
     Congresul Spiritualității românești, manifestarea cultural-patriotică găzduită de Alba Iulia, pe banii Guvernului (circa 3 miliarde de lei, din care 1,6 miliarde de lei s-au cheltuit pentru masă și cazare) a semănat mai degrabă cu o șezătoare, cu excursii opționale la super-ofertă, adică gratuit. Din cei 400 de participanți anunțați cu surle și trâmbițe au venit doar aproape 100, semn că unii s-au convins că nu tot ce zboară se mănâncă. La congres se muncește pe "rupte", iar acest lucru ne-a fost dovedit de faptul că participanții au reușit să pună în practică ce au hotărât anul trecut, adică înființarea și înscrierea ca persoană juridică a Consiliului Mondial al Românilor de Pretutindeni. Dacă o făceau pe banii domniilor lor nu era nici o problemă, numai că o asemenea decizie ne-a costat pe noi toți câteva miliarde de lei. Mai mult decât atât, participanții au decis să ceară un sediu la București și un buget pentru anul viitor de circa 65 de miliarde de lei. Pentru binele nostru al tuturor să sperăm că nu vor fi tot bani de la buget. Patriotismul înseamnă și contribuții personale, nu doar statul cu mâna întinsă la mila bugetului. Pentru că au fost prea ocupați cu masa, cazarea și deconturile, participanții la congres au lăsat pe altădată și alegerea organelor de conducere. O altă rezoluție a Congresului Spiritualității de la Alba Iulia s-a referit la "problema Roșia Montană". "Chestiunea analizată" de congres a dus la luarea unei poziții, care printre altele spune:"ne asociem cererii exprimate de sistarea imediată a lucrărilor începute la acest obiectiv economic, ecologic, social dar și strategic al României și propunem organizarea neântârziată, în această iarnă a unei conferințe științifice internaționale, multidisciplinare, pro și contra, ale cărei concluzii să stea la baza hotărârii comune a Parlamentului și Guvernului României privind bogățiile din Munții Apuseni și soarta lor. (...) Congresul Spiritualității Românești își oferă sprijinul în găsirea soluțiilor privind viitorul acestei zone a României". Ceea ce au scris congresmenii în această rezoluție spune foarte multe despre modul în care este "arbitrată" investiția de la Roșia Montană. În primul rând, din această formulare rezultă că ei au cerut stoparea lucrărilor la mina de stat care operează în prezent, pentru că Roșia Montană Gold Corporation nu a demarat activitatea de exploatare. Domniile lor nu pot face diferența între foraje și activitatea de exploatare, pentru că nu doresc probabil acest lucru. Apoi cer o conferință referitoare la proiect, dar ei solicită acum stoparea "lucrărilor", iar concluziile întâlnirii "să stea la baza hotărârii comune a Parlamentului și Guvernului". Adică îi condamnă și apoi îi mai judecă o dată. Cât despre "soluțiile" cu apă îmbuteliată și împletit de coșulețe, râde lumea domnilor congresmeni. De ce nu veniți dumneavoastră aici la Roșia Montană să trăiți din soluțiile pe care le propuneți, poate ne convingeți că aveți dreptate.
    În legătură cu comunicatul participanților la congres am solicitat și punctul de vedere al directorului cu relațiile publice de la RMGC, Adrian Dascălu, care a precizat următoarele:
    "Comunicatul Congresului Spiritualității Românești este la fel de irelevant ca și așa-zisele studii despre proiect invocate de semnatarii documentului care sacrifică rigurozitatea științifică în favoarea unor lozinci neconvingătoare. Cererea congresului de "sistare imediată a lucrărilor începute la acest obiectiv economic, ecologic, social dar și strategic al României" probabil se referă la mina de stat Roșiamin, singura entitate care are activități industriale în zonă, începute cu vreo trei decenii în urmă. Dacă nu, atunci astfel de afirmații nu fac decât să arate că semnatarii comunicatului nu știu nimic despre proiectul Roșia Montană. Dacă ar fi avut măcar minima curiozitate să se documenteze, cei care au semnat documentul ar fi constatat că Proiectul Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) nu este decât o propunere aflată încă pe planșeta proiectanților, departe de a fi finalizată. RMGC nu a început nici un fel de activitate de exploatare în zonă, așa cum probabil au crezut cei care au vizitat comuna din goana mașinii. Ar fi fost de așteptat ca un congres reunind reprezentanții diasporei să facă comentarii responsabile în legătură cu acest proiect de clasă mondială, benefic pentru economia României și să-și bazeze afirmațiile pe fapte și date corecte, nu pe stări emoționale și acuzații lipsite de substanță. Populația din Roșia Montană trebuie să ia decizii importante pentru soarta ei, iar acest comunicat nu face decât să aducă un deserviciu serios Apusenilor și țării.
