Prima pagină Ediția din: 20.10.2004
La Alba Iulia se consumă în loc de droguri... ceai verde!
•Aceasta este una dintre modalitățile "băieților isteți" de a face rost ușor de bani mulți
     Sursele unui jurnalist sunt confidențiale așa că îi anunț pe cititorii noștri încă de la început că identitatea persoanelor în cauză nu va fi dezvăluită. Ceea ce trebuie să știți este faptul că existența acestor persoane demonstrează existența consumatorilor de droguri și, implicit, a unei piețe pe care se desfac astfel de "produse". Una dintre persoanele în cauză este un cunoscut de-al meu care a dorit să treacă prin experiența consumului de drog. A ales marijuana, sau "iarba" cum îi spun cunoscătorii. Nu pentru că ar fi optat special pentru așa ceva, ci pentru că i s-a făcut o ofertă în acest sens. A primit două țigări confecționate profesional, la preț de 200.000 lei bucata, și-a făcut acasă aranjamentele pentru un chef fain apoi, într-un moment bine ales le-a oferit invitaților "marfa". Sub imperiul alcoolului consumat anterior, cei care au experimentat fumatul "ierbii" s-au simțit în al nouălea cer, chiar dacă acesta era de fapt efectul... "placebo". Un simplu efect psihic de autosugestie: considerând că fumează "iarbă", ei și-au luat amețeala de la alcool drept stare de extaz determinată de o substanță stupefiantă. Gaz­da a aflat acest lucru abia a doua zi, examinând cu atenție mucul țigărilor rămase de la cheful din ajun și descoperind în interiorul lor... ceai verde. Bineînțeles, nu a depus plângere în acest sens. Mi-a povestit însă mie toată tărășenia, așa, sub formă de glumă, iar eu i-am contactat pe specialiștii din cadrul CZCCOA (Centrul pentru Combaterea Crimei Organizate și Antidrog) Alba, care mi-au confirmat că aceasta este o practică obișnuită a unor băieți isteți ce speculează dorul de aventură al celor cu care intră în contact... făcând rost ușor și repede de bani.
    O altă practică este furnizarea unor capsule inscripționate ciu­dat, sau fără nici o inscripție, care conțin pulberi diverse dar... dintre cele mai inofensive. De pildă, un alt amic de-al meu a primit drept "marfă" o capsulă cu inscripția MSD 25. Omul nefiind consumator, ci pur și simplu curios, a dus capsula cu pricina la Poliție. Polițiștii albaiulieni au trimis-o la laboratorul de la București, de unde au primit confirmarea că aceasta conținea substanțe echivalente unui medicament ce se găsește în toate farmaciile românești: Indome­tacinul! Dar, cum primise destul de târziu răspuns de la Poliție în legătură cu capsula respectivă, ne-a contactat și pe noi, bănuind că polițiștii nu-și fac datoria. Ne-am interesat și am aflat că nu era așa. Capsula, însoțită de documente și fotografii, a fost trimisă în chiar ziua primirii ei la laboratorul de la București (în astfel de cazuri, în 4 ore un polițist ajunge cu "corpul delict" la analize). Neprezentând, însă, nici un pericol, răspunsul nu a fost dat de urgență. Mirat de faptul că substanțele periculoase (cele din ca­te­goria supusă controlului autorităților la nivel național) sunt analizate taman la București, m-am interesat la București și am aflat că, pentru o mai mare operativitate, un laborator specializat va fi în­ființat într-un viitor apropiat și la Cluj Napoca. Doar atât că ofițerii de la CZCCOA Cluj nu știu cu precizie când se va întâmpla asta. "Depinde de București... "
Ioan HĂNȚULESCU

Atanasiu combate Prefectura Alba
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că toate acțiunile Pre­fecturii Alba în contencios administrativ referitoare la SC DPL SA și Apa CTTA SA nu au alt scop decât "prelungirea menținerii în Con­siliile de Administrație și în comisiile de cenzori a membrilor PSD". El a adăugat că, după ce CJ Alba a avut câștig de cauză la SC DPL, se așteaptă o decizie similară și în cazul Apa CTTA pentru săptămâna viitoare. "Sperăm ca din noiembrie cele două societăți să poată lucra normal", a spus Atanasiu.(F.R.)
La Șibot
Mort... pe loc nepermis
     Luni seara, în jurul orei 19,20, pe DN 7, la intersecția cu DJ704, în zona hanului de la Șibot, a avut loc un grav accident de circulație soldat cu moartea unui bărbat. Victima se numește Silviu Avram, de 39 de ani, din Șibot, muncitor la Cugir. El s-a angajat în tra­versarea drumului național, prin loc nepermis, fără să se asigure, fiind surprins și accidentat de o autoutilitară marca Roman, cu număr de înmatriculare VL 04 PSH, care tracta o remorcă condusă în direcția Sebeș-Orăștie de Gheorghe Burete, de 47 de ani, din Vâlcea. Victima a decedat pe loc. Avram luase salariul în ziua respectivă de la SC Cugir SA și a venit cu autobuzul la Șibot. Când a traversat, a fost lovit cu partea din față a remorcii.
    Ceilalți pasageri din autobuz care au coborât nu au mai putut face altceva decât să asiste neputincioși la decesul muncitorului. Se pare că bărbatul consumase și băuturi alcoolice.(N.I.T., F.R.)
Moarte stupidă la Ighiu
Un bărbat a murit strivit de o căruță
     Luni după-amiază, în jurul orei 15,30, în pădurea Șardului, s-a produs o tragedie soldată cu moartea unui bărbat. Victima este 72 de ani, din Oiejdea. Bărbatul a plecat la pădure după lemne cu fiul său Valer, dar a uitat că una din roțile din spate era înfrânată. La contactul cu o cioată, căruța s-a răsturnat peste corpul lui Nicolae. Victima a decedat la scurt timp. Medicii legiști au confirmat că decesul a survenit din cauza numeroaselor politraumatisme.(N.I.T., F.R.)
Doru Victor Cetean - inspector șef adjunct al ICJ Alba
     De la începutul acestei săptămâni, noul inspector șef adjunct al Inspectoratului județean de Construcții Alba este dl. Doru Victor Cetean, fostul vicepreședinte al CJ Alba. Domnia - sa revine practic în cadrul instituției pe care a slujit-o cu ani în urmă, fiind pentru o perioadă chiar conducătorul ei. De asemenea, deși nu există încă o confirmare oficială, Doru Victor Cetean urmează să-și depună ade­ziunea la Partidul Social Democrat.(R.J.)
Incendiu devastator la Sindicatul "Apărarea" Cugir
     Luni, 18 octombrie, în jurul orei 16.00, la sediul Sindicatului "Apărarea" din incinta SC Cugir SA a izbucnit un incendiu de­vastator. Timp de mai multe ore, pompierii civili din cadrul uzinei Cugir SA s-au luptat cu flăcările, reușind localizarea și stingerea incendiului. Cel mai probabil, focul a izbucnit din cauza unui reșou supraîncălzit, lăsat în priză. În incendiu au fost distruse mobilierul și actele depozitate în sediul sindicatului. "Cârcotașii" din Cugir au și comentat deja incidentul, opinând că focul a izbucnit într-o lo­cație greșită și că cel mai potrivit ar fi fost celălalt sediu - al Sin­dicatului Liber - care a "pus umărul din greu" la bunăstarea... dis­ponibilizaților. (A.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.