Editorial
Agricultura de birou
     Agricultura României, în pofida unor transformări din ultimii ani, continuă să fie una de subzistență. Fărâmițarea terenurilor în zeci sau chiar sute de mii de parcele pe principiul doar al proprietății și mai puțin pe cel al randamentului productiv de după '89 continuă să creeze mari dezavantaje atât țăranilor cât și statului român în bătălia de integrare în Uniunea Europeană. Chiar dacă în acest an bunul Dumnezeu a fost darnic și am avut cea mai mare recoltă de cereale din ultimii 20 de ani, ecuația agriculturii nu este nici pe departe rezolvată. Vom avea poate ce pune în această iarnă pe masă, dar viitorul continuă să fie incert. Problema mare care se pune în prezent este cea a integrării agriculturii românești în cea a UE, tocmai având în vedere marile decalaje existente.
    Aflat săptămâna trecută în țara noastră pentru a evalua stadiul în care se află pregătirile pentru aderare, comisarul european pentru Agricultură, Franz Fischler, a prezentat la finalul vizitei câteva concluzii care trebuie să ne pună serios pe gânduri, dar mai ales pe muncă. Potrivit domniei sale, "agricultura României ar fi încă departe de secolul 21". Produsele românești nu îndeplinesc încă standardele europene, și aceasta este una dintre condițiile majore ca România să reziste pe piața europeană". În plus, spune Fischler, "în România sunt prea mulți fermieri (noi am spune agricultori individuali întrucât fermieri autentici avem prea puțini), mai mulți decât e nevoie. Nu este posibil ca în secolul XXI, într-o țară modernă, peste 30 la sută din populație să lucreze în sectorul agricol. Este nevoie de o restructurare, e nevoie să oferim opor­tunități și în alte sectoare, iar acestea ar trebui create prin pro­grame clare, stabilite de autoritățile din România (...) O condiție esențială este ca funcționarii de prin ministere (și de prin direcțiile agricole am spune noi) să iasă din instituții, din birouri, să meargă la fața locului și să se implice direct în aplicarea normelor eu­ropene".
    Ei, bine, eu cred că în această ultimă frază comisarul european a surprins una dintre cele mai importante probleme ale agriculturii românești, pe care ar trebui să o aibă cu prioritate pe agenda de lucru guvernanții noștri. În România, după cum se știe, dintr-un total de 16 milioane de hectare de teren arabil, doar aproximativ 6 milioane de hectare de pământ sunt lucrate în ferme și asociații, așa cum prevăd normele europene. Aceasta este deocamdată și suprafața care va intra în atenția UE în momentul aderării, și pentru care vor fi prevăzute subvenții comunitare. Ce se va întâmpla cu producătorii individuali, cum vor lucra ei celelalte 10 milioane de hectare rămase fără nici un fel de subvenție? Aici ar trebui să intervină rolul camerelor agricole de pe lângă primării, al spe­cialiștilor din direcțiile agricole și din ministere, care așa după cum bine a concluzionat d-l Franz Fischler, trebuie să iasă din birouri pe teren, și împreună cu agricultorii să găsească soluțiile optime de asociere și de lucru al pământului în condițiile moderne. Aceas­ta, deoarece actuala subvenționare directă (2,5 milioane de lei la hectar în 2004) va dispărea odată cu aderarea României la UE în 2007, fiind înlocuită cu noua variantă europeană - "Programul de dezvoltare rurală". Potrivit prevederilor acestuia, doar în baza unor programe de cofinanțare, ce vor varia între 15 și 30 la sută, vom mai putea primi bani europeni pentru agricultură. În același timp, formele greoaie de creditare internă, pe care comisarul european a spus că "nu le-a întâlnit în nici un alt stat al Uniunii, deoarece agricultorii depun cea mai bună garanție la bănci - pământul" - vor trebui și ele grabnic adaptate la cele comunitare.
    În altă ordine de idei, vor trebui căutate alternative pentru sur­plusul de forță de muncă din agricultură. O infrastructură modernă, agroturismul și alte industrii colaterale ar fi în interesul și folosul tuturor celor care trăiesc la țară. Pentru că pe viitor, așa după cum tot d-l Fischler a spus-o, "generația tânără din România trebuie să facă o alegere: ori găsește un loc de muncă la sat, ori pleacă la oraș. Dacă nu sunt locuri de muncă ne vom confrunta cu sate pă­răsite. Asta se află la capătul drumului"... Iar noi, desigur, nu vom vrea să ajungem la capătul acelui drum, ci în Uniunea Euro­peană.
Tinu MATEȘ