Curier județean
Astăzi sunt moșii de toamnă
•În această sâmbătă se face pomenirea morților în Biserica Ortodoxă
     Pe lângă zilele de pomenire individuală a celor răposați, Biserica a rânduit și zile de pomenire generală a morților. Practica pomenirii morților are la bază credința că sâmbăta Mântuitorul Iisus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a pogorât la iad pentru a dezlega și scoate de acolo pe cei adormiți înainte de venirea Sa. Așa se explică de ce parastasele, în Biserica Ortodoxă, se fac sâmbăta.
    Biserica a rânduit ca pe lângă cele două pomeniri generale ale morților - moșii de iarnă și de vară- în sâmbăta dintre praznicul Sf. Dimitrie izvorâtorul de mir și Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, să se facă o altă pomenire a morților, cunoscută sub numele de moșii de toamnă.
    Cultul morților este una dintre cele mai îndătinate practici ale Bisericii. Noi facem pomenirea morților întemeiați pe credința în ne­murirea sufletului și în posibilitatea îmbunătățirii și schimbării situ­ației celor răposați după ce au plecat din această viață.
    Sâmbătă, 6 noiembrie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea morților. Toți creștinii sunt îndemnați să participe la Sfânta Liturghie și la slujba parastasului pentru toți cei adormiți din neamurile lor. La slujba parastasului se duc la biserică colivă, colac și vin pentru a fi binecuvântate și apoi împărțite ca pomană pentru cei răposați.
Pr. Sabin VODĂ

Pentru al treilea an,
Elevii militari "joacă" la bursă
     Colegiul Militar „Mihai Viteazul" din Alba Iulia a câștigat, pentru al treilea an consecutiv, colaborarea la proiectul școlar internațional Eurobancaborsa, sub tutela Agenției Naționale "Socrates", având par­teneri din mai multe țări europene. Pentru acest an, au fost pro­gramate activități în fiecare școală parteneră, realizarea unor produse pe tema proiectului, continuarea jocului „Bursa pe Internet" și vizite de studiu și documentare în țările membre. Astfel, o de­legație a Colegiului Militar, condusă de prof. Adela Tudor - coor­donatorul proiectului, a vizitat în perioada 19-27 octombrie unitatea școlară parteneră din Germania. "Am făcut un util schimb de ex­periență în ceea ce privește planul de învățământ, materiile stu­diate în fiecare școală și au fost lansate propuneri pentru activitățile din acest an", a spus la întoarcere, prof. Adela Tudor. Proiectul școlar internațional "Eurobancaborsa" vizează, în principal, acomodarea e­le­vilor cu jocul la bursă, ei simulând tranzacții de acțiuni prin rețeaua Internet, în baza unei sume primite. Câștigător este declarat echi­pa­jul care a acumulat cei mai mulți bani virtuali.(R.G.)
Lapte periculos pentru sănătatea consumatorilor
     Specialiștii Laboratorului Sanitar-Veterinar din cadrul DSVSA Al­ba au constatat de-a lungul controalelor efectuate în acest an că lap­tele se colectează în condiții necorespunzătoare și la parametri nesatisfăcători. Dr. Delia Oltean, purtătorul de cuvânt al DSVSA Al­ba, a declarat că au fost găsite cantități de lapte diluat cu apă în proporție de până la 20 la sută, fapt care a dus la scăderea conținutului de grăsime din lapte. De asemenea, a fost depistat lapte cu o concentrație dublă de germeni bacterieni, ceea ce poate duce la apariția unor afecțiuni digestive, dacă este consumat. Aces­tea sunt doar două dintre motivele pentru care veterinarii au dispus scoaterea de pe piață a unor importante cantități de lapte, aproape în fiecare lună. Pentru a crește calitatea laptelui la standarde eu­ropene, ar trebui achiziționate instalații de muls mecanic, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci este necesar ca mulsul manual să fie făcut igienic. De asemenea, este recomandată efectuarea periodică a testului California, produs existent în farmaciile vete­rinare, pentru depistarea eventualelor infecții ale ugerului, în special în prima săptămână de la înțărcarea vacii și cu o săptămână înainte și după fătare.(R.G.)
Seară de suflet
     Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala univer­sitară Alba Iulia, vă invită să luați parte, luni, 8 noiembrie 2004, la o seară "de suflet", în Aula "Dumitru Stăniloae" a Facultății de Teo­logie Alba Iulia, alături de scriitorul, eseistul și criticul literar Dan Ciachir, începând cu ora 19.00.
    Tema acestei întâlniri este: "Reculegere, sărbătoare și odihnă în ortodoxie". Cu această ocazie, grupul vocal "Deisis" va susține un mi­cro­recital. Vă așteptăm cu bucurie. (Consilier media, Tudor MAN)
Adio "Ciao, Darwin!"
     După cum se zvonește, Antena 1 nu mai continuă emisiunea "Ciao, Darwin!" în sezonul următor. Se pare că audiențele emisiunii sunt în continuă scădere, motiv pentru care, cu acest sezon, show-ul își va da obștescul sfârșit. Dan Negru va rămâne la Antena 1, unde va realiza o altă emisiune de divertisment. (N.I.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.