Actualitate
Prefectul de Alba în... grevă de avertisment
Marius Sepi a fost reales președinte al sindicatului Sanitas Alba
•Asistenții medicali amenință cu greva generală
     În cursul zilei de ieri a avut loc Conferința județeană a sindi­catului Sanitas Alba, în prezența prim-vicepreședintelui Adrian Bâ­rea. Anunțat ca participant la reuniunea sindicaliștilor din Alba, lide­rul Sanitas, Marius Petcu nu a mai ajuns întrucât se afla la Bucu­rești unde negocia cu guvernul revendicările personalului din acest sector. Prin vocea lui Adrian Bârea, asistenții au declarat că vor con­tinua în această săptămână greva de avertisment, urmând apoi greva japoneză și în final, dacă guvernul nu le va soluționa cererile, va fi declanșată greva generală. Prezent la reuniunea sindicaliștilor, prefectul Mugurel Sârbu, a acceptat să-i fie pusă pe brațul stâng o banderolă albă, pe care sindicaliștii Sanitas o poartă pentru a arăta că sunt în grevă de avertisment. Gestul prefectului, care pare unul cu iz electoral, având în vedere că începe campania, a fost primit cu aplauze de participanți. Mugurel Sârbu a declarat că participă la ședința Sanitas în calitate dublă, de prefect și de președinte al PSD, mărturisind că s-a implicat în soluționarea problemelor cu ca­re se confruntă acest sector. El a amintit, printre altele, de alo­ca­rea sumei de 24 de miliarde de lei pentru reabilitarea unor spitale, evaluarea profesională a asistenților care a dus la majorarea salariilor, apreciind că guvernul actual a "adus sănătatea pe drumul cel bun". La finalul discursului său, președintele PSD le-a cerut sindicaliștilor Sanitas să fie alături de PSD în alegeri. "Dacă vom fi împreună și vom acționa împreună vom fi mai puternici", a spus Mugurel Sârbu. Prefectul a apreciat colaborarea cu Marius Sepi, li­derul Sanitas și al CNSLR Frăția, despre care a spus că: "Intră pe ușă și dacă-l scot intră pe geam pentru a rezolva problemele sindi­catelor". Tot ieri, Marius Sepi a fost reales președinte al Sanitas Alba, iar prim-vicepreședinte este Grațiela Indreica. Vicepreședinți au fost aleși de cei 56 de delegați Adriana Lupean și Eugen Câm­peanu, iar secretar general este Galena Samoilă. La conferința de ieri au mai fost prezenți consilierii județeni Toader Ulise și Doru Ce­tean, directori de servicii deconcentrate, Gheorghe Vieru, președin­tele Colegiului Medicilor Alba, lideri de sindicat.
Florin ROMAN

Potrivit ultimului sondaj CURS dat publicității ieri
Alianța D.A suflă în ceafa Uniunii Naționale PSD+PUR
     Ultimul sondaj de opinie realizat de CURS, în perioada 14-20 octombrie a.c., preluat de Mediafax, arată că Alianța Dreptate și A­de­văr PNL-PD suflă în ceafa Uniunii Naționale PSD+PUR, iar dis­tanța dintre cei doi poli politici a scăzut simțitor. Practic, doar trei procente despart Uniunea Națională PSD+PUR de Alianța D.A. PNL-PD. La președinție diferența dintre candidații celor două forma­țiuni politice este de 5 la sută, potrivit CURS, semn că în turul doi, cel mai probabil se vor înfrunta Adrian Năstase și Traian Băsescu. Conform sondajului, Uniunea Națională PSD+PUR ar obține 41%, Alianța D.A. PNL-PD - 38%, PRM - 11%, UDMR - 5%, PNG - 2%, alt partid (sub 1% fiecare). Cei nehotărâți și care nu ar vota însu­mează 35%. În timp ce PSD+PUR este creditat cu același scor în ultimele sondaje, Alianța D.A. este pe un trend ascendent. La ale­gerile prezidențiale, Adrian Năstase conduce cu 42%, urmat de Traian Băsescu - 37%; C. V. Tudor - 12%; Marko Bela - 3%; Gigi Becali - 3%; Gheorghe Ciuhandu - 2%; alt candidat (sub 1%). 29 la sută dintre cei intervievați spun că nu s-au hotărât cu cine vor vota la președinție. Sondajul este reprezentativ la nivel național, cu o marjă maxima de eroare de +/- 3%, la o probabilitate de 0,95. Volumul eșantionului a fost de 1050 de persoane în vârstă de 18 ani și peste. Culegerea datelor s-a realizat în perioada 14-20 oc­tombrie 2004. Interviurile au fost realizate la domiciliul subiecților.
Florin ROMAN

