Actualitate
În opinia președintelui CJ Alba
Guvernul îi discriminează pe primarii Alianței D.A.
•Cei mai puțini bani din rectificare, la nivelul în­tregii țări, au revenit comunei Ighiu
     Războiul politic dintre PSD și Alianța D.A. PNL-PD este din ce în ce mai susținut, odată cu apropierea campaniei electorale pentru alegerile generale. Liderii Alianței susțin că guvernul Adrian Năstase îi discriminează pe primarii PNL și PD, în timp ce aleșii PSD, PUR și UDMR sunt avantajați, în special la rectificările bugetare din ul­tima vreme. "PSD pedepsește populația care a votat candidații Ali­anței D.A., dar sunt convins că oamenii vor înțelege acest șantaj și prin urmare îi vor sancționa la vot pe cei care amestecă banul pu­blic și criteriile de reprezentativitate cu bunurile lor proprii. Este pen­tru prima dată când la nivelul județului Alba o echilibrare buge­tară se face prin hotărâre de guvern, pentru că așa vrea Adrian Năs­tase. Așa înțelege PSD-ul regulile democratice și rolul instituțiilor statului în gestionarea banului public. Am citit în presă că la ultima rectificare bugetară, 202 miliarde de lei s-au acordat pentru primarii PSD, PUR și UDMR. Pentru noi, de la PNL și PD, s-au găsit doar 26 de miliarde de lei. Dintre toate localitățile din cele 18 județe în care s-a făcut rectificare, comuna Ighiu a primit cei mai puțini bani, doar 30 de milioane de lei pentru "vina" că are primar de la PD. Se tot laudă în presă cei de la PSD cu banii pe care-i dă guvernul. Es­te fals. La Alba, noi am cerut doar banii pe care guvernul Năstase s-a angajat să ni-i aloce prin Legea bugetului de stat și nu i-am primit. Pentru că și-au bătut joc de un județ întreg timp de un an de zile, acum speră să-i amăgească pe cetățeni cu populism. Se a­propie scadența de la 28 noiembrie când locuitorii județului mai trebuie să facă un efort, adică să meargă la vot și să finalizeze ce au început la alegerile locale, prin trimiterea PSD-ului în opoziție", a spus președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu.
Florin ROMAN

Cadourile baronilor PSD pentru cetățeni
Scumpirea gazelor naturale, a carburanților și a alimentelor
     Sub guvernarea partidului-stat PSD, România a cunoscut una dintre cele mai negre perioade din istoria sa post-decembristă. Cu toate acestea, conducătorii "noului" PSD, de fapt aceiași pe care-i știm de pe vremea PDSR-ului, ne anunță că în țara noastră se va instaura bunăstarea, acesta fiind cuvântul de ordine în "trompeta" numită programul de guvernare al PSD. Până însă la bunăstarea promisă de partidul-stat, să ne întoarcem la viața de zi cu zi a omului de rând, tot mai neagră și mai amară din cauza sărăciei instaurate de PSD.
    "Bunăstarea" promisă de PSD înseamnă scumpirea gazelor naturale cu 5% din această lună. Din acest motiv, atât populația cât și agenții economici vor plăti mai mult cu 200.000 de lei pentru 1000 de metri cubi de gaz. Asta înseamnă că încălzirea ne va costa pe fiecare dintre noi mai mult, iar cei mai afectați vor fi pensionarii. Chiar dacă s-au promis ajutoare de încălzire, acestea sunt acordate doar celor foarte săraci, iar luna octombrie nu este cuprinsă în "oferta" guvernului, care debutează doar în noiembrie. Cum se știe, din cauza temperaturilor scăzute din ultima vreme, în mai toate zonele județului centralele termice au fost puse în funcțiune. Din cauza scumpirilor gazului metan, o familie va plăti în medie circa 2,5 milioane de lei, sau chiar mai mult, doar pentru căldură. La acești bani se adaugă contravaloarea întreținerii, a curentului electric și a hranei, așa că, în această iarnă ne pregătim să strângem din nou cureaua. O altă scumpire este cea a car­buranților, în ultima lună prețul de referință majorându-se cu 400 de lei, în două tranșe. Creșterile din această perioadă mai înseamnă majorarea prețurilor la transport și, ce este mai grav, se vor scumpi alimentele. Deja, la unele alimente de bază prețurile s-au majorat, în special la pâine, ulei și zahăr.
