Actualitate
Premieră în județul Alba
Primul polițist gonflabil a fost amplasat la Galda de Jos
     polițist gonflabilȘeful Serviciului Poliției Rutiere Alba, comisarul șef Vasile Ro­șu, a prezentat ieri într-o conferință de presă bilanțul negru al accidentelor ru­tiere produse în acest an, mai exact, până ieri dimineață: 108 accidente ru­tiere grave în care și-au pierdut viața 35 de oameni, 99 au fost grav răniți iar alți 17 au fost răniți ușor. Șeful SPR Alba a precizat că viteza rămâne în continuare principala cauză a accidentelor rutiere, urmată de neatenția în conducere și depășirea neregulamentară. Deoarece ac­cidentele rutiere se produc în general, cu o frecvență crescută, după-amiaza, pe DN1 și DN 7, pe aceste artere patrulează câte două echipaje de poliție rutieră.
    Ca măsuri de prevenire a accidentelor rutiere, și în județul Alba a fost adoptată și va fi aplicată tactica panourilor "publicitare". Mai exact, pe drumurile naționale, deocamdată în zona Răhău și zona Galda, unde incidența cazurilor de accidente rutiere mortale este mai crescută, vor fi montate panouri galbene, de 1,5m/2m, pe care va fi înscris cu negru, bilanțul, la fel de negru, al accidentelor și morților, însoțite de avertizări de genul: Atenție, neatenția, viteza, depășirea neregulamentareă etc. - UCIDE! De altfel, de luni, 18 octombrie, în postul de supraveghere al traficului de pe DN 1, de la Galda de jos, a fost amplasat un polițist... din plastic, mai bine zis, un manechin vestimentat în uniformă de polițist și care este dotat cu...cameră video de înregistrare! Mai mult, pentru exemplificarea tragediilor rutiere, pe un suport, alături de punctul de control al traficului rutier de la Galda, va fi amplasat și un autoturism făcut zob într-un accident rutier.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Cântar mobil de 1,5 miliarde de lei
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a de­clarat că în ședința de mâine va supune aprobării consiliului pro­iectul de hotărâre privind achiziționarea unui cântar mobil, investiție cifrată la circa 1,5 miliarde de lei."Autoutilitara respectivă se va deplasa zi și noapte pe teren pentru a verifica dacă mașinile de mare tonaj respectă indicatoarele de restricție privind tonajul. A­men­zile pentru cei care nu respectă indicatoarele vor fi pe măsură", a spus Dumitrel.(F.R.)
Un singur medic ar putea beneficia de prima de instalare de 2.500 de euro
     Potrivit site-ului oficial al Ministerului Sănătății, în județul Alba au fost nominalizate 8 comune care se încadrează în categoria zonelor greu accesibile, unde medicii de familie nou veniți ar putea beneficia de prima de instalare de 2.500 de euro. Este vorba de comunele Almașu Mare, Avram Iancu, Bucium, Ocoliș, Poșaga, Roșia Montană și Vidra din Munții Apuseni, precum și de comuna Ceru Băcăinți. Practic, însă, un singur medic ar putea beneficia de prima de instalare de 2.500 de euro din partea Ministerului Să­nătății, deși nu există deocamdată nici un act oficial care să pre­vadă acest lucru, a spus directorul adjunct al Casei județene a Asigurărilor de Sănătate, dr. Gheorghe Muntean. El a explicat că singura comună din județ în care nu există în prezent medic de familie este Ocoliș, după ce vechiul medic a renunțat la acest post. În schimb, la Almașu Mare, medicul de familie se află în curs de instalare, motiv pentru care nu se știe cu certitudine dacă va be­neficia sau nu de această primă, fiind așteptată publicarea în Mo­nitorul Oficial a criteriilor exacte de acordare a acestui bonus.