Rromii din Câlnic către PSD
Noi v-am votat, voi ne-ați trădat!
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a de­clarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că, în mod surprinzător, problema numărul unu a mai multor localități din județ este acor­darea ajutoarelor sociale. "Ne-am lovit de această problemă în ma­jo­ritatea localităților, dar în special la Câlnic, unde primarul PSD le-a cerut romilor să-l voteze promițându-le ajutoare sociale. Ei ne-au relatat că au fost duși în cabinele de vot unde li s-a spus cu cine să voteze, iar acum se simt păcăliți", a spus Dumitrel. Alte priorități a­le comunităților locale, fie că este vorba de Șpring, Câlnic, Gârbova, Șugag sau Doștat o reprezintă drumurile județene, alimentările cu apă și gaz metan. La toate problemele inventariate, CJ Alba în­cear­că să găsescă și soluții a spus Ion Dumitrel, care a apreciat impor­tanța unor întâlniri directe cu primarii, consilierii locali și cetățenii.(F.R.)
Nicolae Mera s-a retras de pe lista PSD + PUR Alba la Camera Deputaților
     Vehiculată cu ceva timp în urmă, retragerea lui Nicolae Mera de pe lista pe care Uniunea PSD + PUR Alba o va arunca în bătălia electorală pentru Camera Deputaților, a devenit certitudine luni sea­ra în urma unei ședințe a organizației județene a partidului de guvernământ. Atunci, Nicolae Mera și-a anunțat oficial colegii că renunță la locul 5 de pe acea listă, și urmează să se dedice în exclusivitate unei cariere în administrație. Gestul lui Nicolae Mera a fost anticipat de mulți dintre membrii PSD care au precizat că acesta nu s-ar fi împăcat nici un moment cu faptul că a fost cobo­rât de pe poziția secundă, obținută în urma alegerilor preliminare din septembrie a.c., pe un loc care nu este considerat nici măcar se­mi­eligibil. "Nu cred că trebuie făcută atâta vâlvă pe seama retragerii mele. În acest moment cred că pentru mine este mai bine să în­cerc continuarea carierei în administrație. Nu pot să vă dau amă­nunte despre felul în care a fost revizuită lista pentru că nu am participat la acele discuții. Oricum atât eu, cât și colegii de la organizația de tineret a PSD Alba le urăm mult succes candidaților noștri și îi vom sprijini cu toate forțele în campania electorală", ne-a declarat Nicolae Mera.
    La rândul său președintele PSD Alba, Mugurel Liviu Sârbu nu a dorit să facă prea multe comentarii, spunând doar că "este opți­unea lui și o respectăm. Eu l-am sfătuit să nu renunțe, pentru că este un membru de valoare a PSD, dar dacă așa a dorit noi nu ne putem opune. În caz că vom câștiga alegerile, probabil că i se va oferi o funcție potrivită pentru el". Retragerea lui Nicolae Mera nu produce totuși modificări majore pe listă, în sensul că locurile con­si­derate eligibile nu vor fi afectate. Astfel, pe locul 5 urmează să fie poziționat Radu Coclici, iar pe 6, Constantin Selagea.
Răzvan JURCĂ

10 miliarde de lei pentru drumurile județene
     În cursul dimineții de ieri, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Popa, s-a întâlnit la București cu ministrul Trans­por­turilor, Miron Mitrea. "Dl. ministru a mai alocat județului Alba pentru programul de lucrări pe drumurile județene încă 10 miliarde de lei pentru luna noiembrie. În următoarele zile ni se va face comuni­carea iar banii vor ajunge în județ. Pentru luna decembrie mai avem o restanță de circa 10 miliarde de lei. Cred că ne vom descurca cu acești bani", a spus vicepreședintele CJ Alba, Nicolae Popa.(F.R.)
Președintele PD-OT Aiud s-a înscris în PUR Alba
     Claudiu Crișan, președintele organizației de tineret a PD Aiud s-a înscris în PUR Alba, promițând în cadrul unei conferințe de presă că alți 40 de tineri PD-iști îl vor urma. Crișan are 25 de ani, este student în anul II și timp de un an a activat în rândurile democraților. El îi va conduce de acum încolo pe umaniștii din Aiud. Crișan și-a motivat noua opțiune politică declarând că "la democrați nu s-a pus deloc accentul pe promovarea tinerilor. Noi am fost buni doar la lipit afișe, la publicitate electorală și cam atât". Președintele PUR Alba, Nicolae Popa, ne-a declarat că "ofensiva tinerilor" nu este doar un slogan pentru umaniști, realitatea din teritoriu determinându-i pe foarte mulți alți tineri să opteze pentru șansa oferită de PUR. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.