    Acestea sunt "bucuriile" pe care ni le aduce guvernul PSD în prag de iarnă. Guvernanții mai au tupeul să ne spună că în următorii 4 ani va fi "bunăstare" pentru tot românul. Să trăiască ei din aceste salarii și pensii mizerabile, nu din averile de baroni PSD sau din comisioane și atunci să vedem dacă le mai vine să vorbească de bunăstare! Campionii minciunii și gargarei PSD-iste nu pot păcăli însă oamenii care atunci când caută în buzunarele goale constată că bate vântul. Să sperăm că în 28 noiembrie, vântul schimbării va trimite PSD acolo unde-i este locul... în opoziție.
Tiberiu BĂRBULEȚIU,
candidat al Alianței D.A. Alba pentru Camera Deputaților (P)

În țara produselor contrafăcute
OPC Alba lăudat la Conferința Națională de la Sinaia
     Recent, la Sinaia s-a desfășurat o Conferință Națională orga­nizată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consu­matorilor, la care au participat toți directorii oficiilor județene din țară. OPC Alba a fost reprezentat de către directorul Ioan Pleșa, care ne-a declarat că toate oficiile respective și-au îndeplinit cu brio sarcinile în primele 9 luni ale anului curent, fapt remarcat de altfel și de către secretarul de stat Eduard Matei Gabriel - președintele ANPC. De asemenea, tot cu acest prilej, s-au stabilit și unele di­recții de acțiune pentru perioada imediat următoare și s-au mai adus în discuție și unele aspecte legate de implementarea a­qui­su­lui comunitar în acest domeniu.(R.J.)
A sosit prima tranșă de vaccin antigripal
•5.000 de fluturași cu informații despre gripă vor fi distribuiți populației
     Primele 8.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la sfârșitul săptămânii trecute în județul Alba, acestea fiind deja distribuite medicilor de familie, au anunțat surse oficiale din cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba. Aceleași surse au precizat că dozele res­pective vor fi administrate prioritar grupelor de risc stabilite de Mi­nisterul Sănătății. Este vorba, în principal, de copiii și adulții asistați în instituții de ocrotire, cei cu afecțiuni pulmonare și cardiovasculare cronice, purtătorii virusului HIV/SIDA și bătrânii de peste 65 de ani. La aceste categorii se vor adăuga și personalul unităților sanitare sau de ocrotire și persoanele care acordă asistență socială sau me­dicală la domiciliu. Abia apoi va începe vaccinarea gratuită a populației, DSP Alba urmând să primească în total 16.000 de doze de vaccin antigripal, ca și anul trecut. Vaccinul conține tulpinile Noua Caledonie, Fujian și Shanghai, care au circulat și în România începând din anul 1999-primul, respectiv 2002, ultimele două. Pe de altă parte, DSP Alba va distribui pacienților un număr de 5.000 de pliante cu date despre simptomele gripei și măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, campania de informare urmând să înceapă miercuri, 20 octombrie, au mai spus sursele citate.(R.G.)
5.000 de lei lunar-contribuție benevolă pentru Crucea Roșie
     Angajații unităților economice din județul Alba ar putea contribui benevol, cu suma de 5.000 de lei lunar, pentru susținerea acti­vi­tăților umanitare desfășurate de Filiala Alba a Societății Naționale de Cruce Roșie. Propunerea a fost lansată de directorul Crucii Roșii Alba, Adrian Dușa, având în vedere că această organizație nu beneficiază de o sursă de finanțare constantă, bazându-se doar pe contribuțiile benevole ale cetățenilor sau diferiților sponsori generoși. Suma respectivă este simbolică și poate fi reținută direct de pe sta­tul de plată, timp de cel puțin un an de zile, în baza consim­ță­mântului scris al salariatului. El a precizat că s-ar reveni practic la o metodă utilizată în trecut, dar care a fost foarte eficientă, diferența fiind faptul că angajații nu vor mai fi obligați să plătească suma pentru Crucea Roșie. Adrian Dușa a subliniat că propunerea sa și-a arătat deja roadele, numai la o unitate din Aiud existând 800 de salariați care au semnat un acord de sprijinire financiară lunară a activităților Crucii Roșii Alba.(R.G.)
