Prima pagină Ediția din: 14.10.2004
Ieri, în Lancrăm
O femeie și-a pierdut viața într-un accident rutier
     Ieri, în jurul amiezii, pe raza localității Lancrăm s-a produs un grav accident rutier în care și-a pierdut viața o femeie. O auto­basculantă încărcată cu pământ, înmatriculată AB-10-SUT, apar­ținând unei societăți din Alba Iulia și condusă de Mihai Deteșan, de 24 de ani, din Alba Iulia, nu a mai putut evita Dacia 1300 (AB-04-FJP) care se deplasa în fața sa pe direcția Sebeș-Alba, tamponând-o în partea stângă spate în momentul în care aceasta a oprit pentru a face brusc stânga. Autobasculanta a intrat pe contrasens unde a tamponat violent, lateral stânga, o Dacie 1300 înmatriculată AB-01-WSE și condusă de Doru Davencu. În urma impactului a murit pe loc pasagera din Dacie, luată la ocazie din Alba Iulia - Verona Boabeș, de 64 de ani, din Șpring. În cauză, poliția rutieră continuă cercetările. (N.I.T.)
Băut bine, aflat la volanul unei Dacii Logan,
Un student din Alba Iulia a făcut praf patru autoturisme
     Ieri, 13 octombrie, în jurul orei 2.05 dimineața, în intersecția semaforizată din Ampoi III a municipiului Alba Iulia, s-a produs un accident rutier în care au fost avariate cinci autoturisme iar o persoană s-a ales cu o mână fracturată. Conducând un autoturism marca Dacia Logan cu numărul HD09894 din direcția Stadion spre Ampoi III, Mihai Aurelian Timiș, de 22 de ani, din Blaj, student la Alba Iulia, nu a redus viteza într-o curbă spre dreapta și a intrat în derapaj, părăsind partea carosabilă. Pe marginea șoselei a lovit și avariat patru autoturisme parcate: o Dacia 1310, un Renault, un Mitsubishi și un Ford Focus. În accident a fost rănită pasagera din dreapta față din Dacia Logan, Tania Muntean, de 22 de ani, din Hunedoara, studentă în Alba Iulia. Șoferul Mihai Timiș a înverzit 50% fiola cu care a fost testat de către agenții de poliție veniți la accident. În consecință, a fost condus la Spitalul Județean Alba unde i-au fost recoltate două probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Tânăra rănită a fost diagnosticată la spital cu fractură a ambelor oase de la antebrațul stâng. În cauză, poliția rutieră a municipiului Alba Iulia continuă cercetările. (N.I.T.)
Cuvioasa Paraschiva
•"Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi ur­me­ze" (Mt. 16,24)
     ParaschivaAcestea sunt cuvintele magice ale Evangheliei pe care Semănătorul Hristos le-a aruncat peste ogorul necuprins al sufletelor. Semințele sau cuvintele fiind toate de cea mai bună calitate, se aștepta seceriș pe măsură, mai trebuind doar ca ele să cadă în pământul cel bun pentru a rodi însutit. În ogorul sufletesc al Cuvioasei Paraschiva, sămânța a găsit un pământ fertil adus chiar din raiul lui Adam de dinainte de păcat.
    Cuvioasa Paraschiva a venit pe lume curată, bună și frumoasă ca și zeița ce s-a născut din spumele mării, spume în care a lepădat și bruma de păcat (strămoșesc) pe care l-a spălat prin "apă și prin duh". Astfel starea de sfințenie nu a părăsit-o niciodată și mereu a sporit-o prin trăirea reală, faptică a învățăturilor deprinse din mersul la biserică și din lectura cărților sfinte.
    Dintre toate faptele creștinești: post, rugăciune, ascultare se detașează în mod vădit facerea de bine sau milostenia pe care o arăta mai ales față de copiii nevoiași din satul copilăriei, în care investea tot ce avea: hrană, îmbrăcăminte și bunele deprinderi sau exemplul frumos al vieții personale. Pentru această totală lepădare de sine a fost în mod repetat aspru pedepsită de către tatăl său, un om egoist, aspru și rece, care nu vedea cu ochi buni înstrăinarea agoniselilor materiale în contul unor ființe inferioare pe care le desconsidera. Prigoana de zi cu zi pe care o încasa fără să cârtească, a constituit un motiv în plus la hotărârea ei de a părăsi domiciliul părintesc pe care într-o bună zi îl lasă în urmă plecând la Constantinopol și apoi în Țara Sfântă. Ajunsă aici, străbate traseele pe unde și-a purtat pașii Mântuitorul lumii, a cărui învățătură și-a însușit-o și a trăit-o până la retragerea din viața luptătoare în cea triumfătoare, după care a tânjit în toți cei douăzeci și cinci de ani de alergare, cărora le-a pus punct final în 14 octombrie 1050.
