Editorial
Din zbatere în dezbatere
     Ca să vezi, un sondaj Gallup arată, în prag de campanie electorală, că trei sferturi dintre români nu sunt interesați de politică! Cu toate acestea politica și politicienii ocupă spații im­portante în mass-media, fie că e scrisă sau audio-vizuală, ducând la creșterea tirajului sau a ratingului unor emisiuni. Rezultatele sondajului Gallup par în acest context paradoxale. Și totuși nu sunt. Pentru că, deși puțini se declară interesați de politică, mulți sunt totuși foarte interesați de scandalurile politice, de înjurăturile dintre politicieni, de can-can-uri... Iar viața noastră politică este plină de asemenea spectacole, fiind în schimb destul de săracă în dezbateri serioase, în confruntări de idei, adică în acele trăsături care definesc politica mare. Astfel rezultatele sondajului Gallup sunt cât se poate de corecte: românii nu sunt interesați de politică, pentru că nu prea știu ce e aceasta cu adevărat. Doar puțini sunt cei care înțeleg corect ce este politica, ce urmărește ea (la modul general și nu la cel particular al binelui politicienilor), care-i sunt mecanismele. Iar un lucru pe care nu-l înțelegi nu prea are cum să-ți pară interesant.
    Vinovați pentru dezinteresul manifest și manifestat (vezi pre­zența la urne) al românilor pentru politică sunt chiar actorii scenei politice din România. E adevărat că nici ei nu au cine știe ce ex­periență în domeniu, așa că e greu să le ceri prestații de calitate. Dar nici nu s-au prea străduit să învețe repede. Abia după 15 ani de libertate și democrație, încet-încet lucrurile încep să se schimbe. Prea încet după gustul nostru, dar asta este, la Porțile Orientului lentoarea este un dat. Campania electorală, care începe la 28 octombrie, este prima în care vom avea parte de atât de doritele și necesarele dezbateri serioase, pe soluții și programe, în loc de zba­terile haotice de până acum, destinate mai mult impresiei artistice decât celei intelectuale. Este prima în care sperăm să vedem "la treabă" pe toți candidații importanți. Deja programele de guvernare pe care principalii concurenți - Alianța Dreptate și Adevăr PNL-PD și Uniunea Națională PSD+PUR - le-au dat publicității au fost analizate și notate de analiștii politici și economici, iar rezultatele arată un echilibru. Iar acest echilibru este o expresie a maturizării și seriozității.
    Neinteresați de politică cum sunt românii, nu vor citi programele de guvernare propuse, așa că principala sursă de informare vor rămâne dezbaterile televizate. Tocmai de aceea, Alianța D.A. a decis să nominalizeze și ea persoana pe care o propune pentru funcția de prim ministru. Este vorba despre președintele interimar al PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Acestuia și lui Mircea Geoană le revine sarcina de a ne desluși propunerile de bunăstare cuprinse în cele două programe de guvernare. Trebuie însă să remarcăm că abia a fost dată publicității nominalizarea lui Călin Popescu Tăriceanu și deja au apărut primele atacuri, el fiind catalogat de Mircea Geoană drept "domnul adio slujbe". Sperăm, în numele dezbaterii pe care o așteptăm, că această ieșire va rămâne una singulară și cei doi vor lăsa deoparte bășcălia, oricât de savuroasă, în favoarea abordării profesioniste a campaniei electorale.
Anca DINICĂ