    Cred că ar fi fost benefic pentru populația Munților Apuseni dacă acest congres, pentru care s-au cheltuit aproape trei miliarde de lei din banii contribuabililor, ar fi găsit soluții pragmatice pentru rezolvarea problemelor economice serioase cu care se confruntă această zonă.
    Comunicate de acest gen, venind din partea celor de la care se așteaptă soluții reale pentru țară, nu rezolvă nimic și nu trimit semnalele așteptate de investitorii strategici, ci mai curând stârnesc zâmbete și nasc îndoieli în privința angajamentelor internaționale luate de România. Cred că ar trebui să dăm dovadă de realism și să acceptăm ideea că cel puțin pentru moment România nu are potențialul necesar pentru a relansa economia în această zonă și că investițiile străine sunt necesare. Lipsa fondurilor nu poate fi suplinită de lozinci frumoase în sectorul mineritului, care are nevoie de investiții serioase pentru a renaște. Potențialul și bogățiile acestor munți nu pot fi puse în valoare fără prezența unor investitori strategici în zonă, dispuși să respecte în totalitate legile acestei țări. RMGC a investit până acum aproape 100 de milioane de dolari pentru a pune pe harta României un zăcământ de aur și argint de talie mondială și a scoate la lumină și a proteja moștenirea culturală a zonei. De asemenea, oferă locuri de muncă pentru 675 de locuitori ai comunei, asta în contract cu cei care critică dur Proiectul RMGC dar care nu fac absolut nimic pentru Apuseni. În plus, nu înțeleg care este legitimitatea acestui demers făcut de congres și având în vedere faptul că România are instituții abilitate de lege să studieze asemenea proiecte tehnice complexe.
    Nu ar fi fost poate normal ca semnatarii documentului să aștepte concluziile instituțiilor legitime ale statului înainte de a se lansa în aprecieri fără nici o bază reală? În context, este cel puțin ciudat faptul că cei care au vizitat Roșia Montană nici măcar nu au avut intenția să se întâlnească cu cei care propun proiectul RMGC, pentru a obține informații direct de la sursă. După multe insistențe, s-a acceptat o discuție de 20 de minute cu reprezentanții RMGC, invocându-se lipsa de timp.
    Pe de altă parte însă, s-a găsit suficient timp pentru discuții cu opozanții proiectului și pentru a-i îndemna pe unii locuitori ai comunei să nu-și vândă proprietățile către RMGC. În mod firesc se pune un mare semn de întrebare în dreptul mandatului și obiectivității celor care au vizitat zona. Totuși, este de apreciat faptul că zăcământul auro-argentifer de la Roșia Montană este văzut de congres ca un obiectiv economic, ecologic, social și strategic al României - aceste afirmații confirmă în totalitate punctele de vedere ale companiei Roșia Montană Gold Corporation atunci când propune proiectul pentru această zonă din Munții Apuseni, în vederea unei dezvoltări durabile. Singurul punct realist este propunerea organizării unei conferințe științifice internaționale multidisciplinare, care să discute și Proiectul Roșia Montană.
    Discutarea unui proiect înseamnă în primul rând competență, expertiză tehnică și mai puține emoții. Practica arată că pentru obiectivitatea unor discuții preponderent tehnice, participanții la o asemenea conferință trebuie să fie experți și nu promotorii sloganului "Nu ne vindem țara".
    Oricum, concluziile oricărei conferințe nu se vor ridica decât la nivel de sugestii pentru instituțiile statului și nu pot avea caracter de normă. Dar, aceste concluzii pot arăta un lucru, anume că Proiectul Roșia Montană este un proiect perfect realizabil și benefic pentru România.
    Desigur, atunci ar fi de așteptat un alt comunicat al Congresului Spiritualității Române, prin care s-ar retrage cererea de sistare a lucrărilor din Roșia Montană.
