Prima pagină Ediția din: 22.10.2004
Prin Programul național de redresare a agri­cul­turii 2001-2004 și subvenții de peste 588 de mi­liarde de lei
Țăranii și fermierii au obținut producții bune
•Interviu cu d-l Liviu Mugurel SÂRBU, prefectul ju­dețului Alba
     - În ansamblul economiei județului, agricultura are o pondere însemnată și tradiție îndelungată în lucrarea pământului, cultivarea cerealelor și creșterea animalelor. Acum, după încheierea ane­voiosului și complexului proces de restituire a terenurilor agricole și a pădurilor, cum apreciați schimbările structurale ce au avut loc în agricultura județului?
    - Înainte de toate consider că trebuie avut în vedere o anumită specificitate și particularitate a agriculturii județului nostru deter­minată de configurația geografică. Din acest punct de vedere ne putem considera norocoși, pentru că avem un județ armonios în care și-au dat întâlnire toate formele de relief. Din totalul suprafeței agricole de 321.914, terenul arabil ocupă 125.580 de hectare. O pondere însemnată, de peste 190.000 de hectare, revine pădurilor și fânețelor. Viile, plantațiile pomicole și pepinierele se întind pe mai bine de 5.170 de hectare. Și încă o cifră de referință: pădurile ocupă 228.054 hectare, ceea ce înseamnă că fiecărui cetățean al județului îi revine în medie aproape o jumătate de hectar de pădure. Avem, așadar, șes, zonă colinară și munte. În politica și strategia de dezvoltare și modernizare a agriculturii am avut în vedere tocmai aceste particularități, care au fost incluse în Programul de guver­nare pentru perioada 2001-2004, al Partidului Social Democrat. Con­cret, în județul nostru s-a trecut, la finele anului 2000, la in­ventarirerea tuturor problemelor agriculturii. Următorul pas a fost stabilirea priorităților și nevoilor cele mai presante pentru revi­ta­lizarea agriculturii.
    - Preluând o afirmație a dumneavoastră, domnule prefect, con­cret care sunt obiectivele majore spre care au fost orientate efor­turile și atenția Prefecturii și a instituțiilor de profil coordonate de prefect?
    - Reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agri­cole și a celor forestiere către proprietarii de drept, persoane fizice și juridice, de care au beneficiat aproape 100.000 de cetățeni, a fost unul dintre angajamentele asumate și promisiunile făcute de care ne-am achitat onorabil. A fost o etapă grea, finalizată, așa cum spuneam, cu rezultate bune. Numai că ne-am pomenit deo­dată cu fărâmițarea excesivă a terenului, încât s-a ajuns în situația ca un singur proprietar a 3-4 hectare de teren arabil să aibă o mul­țime de parcele. S-au format astfel 14.287 de exploatații care dețin împreună mai mult de 94% din suprafața utilizată. Întrucât vechile SMA-uri s-au desființat iar puterea economică a deținătorilor de terenuri arabile a fost și a rămas destul de modestă, s-a pus pro­blema sprijinirii țăranilor individuali pentru a nu lăsa pământul ne­lucrat. De altfel, în 2001 suprafața de teren rămasă pârloagă ajunsese la 17.115 hectare. Dacă abandonarea pământului ar fi con­tinuat în același ritm, se profila o perspectivă cât se poate de îngrijorătoare.
    - Să înțeleg că în situația critică ce s-a creat a fost nevoie de intervenția Guvernului pentru a opri cursul periculos de deteriorare a stării de fapt din agricultură?
    - Exact. La inițiativa Guvernului Adrian Năstase, Ministerul Agri­culturii, Alimentației și Pădurilor, pe baza consultării unui număr mare de cercetători, oameni de știință, cadre didactice din învă­țământul superior agricol, reputați specialiști din unitățile de pro­ducție au elaborat Programul Național de redresare și dezvoltare a agriculturii, industriei alimentare și pădurilor pentru perioada 2001-2004. În esență, Programul a țintit crearea condițiilor de performanță și competitivitate în perspectiva integrării României în structurile U­niu­nii Europene. În prevederile Programului și-a găsit un loc aparte sprijinirea producătorilor agricoli prin organizarea de exploatații agricole viabile și economic eficiente, precum și de forme aso­cia­tive și cooperatiste de producție și profesionale, spre care au fost orientate cu prioritate importante mijloace materiale și financiare interne și externe. La nivelul județului Alba, Programul Național de redresare a agriculturii se concretizează în alocarea de subvenții din ce în ce mai mari. Dacă în anul 2000, mai puțin de 2130 de proprietari de pământ au beneficiat de 6,26 miliarde de lei subvenții, valoarea acestora în 2002 a crescut la 74,1 miliarde, în 2003, suma alocată a fost de 167 de miliarde de lei, iar în 2004, mai bine de 58.679 proprietari au beneficiat de peste 288 de miliarde de lei subvenții de la stat. La acest sprijin financiar, substanțial, se adau­gă alte 116 miliarde de lei reprezentând subvențiile de 2 mi­lioane de lei pe hectar pentru suprafața de până la 5 ha. Începând din acest an valoarea subvențiilor la hectar a crescut la 2,5 milioane de lei.
