Editorial
NATO vine spre est
     Fără îndoială că prestigiul țării noastre în lume a crescut mult după accederea din primăvara acestui an în NATO. O dovadă în acest sens o reprezintă și Reuniunea Informală a Miniștrilor Apă­rării din cadrul Alianței Nord-Atlantice care se desfășoară începând de ieri, timp de două zile, în Poiana Brașov, România fiind astfel prima dintre cele șapte state noi membre care găzduiește o reu­niune NATO la un asemenea nivel, după Summit-ul de la Istanbul.
    Dar poate și mai important este faptul că, în preambulul acestei reuniuni, a sosit pentru prima dată într-o vizită oficială în țara noastră d-l Donald Rumsfeld, secretarul american al Apărării. După cum se știe, în prezent, SUA și înalții responsabili ai Alianței sunt tot mai interesați de mutarea unor baze americane din vestul Europei în est, în acest sens dându-se o bătălie "subterană" dură între țările recent intrate în NATO, cele mai mari șanse de a le găzdui părând a avea totuși România și Bulgaria. Timpul acordat acestei vizite în România (două zile) de către Rumsfeld, contactele informale și convorbirile pe care le-a avut la cel mai înalt nivel, inclusiv cu președintele Ion Iliescu, precum și numirea recentă a lui Jack Dyer Crouch II, fost oficial de rang înalt în cadrul Ministerului american al Apărării, ca ambasador la București, denotă faptul că SUA au gânduri destul de serioase în amplasarea unor baze mi­litare în țara noastră. De altfel, primul popas pe pământ românesc al lui Rumsfeld a fost făcut la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din Constanța, bază folosită de armata americană în timpul răz­boiului din Irak. Aici a fost însoțit de către Ioan Mircea Pașcu, ministrul Apărării, precum și de alte oficialități militare române, fiindu-i prezentate importantele avantaje și facilități pe care le oferă aeroportul, precum și alte obiective cum ar fi Portul Agigea Sud - Constanța și poligoanele de antrenament Capul Midia și Babadag, în operațiunile de viitor ale NATO. După tot acest tur de orizont, la întâlnirea și convorbirile avute cu președintele Ion Iliescu, șeful Pen­tagonului a ținut să mulțumească încă o dată, în numele gu­vernului american, României pentru sprijinul acordat în lupta globală împotriva terorismului, apreciind "valoarea strategică și tehnică a partenerului român". Totodată domnia sa a spus că "România are o societate democratică și o economie de piață robustă". În ce privește reamplasarea bazelor militare americane, acest lucru "se va face în mod secvențial în următorii 4-6 ani".
    Revenind la Reuniunea Informală a Miniștrilor Apărării din cadrul NATO de la Brașov, la care participă cei 26 de miniștri, inclusiv d-l Rumsfeld, potrivit purtătorului de cuvânt James Appathurai, dis­cuțiile sunt axate pe aspecte serioase cu care se confruntă Ali­anța, cum ar fi operațiunile din Balcani, Afganistan și Irak. "Țările membre trebuie să găsească modalități de a face mai puternice legătura și angajarea politică, cu oferirea de capacități militare", a precizat acesta. Referitor la viitoarele angajări militare ale Alianței (extinderea zonelor unde acționează echipele de reconstrucție și mărirea efectivelor acestora în Afganistan, precum și instruirea forțelor de securitate din Irak), Appathurai spune că "trebuie să fim siguri că NATO va avea fondurile necesare".
    O problemă destul de "spinoasă" pentru noi, cea privind situația din Transnistria, nu este inclusă pe agenda reuniunii. Aceasta ar putea fi abordată totuși astăzi, când are loc Consiliul NATO - Rusia, la care participă și ministrul rus al apărării, Serghei Ivanov.
    Una peste alta, concluzia este că România devine pe zi ce trece un pion tot mai important în cadrul NATO. De aici pot să vină și mari avantaje economice (vezi cazul UM Cugir, care are deja un sector special axat pe producția de armament de tip NATO), dar și unele riscuri, pe care pe viitor va trebui să ni le asumăm, îndeosebi în bătălia împotriva terorismului mondial.
Tinu MATEȘ