Florin ROMAN

O moață din Abrud a "pilotat" județul Alba pe locul I în automobilism
     raliuPentru tânăra Mihaela Beldie (19 ani, studentă anul II la UMF Cluj), de la AS Autosport Fair Play Abrud, anul 2004 a fost unul dintre cei mai buni de până acum și, după cum promite evoluția sa, acesta ar fi unul dintr-un lung șir de reușite în pasiunea pe care și-a ales-o: automobilismul. De remarcat faptul că Mihaela a pornit pe acest drum sub îndrumarea tatălui său - pilotul Mihai Beldie care, după ce a încercat zadarnic și fără prea mare sprijin, câțiva ani la rând, să transforme și în județul Alba automobilismul într-un sport de prim rang, s-a orientat inteligent spre oameni care apreciază totuși acest sport. I-a găsit - într-un moment în care norocul i-a surâs, după cum recunoaște - la OMV. I-a găsit și i-a cedat locul fiicei sale care în acest an a rulat ca navigator, alături de tânărul pilot Claudiu David. A fost o prestație de excepție, cei doi oscilând în acest an doar între locurile I și II ale podiumului pentru ca la final să ocupe locul I la clasa N 1.6, pe o mașină WV Polo. De fapt, locul I a fost câștigat chiar cu o etapă înainte de finalul CN de Raliuri, la Raliul Mănăstirilor Moldave. Acest fapt a determinat conducerea OMV ca să decidă participarea echipajului David-Beldie la Raliul Moldovei de la Onești, într-o grupă superioară de concurs, pentru a mai aduce puncte pentru echipajul OMV. Astfel, pe o mașină mai slabă, cei doi au luptat în grupa A, clasa A6, alături de Titi Aur și alte nume grele, pentru a mai smulge câteva puncte pentru echipajul OMV. Și, după o luptă disperată, au reușit: au obținut locul I la clasa A 6 și locul 4 în clasamentul general al raliului. De altfel, eforturile echipajului au fost remarcate și de organizatori, lui Claudiu David fiindu-i decernat titlul de "Omul Raliului".
    De remarcat faptul că prestația celor doi nu se oprește odată cu finele CN de Raliuri. În perioada 29-31 octombrie 2004, echipajul David-Beldie va participa la Raliul Austriei, alături de celelalte trei echipe ale OMV din România. Datorită prestației de excepție din acest an, s-ar părea că în viitorul sezon competițional sponsorul OMV îi va înzestra pe cei doi cu o mașină mult mai puternică, mai performantă. Și pentru că și în județul Alba Mihai Beldie a mai găsit oameni care au "ținut aproape" de automobilism, acesta le mulțumește sponsorilor SC Roșia Montană Gold Corporation și Școlii de Șoferi "Vali" din Alba Iulia. Felicitări conjudețenilor noștri pentru tenacitate și performanță!
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Investiții austriece în județul Alba
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a declarat într-o conferință de presă că oameni de afaceri din Austria sunt interesați să investească la Zlatna circa 10 milioane de Euro și la Unirea circa 5 milioane de Euro, într-o fabrică de produse ceramice. După primele contacte în județul Alba, o delegație de la noi va pleca în Austria în perioada 17-20 octombrie a.c. pentru a concretiza acțiunile de parteneriat economic. Vicepreședintele Nicolae Popa, care va conduce delegația, a declarat că se va încerca și semnarea unui Acord de colaborare cu o regiune în care guvernator este chiar naționalistul Jorg Haider. El a mai spus că va face deplasarea din resurse proprii, nu din bani publici. Din delegație mai fac parte primarii din Zlatna și Unirea, Silviu Ponoran, respectiv Cristinel Metea, dar și un reprezentant al Firmei Niki Ardeal și altul de la Camera de Comerț și Industrie Alba.(F.R.)
Miting la Alba Iulia
Sindicaliștii din electricitate amenință cu greva
     În cursul zilei de ieri am primit la redacție un comunicat prin care suntem informați că a fost declanșat conflictul de muncă în sistemul energetic. Printre altele, sindicaliștii solicită creșteri salariale și condiții de muncă mai bune. Astăzi, de la ora 14.30, va avea loc mitingul comun al SDFEE, AISE și Alt Univers în curtea vechiului sediu al Electrica de pe B-dul Ferdinand nr.83. Din 19 octombrie va fi pichetat sediul mai multor ministere, companii naționale și al FMI, urmat de un miting de protest la București. Greva de avertisment de 2 ore este prevăzută pentru 22 octombrie, iar greva generală a fost stabilită pentru 27 octombrie, începând cu ora 7.00, adică cu o zi înainte de declanșarea campaniei electorale. Liderul sindical Mihai Precup ne-a declarat că la nivelul județului Alba este vorba de 580 de sindicaliști, iar salariu mediu net pe ramură este de circa... 7 milioane de lei. Ultima majorare salarială s-a făcut anul trecut și a însemnat corelarea cu rata inflației.(F.R.)
Hotărârile CJ Alba atacate în contencios administrativ
     Schimbarea din Consiliile de administrație și din comisiile de cenzori a foștilor membri PSD și înlocuirea acestora cu alți membri de partid, de la PNL, PD și PUR a dus la un "război" de la distanță între Prefectură și CJ Alba. Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu a declarat ieri într-o conferință de presă că Prefectura a atacat în contencios administrativ aproape toate hotărârile CJ Alba în care se face referire la revocări și numiri de persoane, "bătaia" cea mai mare fiind pe DPL și APA CTTA SA. Atanasiu a mai spus că nici într-un caz, instanța de contencios nu s-a pronunțat deși ar fi trebuit să facă acest lucru într-un timp mai scurt.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.