    - Domnule prefect Mugurel Sârbu, se cunoaște faptul că satele s-au depopulat mult în ultimii ani. Forța de muncă existentă este îmbătrânită. După reconstituirea dreptului de proprietate asupra te­renului agricol, n-a avut loc acea migrație a deținătorilor de terenuri agricole de la oraș în mediul rural. În conjunctura creată nu se mai poate face agricultură performantă cu munca manuală și forța ani­mală. Cum au fost încurajate și ajutate exploatațiile agrciole să a­chi­ziționeze tractoare și mașini agricole?
    - În analiza ce a premers elaborării Programului Național de redresare și dezvoltare a agriculturii pentru perioada 2001-2004 s-a avut în vedere și zestrea tehnică precară a exploatațiilor agricole și faptul că 41% din populația ocupată lucrează în agricultură. În consecință, au fost puse în aplicare mai multe programe de spri­jinire financiară a fermierilor pentru achiziționarea mijloacelor tehnice de producție de care au nevoie. Spri­jinul financiar de peste 25 de miliarde de lei acordat se regăsește în achiziționarea în perioada 2001-2004 a 572 tractoare, 115 combine, 80 semănători, 56 pluguri, 124 grape etc, în comparație cu 6 tractoare, un plug, 7 semănători, 5 grape și nici o combină între anii 1997-2000. Cifrele vorbesc de la sine despre efortul financiar pe care Guvernul îl face pentru înzestrarea agriculturii cu mijloace tehnice performante. Dacă însumăm întregul sprijin financiar acordat de stat producătorilor agricoli din sectorul vegetal și zootehnic în anii 1997-2000 și 2001-20004 rezultă că în prima perioadă suma de care a beneficiat județul Alba a fost de 97,36 miliarde de lei, pe când în răstimpul 2001-2004, pro­du­cătorii județului au beneficiat de 588 de miliarde de lei. O parte importantă din sumele alocate au fost des­tinate dezvoltării zootehniei, creșterii producțiilor de carne, lapte și acordarea altor prime producătorilor agricoli.
    - Cum se reflectă sprijinul financiar al statului în creșterea pro­ducției agricole?
    - În fiecare an din perioada 2001-2004, producțiile obținute au fost peste media anilor 1997-2000. În acest an, grație promovării programelor de care aminteam, au fost obținute producții cerealiere bune: 4.500kg/ha la grâu, 3.900 kg/ha la orz, 3.250 kg/ha orzoaică, 2.300 kg/ha ovăz, iar la porumb se va obține 5.500 kg/ha. În zootehnie se înregistrează creșteri ale efectivelor la toate speciile de animale. Sunt semne dătătoare de speranță într-o evoluție mai accentuată a producției agricole în anii viitori. Este adevărat că se puteau obține producții și mai mari dar, repet, nivelul atins repre­zintă o valoroasă încredere în forța și capacitatea organizatorică ale Guvernului Năstase de a ținti spre cote și mai înalte. Anii 2001-2004 au confirmat fără putință de tăgadă că se poate munci mai cu spor, eficient și performant și în agricultură. Strategia și programele aflate în derulare vor grăbi în mod cert opțiunea aderării României la Uniunea Europeană.
    - Ce considerați că ar mai trebui făcut pentru dezvoltarea agri­culturii județului pe termen scurt și mediu?
    - De mare importanță este fructificarea experienței valoroase obținute în ultimii patru ani. Specialiștii știu mai bine ce rol are promovarea în cultură a semințelor de mare valoare biologică, con­centrarea suprafețelor de teren arabil în mai puține exploatații agricole și, așa cum au dovedit-o mulți fermieri, să insiste pe creșterea cantitativă și calitativă a producțiilor agricole și ani­ma­liere, în concordanță cu protejarea mediului înconjurător. Am mare încredere în specialiștii din agricultură și sunt convins că vor ști să se folosească de oportunitățile și avantajele oferite de Programele SAPARD și FIDA, de subvențiile ce se vor acorda în continuare producătorilor agricoli. Există șanse reale ca până în anul 2007, dată prevăzută pentru aderarea României la UE, să ne apropiem mai mult de exigențele și cerințele agriculturii moderne, per­for­mante.
