Editorial
Echilibru și încrâncenare
     E clar, în această campanie electorală, evenimentele cele mai importante se petrec la sfârșit de săptămână. După ce acum două săptămâni retragerea lui Theodor Stolojan a ținut capul de afiș al presei, acum a venit primul sondaj electoral după înlocuirea lui cu Traian Băsescu în postura de candidat al Alianței Dreptate și Adevăr pentru președinția României. Realizat de Institutul de Studii Sociale la comanda ziarului "Ziarul", sondajul are o marjă de eroare de 3 la sută și confirmă predicțiile făcute în această perioadă de majoritatea analiștilor politici. În cursa pentru președinție Adrian Năstase își menține poziția fruntașă fiind creditat cu 43,53 la sută din intențiile de vot, urmat de Traian Băsescu cu 33,86 la sută, Corneliu Vadim Tudor - 13,16 la sută, Marko Bela 4,39 la sută, Gigi Becali - 2,59 la sută, Gheorghe Ciuhandu - 1,12 la sută și Petre Roman - 0,67 la sută. În mai puțin de două săptămâni, scurse de la declararea sa oficială drept candidat al Alianței Dreptate și Adevăr pentru Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a reușit să-l devanseze clar pe Corneliu Vadim Tudor, care se menține aproximativ la același nivel, la fel cu Adrian Năstase, care nici el nu a registrat vreo creștere semnificativă. În vreme ce principalii săi contracandidați par a nu mai crește, Traian Băsescu se află într-o postură ascendentă, care ne face să credem că distanța care-l separă de Adrian Năstase se va micșora.
    În ceea ce privește intențiile de vot pentru partide și alianțe electorale clasamentul este același cu cel al candidaților propuși de ele pentru președinție, doar procentele fiind diferite: Uniunea PSD+PUR - 43,62 la sută, Alianța Dreptate și Adevăr - 35,85 la sută, Partidul România Mare - 12,76 la sută, UDMR - 4,47 la sută, PNG - 1,96 la sută, PNȚCD - 0,65 la sută, Forța Democrată - 0,11 la sută și Acțiunea Populară - 0, 11 la sută. De remarcat că în sondaj nu apare la candidații pentru președinție Marian Miluț, cel propus de Acțiunea Populară. Din acest punct de vedere per­spec­tivele pentru formațiunea condusă de fostul președinte Emil Con­stantinescu sunt cât se poate de sumbre, nu numai în ceea ce privește scrutinul din 28 noiembrie. Nici PNȚCD nu se simte mult mai bine semn că românii nu au uitat "valoroasa" guvernare 1996-2000 în care PNȚCD a fost vioara întâi.
    Este cât se poate de sigur că va exista un tur doi pentru funcția prezidențială și el va fi disputat de Adrian Năstase și Traian Bă­sescu. Arbitrii acestui tur doi vor fi nu doar PRM și UDMR, ci și celelalte partide mici, care indiferent dacă intră sau nu în Parla­ment, vor distribui voturile în funcție de promisiunile de colaborare pe care le vor face cei doi concurenți. Dar și mulțimea nehotărâților, care s-ar putea mobiliza mai bine pentru "finală" va avea un cuvânt de spus. Astfel, alegerile generale din acest an vor fi cele mai echilibrate de până acum. Fiecare gest, fiecare declarație vor con­ta. Că lupta va fi dură o demonstrează și fugăreala de la Biroul Electoral Central unde Adrian Năstase și Traian Băsescu și-au disputat întâietatea pe buletinele de vot în ideea că deținătorul primei căsuțe va atrage câteva voturi în plus de la alegătorii prea obosiți ca să citească întregul buletin de vot. În încercarea de a obține un avans mai substanțial Uniunea PSD+PUR a lansat pro­vocarea dezbaterilor televizate între Mircea Geoană și persoana pe care Alianța D.A. o va nominaliza pentru funcția de premier. Se încearcă astfel forțarea Alianței de a face nominalizarea încă înainte de începerea oficială a campaniei. În caz contrar, Uniunea va putea specula în favoarea sa situația, declarând că Alianța nu are nici o persoană potrivită pentru această funcție. Deși se așteaptă ca în această campanie dezbaterea pe programe să aibe un rol mai mare decât în campaniile precedente, nu vor lipsi nici "luptele" per­sonale. Sunt doar câteva argumente care susțin afirmația că vom avea cea mai dură campanie electorală din 1990 încoace.
Anca DINICĂ