Actualitate
Cetățenii din Roșia Montană abia așteaptă să-și vândă proprietățile
•Gardurile, pomii și cuștile câinilor din comună sunt plătite cu bani grei de Compania RMGC
     Cu ocazia unei călătorii la Roșia Montană am preferat să discut cu localnicii decât cu reprezentanții Companiei RMGC, pentru a afla care este în general starea de spirit cu privire la strămutări și relocări. Primul care mi-a ieșit în cale a fost Francisc Botar, un pensionar în vârstă de 70 de ani care, în urma decesului soției, a rămas să locuiască doar împreună cu soacra sa în vârstă de aproape 90 de ani. El bolnav de diabet, ea aproape imobilizată la pat... Copiii d-lui Botar sunt la Alba Iulia. Bineînțeles că o duce greu, ca toți oamenii în vârstă rămași singuri, dar are speranța că se va putea muta curând și el în municipiul nostru. Cu atât mai mult cu cât aici vine întotdeauna la spital. Mâine și-ar vinde pro­prietatea, dacă RMGC ar continua să cumpere imobilele și pro­prietățile din zonă, dar deocamdată compania nu mai cumpără... La fel mi-au declarat toți cei cu care am avut eu ocazia să discut (10-12 persoane), și nu cred că aceștia mă așteptau în special pe mine ca să-și exprime poziția, pentru că mă aflam în Roșia Montană cu totul întâmplător.
    De ce nu se mai cumpără? Ne-a lămurit directorul Depar­ta­men­tului de relații publice al RMGC, Adrian Dascălu: "Până acum, 42% dintre imobile și pro­prietăți au fost vândute, iar 95% dintre cei ce au mai rămas în zona noastră de interes au solicitat evaluarea pro­prietăților lor. Sumele acordate ca despăgubiri s-au situat cam între 20.000 și 100.000 de dolari/familie, cea mai mare fiind de 130.000 de dolari. Dar în momentul de față procedăm la o recalculare a grilei, din pricina diferențelor apărute în raportul euro-dolar, după care efectuăm plata despăgubirilor, având în vedere o majorare cu 30-40%." Ca orice om plătit românește, am rămas stupefiat când am aflat ce înseamnă această grilă: pe lângă imobil, absolut tot ceea ce are omul pe proprietatea sa se evaluează și se plătește în funcție de material, importanță etc. De pildă gardul, grajdurile și restul acareturilor, cușca câinelui, pomii din grădină... Și toate au un preț în conformitate cu grila respectivă. La acestea se adaugă despăgubirile acordate celor ce desfășoară activități private, cal­culându-se venitul pe care aceștia l-ar putea realiza în 20 de ani de la momentul vinderii proprietății, plus niște sume reprezentând "cos­turile schimbării", căci orice schimbare în viața unui om are nevoie de o compensație. Mai ales că mulți dintre localnici sunt vârstnici, neadaptabili, și puternic legați sufletește de locurile și ca­sele în care au trăit o viață...
    Dar există și reversul medaliei, căci românii sunt isteți și știu să speculeze orice posibilitate de câștig. Astfel, unii dintre cei cărora urma să li se evalueze proprietățile, aflând că pentru pomi cele mai mari compensații se acordă nucilor, au început să planteze o mul­țime de nuci. (Unii ajunseseră să aibă câte 900 de nuci în grădina în care nu avuseseră nici unul înainte.) Ba mai mult, îi mutau noap­tea, replantându-i de la cel peste care trecuse evaluarea la cel ce urma să fie evaluat. Alții și-au adus geamuri termopan la niște acareturi aproape ruinate, proptindu-le așa, de formă, până trece evaluarea... Toate acestea cu o frenezie ce demonstrează că "aurul fură mintea omului". Cât îi privește pe localnicii care se opun pro­iectului (cam 5% dintre proprietarii din zona viitoarei exploatări), după părerea mea aceștia sunt doar niște "negociatori" care speră că trâmbițându-și "opoziția" vor obține sume mai mari pentru stră­mutare sau relocare.
Ioan HĂNȚULESCU

La Meteș
Nicolae Hărăguș (PSD) a fost ales viceprimar cu încălcarea legii
     În ședința CL Meteș de joi, 21 octombrie, consilierul Hărăguș a fost ales viceprimar al comunei încălcându-se legile românești în vigoare. Asta după ce au fost invitați... afară observatorii de la județ, respectiv deputatul PD Alexandru Pereș și consilierii județeni Cle­ment Negruț (PD) și Toader Ulise (PUR). Ieri, în cadrul unei con­ferințe de presă, Negruț și Pereș au contestat legalitatea numirii lui Hărăguș în funcția de viceprimar, după ce acesta și-a dat demisia din funcția de consilier local și a optat pentru calitatea de funcționar public în data de 7.07. 2004. De altfel, în timpul votării ca viceprimar a lui Hărăguș, din sală au ieșit afară, în semn de protest, consilierii PNL, PD, PUR și unul de la PRM. Nicolae Hărăguș a fost validat ca și consilier, din nou, și apoi a fost votat ca viceprimar (PSD) cu votul a 7 consilieri, reprezentând necesarul de jumătate plus unul din totalul de 12. S-a solicitat ca această hotărâre să fie atacată în contencios-administrativ, pe considerentul că au fost încălcate legile 215 și 161. (N.I.T.)