A consemnat Sebastian TRUȚĂ

Din cauza declarațiilor contradictorii
Anchetele pentru depistarea focarului de trichineloză trenează
     Direcția Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a de­pistat un fir care ar putea duce la identificarea vinovatului pentru ca­zurile de trichineloză înregistrate în ultima perioadă în județul Alba. Purtătorul de cuvânt al DVSA Alba, dr. Ioan Tătucu, a declarat, într-o conferință de presă, că este vorba despre declarația unei per­soane care s-a îmbolnăvit de trichineloză. Persoana, o femeie sus­ține că a consumat, împreună cu fiica sa, salam țărănesc cumpărat de la un supermarket din Alba Iulia. De asemenea, aceeași per­soană a consumat, alături de membrii familiei surorii sale, sarmale preparate din carne tocată provenită de la un procesator din Mi­răslău. Dacă și fiica femeii va fi diagnosticată cu trichineloză, în urma examenelor serologice, atunci nu este exclusă posibilitatea ca focarul de trichineloză să fi provenit de la supermarket, întrucât tânăra nu a mâncat sarmale, iar magazinul de la care a cumpăra salamul nu are relații comerciale cu firma din Mirăslău. În cazul în care diagnosticul nu va fi confirmat, atunci va fi foarte greu de găsit vinovatul, deoarece în urma verificărilor efectuate de către in­spectorii DVSA Alba, unitatea din Mirăslău nu mai deține pe stoc carne sau preparate provenite de la porci sacrificați în luna sep­tembrie.
    Pe de altă parte, la nivelul secțiilor de boli infecțioase din Alba Iulia și Aiud s-au prezentat 15 persoane suspecte de trichineloză. Dintre acestea, 8 persoane sunt din Alba Iulia, 3 locuiesc în Oarda de Jos, un pacient domiciliază în Aiud, iar alți 3 sunt din Ciumbrud. Toate cazurile au fost confirmate clinic, pacienții având simptomele infestării cu Trichinella Spiralis: umflături în zona ochilor, dureri de cap și musculare, astenie. La această dată, doar 3 pacienți mai sunt internați la Alba Iulia și unul la Aiud, evoluția stării lor de să­nătate fiind favorabilă. În 15 octombrie o altă persoană suspectă de trichineloză a fost internată în spital. Dacă diagnosticul va fi con­firmat, atunci numărul bolnavilor va ajunge la 16 persoane, între care un lider sindical, un fost consilier municipal și o judecătoare, singura lor "vină" fiind că au consumat carne sau mezeluri cumpă­rate din comerț. Directorul DVSA Alba, dr. Ioan Dârzu, a declarat că sunt așteptați să sosească în județ și doi inspectori din cadrul ANSVSA București, întrucât cercetările se desfășoară anevoios din cauza declarațiilor contradictorii și evoluției episodului de trichi­ne­loză.
Robert GHERGU

27 de polițiști sancționați disciplinar
     În primele nouă luni ale anului 2004, 720 de polițiști au primit recompense bănești iar 5 (un ofițer și 4 agenți) au fost înaintați în gradul următor înainte de termen. De asemenea, 6 polițiști au primit diplome de onoare. Pe de altă parte, pentru comiterea unor abateri disciplinare, 27 de polițiști au fost sancționați disciplinar, cu mus­trare scrisă și reducerea salariului pe o perioadă de 1-3 luni. Șeful IPJ Alba, chestorul de poliție Marin Aron, a precizat că abaterile dis­ciplinare constau, majoritatea, în neîndeplinirea atribuțiunilor de serviciu. (N.I.T.)
Director nou la Centrul de Consultanță Agricolă
     Liberalul Dorel Călian este noul director al Centrului Județean de Consultanță Agricolă pentru o perioadă de trei luni. El îl înlocuiește în funcție pe reprezentantul PSD Mircea Dorel Rus, căruia i-a expi­rat mandatul. Președintele Atanasiu a dat citire în fața consilierilor unor documente prin care Rus, căruia i-a expirat mandatul, era acu­zat printre altele de management defectuos și atitudine dicta­torială. Consilierul PSD, Ioan Florea, a cerut scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi, dar solicitarea sa nu a fost acceptată. În cele din urmă, Călian a primit girul majorității consilierilor județeni și este director interimar al Centrului Județean de Consultanță Agri­colă.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.