Pr. Petru PINCA, Blaj

Hramul Mănăstirii din satul "Sub Piatră"
     Azi, în satul Sub Piatră, comuna Sălciua, va fi sărbătorit hramul Mănăstirii "Sf. Cuvioasa Paraschiva". Slujba religioasă va fi oficiată de ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia. La mănăstire sunt așteptați în jur de 300 de credincioși. (N.I.T.)
Scandal cu iz politic la SC Argos Sebeș
     Marți seara, cei 4 noi membri ai Consiliului de Administrație al SC Argos Sebeș, subordonată Consiliului local, nu au fost lăsați să pătrundă în sediul firmei pentru a ține ședința pe care o con­vo­caseră, în scopul alegerii noului președinte al CA. Directorul socie­tății, Ioan Sabău (PSD), a declarat că le-a răspuns cu aceeași monedă celor doi liberali și doi democrați, care refuzaseră să se prezinte la o ședință anterioară a CA, pe motiv că nu a fost res­pectat termenul legal pentru convocare. În consecință, cei 4 aliați s-au întrunit în altă parte, alegându-l ca președinte al CA pe Alexandru Glogovețan (PNL). Ioan Sabău este de părere că noii membri ai CA, despre care susține că nici măcar nu au fost con­firmați de Registrul Comerțului, cred că prin adoptarea acestei hotărâri liberalul va deveni și director al SC Argos. El pretinde însă că au fost încălcate prevederile mai multor acte normative, motiv pentru care nu exclude posibilitatea ca soluția corectă să fie dată de instanță.(R.G.)
În județul Alba
Alegerile generale vor costa aproape 12 miliarde de lei
     Prefectul Mugurel Sârbu a dat ieri publicității, într-o conferință de presă, suma care a fost repartizată de către guvern județului Alba în vederea organizării alegerilor generale din această toamnă. Con­cret, suma ce va reveni județului nostru este de 11,8 miliarde de lei, din care 8,2 miliarde de lei vor reprezenta cheltuieli de personal, 3,5 miliarde de lei - cheltuieli materiale cum ar fi de exemplu tipărirea buletinelor de vot, iar 120 de milioane de lei vor fi folosiți în scopul achiziționării unor aparaturi specifice gen copiator, fax sau cal­culator. La nivel național organizarea alegerilor va costa 844, 6 mi­liarde de lei.
    În altă ordine de idei, prefectul de Alba a declarat că astăzi va avea loc la Alba Iulia o instruire cu primarii și alți factori de răs­pundere pe tema organizării alegerilor.(R.J.)
La rectificarea bugetară ce se discută azi
Alba vrea 60 de miliarde de lei
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, a declarat că astăzi se va discuta în ședință de guvern rectificarea bugetară și pentru județul Alba. Popa a spus că CJ Alba a solicitat o suplimentare a bugetului pentru plata ajutoarelor sociale și de încălzire, activitatea curentă a DGPDC și plata personalului din administrațiile publice locale. În total este vorba de solicitări de circa 60 de miliarde de lei.(F.R.)
Gripa bate la ușă!
•Aproape 600 de cazuri de îmbolnăviri de sezon
     Din cauza vremii capricioase, în ultima săptămână, în județul Alba, s-au înregistrat aproape 600 de cazuri de îmbolnăviri de se­zon. Cele mai multe situații de acest gen se semnalează la viroze, 475 de bolnavi, dintre care 21 au fost internați. În județ s-au înregistrat și 109 bolnavi de pneumonie, dintre care 41 de persoane care prezentau forme mai grave au fost internate.(F.R.)
Finanțiștii suspendați repuși în funcții
     Directorul adjunct al Direcției Finanțelor Publice Alba, Cornel Suciu, ne-a declarat că de la 1 octombrie a.c., Ștefan Bal, fostul director al Administrației Financiare Alba Iulia, a fost repus în drep­turi după ce, în urmă cu 9 luni, a fost suspendat ca urmare a "scandalului Vinalcool". De aceleași drepturi beneficiază și cei 9 salariați care au fost suspendați, ei fiind reîncadrați pe funcții. Dl. Nicolae Ivan, cel care a fost numit cu delegație, a revenit pe postul de șef serviciu monopol. Funcționarii reîncadrați au primit și drep­turile salariale restante cifrate la circa 30 de milioane de lei, de per­soană.(F.R.)
Conducerea CJ Alba iese în teritoriu
•Toate localitățile județului vor fi vizitate de mai marii județului
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a de­clarat în cadrul unei conferințe de presă că, începând de săptă­mâna viitoare, conducerea acestei instituții, dar și responsabili din CJ Alba vor pleca în teritoriu pentru a discuta cu reprezentații autorităților locale și cu cetățenii în vederea întocmirii strategiilor de dezvoltare locală. "Dorim să inventariem la fața locului toate pro­blemele și să stabilim priorități în vederea construcției bugetului pe anul 2005 și a întocmirii strategiei de dezvoltare economică. Acest material stă la baza tuturor proiectelor viitoare", a spus Atanasiu. El a adăugat că programul acestor deplasări va fi făcut public în presă și că există posibilitatea ca într-o zi să fie parcurse două lo­calități.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.