Prima pagină Ediția din: 6.11.2004
Statul cu mâna întinsă continuă
•Funcționarii publici au ieșit în stradă, pe când și parlamentarii?
     grevăÎn cursul zilei de ieri, sindicaliștii din administrația publică locală au ieșit în stradă și au Pichetat Prefectura Alba. Protestul tăce­rii, organizat între orele 9,00 și 11,00 a fost unul pașnic, din ca­re au lipsit scandările și eveni­mentele nedorite. Greva gene­rală a funcționarilor publici din ad­ministrația publică locală du­rează de mai bine de o săptă­mână, iar sindicaliștii sunt ne­mul­țumiți de faptul că nici măcar nu au fost chemați la negocieri de reprezentanții guvernului și ai Agenției Naționale a Funcționarilor Pu­blici. Pe perioada grevei generale sindicaliștii nu sunt plătiți. În fața Prefecturii Alba s-au adunat funcționari publici de la primăriile din Alba Iulia, Abrud, Blaj, Sebeș și Ocna Mureș, dar și de la Consiliul Județean Alba. Vicepreședintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrația Publică Locală, Vasile Zaharie, a înmânat repre­zentantului Guvernului în județul Alba, Ioan Maier, o listă cu reven­dicările funcționarilor publici din administrație care încă nu au fost rezolvate. În primul rând, manifestanții nu au fost de acord cu sus­pendarea primei de vacanță și a premiilor lunare, preconizată de Ministerul de Finanțe pentru 2005. Protestatarii sunt nemulțumiți și de neelaborarea unui act normativ privind creșterile salariale pe anul viitor pentru personalul contractual. O altă nemulțumire se leagă de neelaborarea Legii salarizării funcționarilor publici. Greva perso­na­lului din administrația publică locală poate avea efecte nocive și asupra organizării alegerilor generale, pentru că funcționarii publici au amenințat guvernul că se vor retrage din secțiile de votare.
Florin ROMAN

Polițiștii de la CZCCOA Alba Iulia au destrămat o teribilă rețea mafiotă
     Polițiștii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia (CZCCOA), în colaborare cu serviciile județene de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba, Hunedoara și Sibiu, sprijiniți de Detașamentele de Poliție pentru Intervenție Rapidă din Alba și Hunedoara și sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au capturat joi, 4 noiembrie, 6 indivizi din Deva, organizați într-o structură de tip mafiot și care comiteau infracțiuni din sfera crimei organizate. Au fost identificați și reținuți învinuiții: Constantin Daniel Bumbaru, zis "Bibanu", de 36 de ani, Lucian Gheorghe Sîrbu, zis "Spumă", de 36 de ani - ambii cunoscuți capi ai lumii interlope hunedorene; Florin Podea zis "Micuțu", de 22 de ani, Nicolae Cosmin Muntean, de 27 de ani, Marian Diaconu, zis "Karateka", de 34 de ani și Vasile Sorin Precup, de 36 de ani, agent de poliție în cadrul IPJ Hunedoara. Începând din vara anului 2003, cei șase s-au constituit într-un grup infracțional organizat, care prin violențe și amenințări au perceput "taxe de protecție" de la mai multe persoane din județul Hunedoara (de la hoți mărunți și jucători de "alba-neagra" până la patroni de cluburi și restaurante). De altfel, la rândul lor, indivizii capturați de poliție aveau propriile lor afaceri, mai mult sau mai puțin respectabile. Anterior acestei "capturi" în masă, au mai fost arestați alți patru membri ai acestei bande: Petru Ovidiu Ioiescu, zis Pera, Marius Constantin Brelian, Germaine Schram - cetățean luxemburghez și Adrian Dubar.
    Cu ocazia perchezițiilor efectuate la domiciliile celor capturați joi, 4 noiembrie, au fost descoperite și ridicate un calculator PC, bijuterii și sume de bani în lei și valută în valoare de peste 500 milioane de lei, documente și înscrisuri, benzi magnetice audio-video, precum și peste 50 de săbii romane, medievale, ninja, iatagane, pumnale, bricege, stilete, securi, bâte, cagule și o carte bisericească veche, scrisă cu caractere chirilice. Anchetatorii spun că la domiciliul unuia din învinuiți era scris cu litere groase, pe un perete: "Iacuza" - nu­mele unei teribile grupări mafiote japoneze.
    Tribunalul Hunedoara a emis pe numele celor șase mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, aceștia fiind "cazați" în arestul IPJ Alba. În sarcină le-au fost reținute infracțiunile de constituire și sprijinire a unui grup infracțional organizat, în vederea săvârșirii de infracțiuni grave, prevăzute și sancționate de Legea 39/2003, privind prevenirea și combaterea criminalității organizate, ne-a informat comisarul Tudor Grindean, șeful CZCCOA Alba. Cetățenii prejudiciați în vreun fel de această grupare de tip mafiot sunt așteptați în continuare cu plângeri la CZCCOA Alba, din incinta IPJ Alba.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Șeful IGPR la Alba Iulia
     Inspectorul General al Poliției Române, chestorul principal de poliție Dumitru Sorescu a fost prezent ieri la Alba Iulia. Șeful IGPR s-a întâlnit la sediul IPJ Alba cu comandanții unităților M.A.I. (poliție, jandarmi, pompieri) din județul Alba pentru a analiza și a stabili coor­donatele după care se va desfășura campania electorală și alegerile generale de la sfârșitul acestei luni. Până în prezent, în județul Alba, campania electorală s-a desfășurat fără incidente notabile. (N.I.T.)
Bătrân accidentat grav
     Alexandru Oprea, în vârstă de 68 de ani, din Alba Iulia, a fost internat la Spitalul județean de Urgență, după ce a fost victima unui grav accident rutier produs joi seara, în împrejurări neprecizate. Dr. Gabriela Boilă, medic de gardă la "Urgențe", a declarat că pacientul a fost supus unor examinări radiologice pentru stabilirea diag­nos­ticului. Rezultatele radiografiilor au relevat faptul că bătrânul a suferit o fractură la ambele oase ale piciorului stâng. Având în vedere riscul apariției unor complicații pe fondul vârstei înaintate a bătrânului, a­ces­ta a fost internat la secția ortopedie pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.(R.G.)
Băut și cu capul spart
     Dan Negrea, în vârstă de 25 de ani, din comuna Gârda, a fost internat în noaptea de joi spre vineri, la Spitalul județean de Urgență, în stare de inconștiență, după ce s-a împiedicat pe loc drept, rănin­du-se grav la cap. Dr. Gabriela Boilă, medic de gardă la "Urgențe", a declarat că pacientul a fost diagnosticat cu stare de ebrietate, trau­matism cranio-cerebral deschis, cu comoție cerebrală, plagă con­tuză occipitală și un traumatism la coloana verterbală, prin cădere de la același nivel. Tânărul a fost internat la secția de neurochirurgie pentru a primi îngrijirile medicale necesare.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.