Aproape 1.000 de societăți cu capital străin în județul Alba
     La finele lunii trecute, în județul Alba erau înregistrate 993 de societăți comerciale cu capital străin, a declarat președintele Ca­merei de Comerț, Industrie și Agricultură Alba, Corneliu Orzea. El a precizat că valoarea capitalului însumează 1.923 de miliarde de lei, ceea ce plasează județul Alba pe locul 10 la nivel național. De asemenea, mai sunt înregistrate aproximativ 16.000 de societăți, organizații cooperatiste, asociații familiale și persoane fizice, având un capital social total de aproape 5.000 de miliarde de lei, a mai spus Orzea.(R.G.)
Protest spontan la SC Mobis Sebeș
     Câteva zeci de angajați ai SC Mobis SA Sebeș s-au adunat ieri, în jurul orei 14.00, în fața pavilionului administrativ al societății, pentru a protesta față de faptul că nu și-au primit nici acum salariile aferente lunii septembrie. Muncitorii spun că ar fi trebuit să-și ridice banii în data de 10 a acestei luni, dar plata salariilor întârzie de o săptămână. Oamenii sunt nemulțumiți și de faptul că de fiecare da­tă conducerea firmei spune că nu există fondurile necesare, deși, susțin muncitorii, lucrează ore suplimentare pentru a onora co­menzile existente. Deși am încercat să aflăm care este poziția con­ducerii SC Mobis referitoare la cauza pentru care nu s-a făcut plata salariilor, potrivit spuselor unui angajat directoarea Căta a intrat în ședință, iar după aproximativ o oră nu a mai fost de găsit la nu­me­rele de telefon ale societății.(R.G.)
Preselecția "Miss Universitas 2004"
     La Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, se va organiza, miercuri 20 octombrie, între orele 10.00-12.00, preselecție pentru concursul național "MISS Universitas 2004", concurs ce se va des­fășura în perioada 1-3 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Ploiești. Cele interesate pot obține informații la secretariatul Ca­sei de Cultură a Studenților sau la numărul de telefon 812692.
Lavinia IONAȘ

Concurs amânat pentru directorii CJ Alba
     Ca urmare a hotărârii de guvern privind salarizarea funcționarilor publici, ce prevede creșteri salariale de 20 la sută, toate posturile acestora vor fi blocate până anul viitor. Prin urmare și eventuale avansări în funcții rămân suspendate. Așa cum se știe, noii di­rectori interimari ai CJ Alba, Marian Aitai, Dan Popescu și Ioan Bodea urmau să participe în această lună la concursul pentru ocu­parea definitivă a posturilor. Interimatul lor va fi prelungit până anul viitor.(F.R.)
La Zlatna,
O femeie accidentată grav de un biciclist
     Leontina Cărăbeț, în vârstă de 38 de ani, din satul Valea Morii, aparținător orașului Zlatna, a ajuns ieri dimineață la Spitalul ju­dețean de Urgență, la aproximativ o oră după ce a fost victima unui accident de circulație. Femeia ne-a povestit că în jurul orei 7.00, în timp ce se pregătea să meargă cu treburi la munte, a fost acci­dentată de un vecin care se deplasa cu bicicleta și se grăbea să ajungă la serviciu. Surse medicale din cadrul Serviciului de urgențe au declarat că pacienta s-a ales cu o fractură la osul malar al o­brazului stâng, fapt confirmat de rezultatele radiografiei efectuate. Pacienta urmează să fie examinată și de medicul neurochirurg, care va lua o decizie referitoare la secția la care va fi internată fe­meia.(R.G.)
Dascălii rămân fără bani pe luna decembrie
     Directorul Direcției economice din cadrul CJ Alba, Marian Aitai, ne-a informat că, prin Hotărârea de Guvern nr.1672, din 14 no­iembrie a.c., județul Alba a primit suma de 6,9 miliarde de lei pen­tru plata salariilor profesorilor din învățământul preuniversitar. Guver­nul a mai alocat în urmă cu circa o lună de zile alte 42,4 miliarde de lei pentru lefurile profesorilor din Alba. Cu toate acestea, banii dați de executiv nu ajung pentru acest an. "Mai avem nevoie de 33 de miliarde de lei, pentru că suntem încă descoperiți la acest ca­pitol în luna decembrie", a spus Marian Aitai.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.