Prima pagină Ediția din: 23.10.2004
Un microbuz a plonjat "în bot" în zona podului de la Partoș
•Șase persoane rănite au ajuns la Spitalul jude­țean de Urgență, iar una a refuzat internarea
     Un spectaculos accident de circulație, produs în noaptea de 21 spre 22 octombrie, la intersecția Bulevardului Regimentul 5 Vână­tori cu str. Biruinței, din cartierul Partoș al municipiului Alba Iulia, s-a soldat cu 6 răniți. Victimele au fost transportate cu mai multe ambulanțe la Spitalul județean de Urgență, pentru a primi îngrijiri medicale. Din cele relatate de pacienți personalului medical de la "Urgențe" rezultă că Artur Vaida, de 28 de ani, din Zalău, conducea pe direcția Sebeș-Teiuș un microbuz Ford Transit, care aparținea unei firme de construcții din municipiul sălăjean. În mașină se mai aflau alți 5 pasageri, cu vârste cuprinse între 25 și 53 de ani, 3 originari din Zalău iar 2 din Șimleul Silvaniei. Ei au avut de executat o lucrare la Craiova, iar în jurul orei 2.30 se aflau în tranzit prin județul Alba. Din cauza neatenției, șoferul, care nu cunoștea drumul, a făcut o manevră greșită. Bănuind că a virat spre șoseaua de centură a municipiului, de fapt a plonjat cu mașina în gol, în zona podului din cartierul Partoș. Autovehiculul a aterizat "în bot", iar apoi s-a răsturnat în albia neinundată a râului Mureș, pe partea dreaptă a direcției de mers. În urma accidentului, toți ocupanții microbuzului s-au ales cu leziuni, necesitând îngrijiri medicale. Sălăjeanul Artur Vaida a fost rănit la cap, mâini și piciorul drept, Ioan Pop a suferit o luxație a rotulei piciorului drept și contuzii la ambii genunchi, Ovidiu Poiană a fost rănit ușor la piciorul drept, iar Gheorghe Tudoricescu, conjudețean cu ceilalți 3, s-a ales cu o vânătaie la cap și un corp străin în palma stângă. De asemenea, Radu Marița, din Șimleul Silvaniei a suferit un traumatism cranio-cerebral închis, plăgi escoriate la piramida nazală, fără leziuni osoase și contuzie forte la brațul drept. Cel mai grav a fost rănit însă, concitadinul său, Domițian Mărcuș, căruia i s-a desprins o bucată din obrazul stâng, în apropierea ochiului și s-a ales cu le­ziuni la ambii genunchi, dar a refuzat internarea. De altfel, toți cei 6 ocupanți ai microbuzului au părăsit spitalul, după ce au beneficiat de îngrijirile necesare din partea personalului medical de la Serviciul de urgențe. Poliția Rutieră Alba continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA, Robert GHERGU

Bunătate toamna
Pomi suferind de gălbinare ne ies în drum.
O minune e câteodată boala.
Pătrunse de duh,
fetele-și lungesc ceara,
dar nimeni nu mai caută vindecare.

Toamna surâzi îngăduitor pe toate cărările.
Toamna toți oamenii încap laolaltă.
Iar noi cei altădat-atât de răi
azi suntem buni, parcă am trece fără viață
prin aurore subpământești.

Porțile pământului s-au deschis.
Dați-vă mânile pentru sfârșit:
îngeri au cântat toată noaptea,
prin păduri au cântat toată noaptea
că bunătatea e moartă.
Lucian Blaga

Aplaudați și premiați la scenă deschisă
     În ultima ședință de consiliu, conducerea CJ Alba i-a premiat pe cei mai merituoși elevi și sportivi din județul Alba, care au participat la olimpiade, campionatul național de marș și de baschet fete și la olimpiada de la Atena. Rând pe rând, acești veritabili ambasadori ai județului Alba au fost recompensați cu bani. Premiile totalizează 60 de milioane de lei și au variat în funcție de performanțe. Elevii, spor­tivii și antrenorii lor au fost aplaudați la scenă deschisă de con­si­lierii județeni.(F.R.)
S.C. Ampelum S.A. Zlatna prădată de... paznici!
     Poliția Zlatna a fost sesizată de șeful pazei de la SC Ampelum SA despre faptul că persoane necunoscute au furat, în seara de 20 octombrie, din incinta uzinei materiale feroase în greutate de 2,9 tone. Polițiștii au reușit să-i identifice pe hoți, nu mai departe de ograda intreprinderii, aceștia provenind din rândul unei societăți de pază, angajată să asigure chiar integritatea patrimonială a SC Am­pelum SA: Sabin Buțuțui, Silviu Adam, Eugen Rău, Marin Corpade și Aurel Reger, din Feneș și Trâmpoiele. O parte din bunurile furate au fost găsite și recuperate de la SC Demenic Company Zlatna. Cei în cauză au rămas fără slujbe și sunt cercetați penal pentru furt calificat. (N.I.T.)
Pentru anul viitor
Guvernul se arată mărinimos
     Vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa a declarat că guvernul a anunțat sumele care vor fi primite de județul Alba din bugetul de stat pentru anul viitor. Repartiția acestor sume se prezintă astfel: ajutoare sociale - 133 de miliarde de lei; protecția copilului - 90 de miliarde de lei; drumuri județene - 78 de miliarde de lei și învă­țământ - 73 de miliarde de lei. Până însă să primim acești bani așteptăm ca guvernul să-și achite "nota de plată" pentru acest an, județul Alba având de încasat restanțe de miliarde de lei la aju­toarele sociale și drumurile județene.(F.R.)
Un sfert din cetățenii județului Alba au permis de conducere
     Parcul auto al județului Alba numără în prezent 76.355 de autovehicule înmatriculate, față de 33.000 câte erau în 1990, ne-a informat comisarul șef Vasile Roșu, șeful Serviciului Poliție Rutieră Alba. De asemenea, în prezent, în evidențele Poliției Alba figurează aproape 90.000 de deținători de permis de conducere auto, adică aproape un sfert din populația de peste 18 ani din județul nostru. (N.I.T.)
Amenzi contravenționale
     În acest an, polițiștii din Alba au efectuat 22 de razii, 2467 acțiuni și 35.288 controale care s-au soldat cu aplicarea 72.882 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor aplicate se cifrează la suma de 41,618 miliarde de lei. În urma controalelor au fost confiscate bunuri în valoare de 2,656 miliarde de lei, cantitatea de 662 grame de aur și 850 euro. Au fost ridicate în vederea confiscării 21 de arme de foc, 1362 cartușe și 10,895 kg substanțe toxice. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.