Robert GHERGU

Diplome de onoare pentru școlile care au promovat cariera militară
     Patru unități de învățământ din județ vor primi astăzi diplome de onoare din partea Oficiului de Informare-Recrutare Alba Iulia, cu prilejul celei de-a 60-a aniversări a Armatei Române, a anunțat șeful OIR Alba Iulia, locotenent-colonelul Vasile Opruța. Este vorba de Școala generală nr. 2 din Sebeș, Colegiul Economic "D.P. Mar­țian", Școala generală "Ion Agârbiceanu" și Școala generală "Mihai Eminescu" din Alba Iulia, care în perioada 1999-2004 au avut un număr însemnat de absolvenți care au optat pentru cariera militară și au fost admiși la una din instituțiile de învățământ ale MApN. De 5 ani de zile, OIR Alba Iulia este singura instituție abilitată să recruteze candidații din județul Alba pentru a susține examenele de admitere la unitățile de învățământ militare, având sediul în spatele Statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul, din centrul istoric al mu­ni­cipiului. Ceremonialul înmânării diplomelor va avea loc astăzi, de la ora 10.00, în sala festivă a Cercului Militar din Alba Iulia, în debutul ședinței de bilanț a activității Inspectoratului Școlar Jude­țean pe anul 2003/2004. Totodată, luni, 25 octombrie, personalul OIR Alba Iulia va participa, împreună cu mai mulți elevi din cadrul Colegiului Militar "Mihai Viteazul", la manifestările omagiale organizate în comunele Bistra, Crăciunelu de Jos și Pianu de Sus, cu ocazia Zilei Armatei Române. "Ziua Armatei României ne oferă deosebitul prilej de a a transmite sincere felicitări, urări de sănătate și fericire tuturor militarilor în activitate, în rezervă și în retragere și, nu în ultimul rând, veteranilor de război", a încheiat lt. col. Vasile Opruța.
Robert GHERGU

Popa - "spovedit" în lipsă
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, l-a în­țepat din nou pe vicepreședintele Nicolae Popa, afirmând despre a­cesta că: "în calitate de reprezentant al PSD-ului în viitorul Par­lament își face campanie electorală pe necazurile oamenilor", cu trimitere la intervențiile acestuia în cazurile Războieni, Cetatea de Baltă și Sântimbru. "Să-și vadă de PSD-ul lui", a spus Dumitrel. El a adăugat că "așa cum prefectul se suspendă, să nu mai folo­sească nici domnul Popa mașina CJ Alba în timpul campaniei electorale. Cota de benzină poate fi folosită pentru Direcția tehnică. Să facem campanie electorală pe bani publici nu se poate, iar dl. Popa cred că înțelege bine acest lucru". În completare, preșe­din­tele CJ Alba, Teodor Atanasiu, a spus că o să aibă grijă ca nici dl. Popa, nici un alt salariat al CJ Alba să nu fie implicat în campania electorală și să-și vadă de administrație. Poziția d-lui Nicolae Popa referitoare la aceste afirmații va fi cunoscută când dânsul se va întoarce din delegația în Austria. (F.R.)
Grav accident de muncă la Sebeș
     Cristian Sterca, un tânăr necăsătorit, de 26 de ani, se zbate între viață și moarte, după ce a fost victima unui grav accident de muncă produs ieri dimineață la SC Kronospan Sebeș, fiind strivit de un utilaj de câteva tone, de tip Wola. Tânărul a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul județean de Urgență, în stare de comă de gradul II și șoc traumatic, fiind internat la secția de reanimare. Dr. Ionel Mucea, medic primar ATI, a declarat că pacientul a suferit un traumatism toracic și abdominal, cu multiple fracturi costale și rup­tură de splină și ficat, fiind supus imediat unei intervenții chirur­gicale. Cazul a ajuns în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, care a demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate îm­prejurările în care s-a produs accidentul. Pe de altă parte, Luciana Nemeth, din cadrul SC Kronospan, a declarat că nu se poate pro­nunța cu privire la cauza care a dus la accidentarea tânărului, așteptând rezultatele cercetărilor.