La Colegiul Național "H.C.C" din Alba Iulia,
Dezbateri româno-olandeze pe tema integrării europene
     Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia va găzdui în perioada 23-29 octombrie a.c. o serie de dezbateri pe tema integrării în Uniunea Europeană. Pe lângă instituția gazdă, acțiunea este organizată de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Fundația Olanda-România. Prof. Rodica Andronescu, inspector pen­tru colaborare internațională în cadrul IȘJ Alba, a declarat că, în afară de liceenii și profesorii albaiulieni, la discuții va participa și un grup de elevi olandezi, însoțit de un profesor de liceu.(R.G.)
În județul Alba,
Investiții FIDA de aproape 4,3 milioane de dolari
     Valoarea totală a investițiilor care vor fi realizate în județul Alba prin Programul Fondului Internațional de Dezvoltare Agricolă (FIDA) se ridică la aproape 4,3 milioane de dolari, din care 2.850.000 dolari reprezintă credite FIDA, 2.735.086 dolari fiind deja în derulare. Potrivit ultimei situații întocmite de Direcția pentru Agri­cultură și Dezvoltare Rurală Alba, în total, în perioada 2000-2004, au fost depuse 451 de cereri de finanțare, peste 30 la sută fiind înregistrate anul trecut și numai 93 în acest an. Tot în ultimii 5 ani, au fost transmise unității bancare un număr de 366 documentații, fiind semnate deja 246 de contracte. În acest an, au fost semnate 58 de contracte, iar valoarea investițiilor se apropie de 1,2 milioane de dolari, din care peste 863.000 de dolari provin de la FIDA, valoarea împrumuturilor aflate deja în curs de derulare fiind de aproape 750.000 de dolari. Este vorba de 193 de credite în agri­cultură, care însumează 1.442.546 de dolari, pentru sporirea e­fectivelor animaliere, cumpărare de utilaje agricole sau construire de adăposturi pentru animale.
    În industria alimentară, au fost aprobate 8 credite totalizând 329.092 de dolari, pentru prelucrarea laptelui și a cărnii, morărit și panificație, în timp ce pentru agroturism au fost finanțate 18 inves­tiții, în valoare de 268.551 de dolari. În fine, în sectorul micii in­dustrii, au beneficiat de credite de 809.877 de dolari un număr de 27 de solicitanți, banii fiind folosiți pentru activități cum sunt pre­lucrarea lemnului, olărit, artizanat și servicii.
Robert GHERGU

Conducătorii noștri - prin comunele județului
•Programul deplasărilor în teritoriu, săptămâna 25 - 31 octombrie 2004
     Conducerea Consiliului județean Alba și directorii din cadrul instituției continuă deplasarea în teritoriu și în săptămâna 25-31 octombrie 2004, pentru a discuta cu autoritățile locale. Invităm și cetățenii comunelor să participe la aceste întâlniri, deoarece scopul lor este inventarierea problemelor locale și stabilirea priorităților de dezvoltare economică în vederea elaborării strategiei de dezvoltare a județului pe termen mediu și lung.
    În săptămâna 25-31 octombrie 2004, deplasările se vor desfă­șura după următorul program: *luni, 25 octombrie 2004, ora 19.00 - comuna Doștat; *marți, 26 octombrie 2004, ora 19.00 - comuna Săliștea; *miercuri, 27 octombrie 2004, ora 19.00 - comuna Cut; *joi, 28 octombrie 2004, ora 19.00 - comuna Ohaba; *vineri, 29 octombrie 2004, ora 19.00 - comuna Valea Lungă; *sâmbătă, 30 octombrie 2004: - ora 15.00 - comuna Cergău; - ora 18.00 - comuna Cenade; *duminică, 31 octombrie 2004: - ora 15.00 - comuna Almașu Mare; - ora 18.00 - comuna Meteș.
Topul limuzinelor oamenilor de afaceri
     mașiniOamenii de afaceri nominalizați în Topul firmelor pe anul 2003, întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba, au vrut să demonstreze că investi­țiile pe care le derulează merg... ca pe roate. Va lăsăm pe dumneavoastră să elaborați un clasament al celor mai mo­derne automobile etalate de oa­menii de afaceri... (R.G.)
Investiții de milioane de euro la Zlatna
     Președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu un investitor interesat să con­struiască o centrală electrică pe gaz. "S-au interesat de Zlatna și de Cugir, dar cel mai probabil se va rămâne pe varianta Zlatna. In­vestiția este cifrată la 10-15 milioane de Euro și va crea noi locuri de muncă", a spus președintele Atanasiu. Investitorul este un ro­mân, Mihai Ionescu, care conduce una din cele mai puternice firme care se ocupă de centralele electrice pe gaz.(F.R.)
Actrița Genoveva Preda în județul Alba
     Genoveva Preda, actriță la Teatrul Național din București, va susține o serie de spectacole în limba română și în limba franceză la 3 dintre centrele de documentare și informare din județul Alba. Rodica Andronescu, profesor de limba franceză la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, a declarat că prima acțiune de acest gen este programată astăzi, 23 octombrie, la sediul in­stituției pe care o reprezintă. A doua zi, actrița va evolua la Centrul de Documentare și Informare din cadrul Școlii generale "I. Maniu" din Vințu de Jos, iar luni, 25 octombrie, Genoveva Preda va juca la Grupul Școlar Industrial din Jidvei.(R.G.)
Taberele școlare au din nou director
     Marius Cetină este noul director al Administrației Taberelor și Turismului Școlar Alba, fiind detașat în această funcție până când va fi organizat un concurs pentru ocuparea acestui post. El a ocupat până acum funcția de inspector superior în cadrul In­spectoratului Teritorial de Muncă Alba. Marius Cetină îi succede în acest post lui Nicolae Radu, care la începutul lunii martie a.c. a revenit la catedră, la Școala generală "Mihai Eminescu" din Alba Iulia, odată cu expirarea contractului de management.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.