Robert GHERGU

Polițiștii din Alba - cei mai buni la investigarea fraudelor
     Poliția de investigare a fraudelor din cadrul IPJ Alba a soluționat în acest an 2259 de infracțiuni de natură economico-financiară, ocupând locul I în clasamentul pe țară întocmit de Inspectoratul General al Poliției Române. Chestorul Marin Aron, șeful IPJ Alba, a precizat că s-a acordat o mai mare importanță combaterii faptelor prin care s-au adus prejudicii mari, soluționându-se 21 de lucrări penale complexe, toate cu prejudicii de peste 2 miliarde de lei. Tot șeful IPJ Alba a mai făcut precizarea că asupra acestor dosare se păstrează confidențialitatea până la ajungerea în instanță, deoa­rece, prin diverse probațiuni sau alte tertipuri avocățești, acești subi­ecți urmăriți penal ar putea scăpa basma curată.(N.I.T.)
ATOPA se implică în scandalul trailerelor
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, ne-a declarat că în cursul ședinței de astăzi a Autorității Teritoriale de Ordine Publică vor fi supuse dezbaterii situațiile conflictuale apărute ca urmare a distrugerii drumurilor județene de către mașinile de mare tonaj. "Sunt tot mai multe probleme de acest gen care ne sunt semnalate, iar oamenii au dreptate. O să cerem poliției să aplice legea și să-i amendeze pe cei care distrug drumurile și pun în pericol casele oamenilor. Suntem hotărâți să nu mai tolerăm astfel de acțiuni", a spus Dumitrel. În cursul zilei de ieri, vice­pre­ședintele Dumitrel s-a deplasat la Sântimbru, unde a discutat cu localnicii și autoritățile locale. 277 de familii au reclamat că din cau­za mașinilor grele le sunt distruse casele.(F.R.)
Sală de sport la Teiuș
     Luni, 18 octombrie a.c., a avut loc recepția și a celei de-a treisprezecea săli de sport construite printr-un program guver­na­mental la Teiuș. La tăierea panglicii inaugurale au participat mai multe oficialități locale și județene, precum și un sobor de preoți care au oficiat o slujbă religioasă. De menționat că această sală de sport nu este funcțională integral, urmând ca în zilele care vin ea să fie racordată și la curentul electric. Ultima sală de sport din județ care urmează să fie dată în folosință, este cea din Lancrăm.(R.J.)
Adrian Năstase nu are legătură cu schimbarea șefului de post din Galda
     În cadrul conferinței de presă de ieri, șeful IPJ Alba, chestorul Marin Aron, a subliniat din nou faptul că șeful Postului de Poliție Galda de Jos, agentul principal Mihai Jurj, a fost transferat, pe același post, la Mirăslău, pentru îmbunătățirea performanțelor în activitate. "Faptul că a fost transferat imediat după vizita premie­ru­lui Năstase la Galda a fost o pură coincidență. Activitatea profe­sională a șefului de post fusese analizată cu două săptămâni îna­inte de acest eveniment și se luase deja decizia transferării lui. Agentul principal Jurj era șef de post în Galda încă din 1988 și în activitatea lui intervenise formalismul", a mai spus chestorul Aron. (N.I.T.)
Permise date, permise luate
     În primele 9 luni ale anului 2004, 9455 de persoane au fost testate de Poliția rutieră Alba în vederea obținerii permiselor de conducere. Dintre acestea, doar 3730 au obținut în final dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Pe de altă parte, așa după cum ne-a precizat comisarul șef Vasile Roșu, șeful SPR Alba, tot în acest an, 1067 de șoferi au fost sancționați cu ridicarea permisului în vederea suspendării, respectiv aproape 30 la sută din totalul permiselor acordate. De remarcat faptul că 444 de șoferi au rămas fără permise pentru că au fost surprinși conducând sub influența băuturilor alcoolice. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.