Curier județean
La Sebeș, nesărbătorită și prea puțin cunoscută în România
5 decembrie este, totuși, Ziua Internațională a Voluntarilor
     Conform Calendarului Națiunilor Unite, în data de 5 decembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Voluntarilor, sărbătoare prin care se recunoaște rolul și importanța milioanelor de voluntari din întreaga lume. Din păcate, în România, activitatea voluntarilor este prea puțin cunoscută și recunoscută de autorități. Există o lege a volunta­ria­tului, dar prevederile ei fac referire mai mult la modul în care trebuie "organizată, contractată și gestionată munca voluntarilor", iar comu­ni­tățile (tocmai beneficiarele directe ale muncii acestora), habar n-au câtă trudă și cât efort depun în sprijinul lor voluntarii, discreți, tăcuți, necunoscuți... Și poate că optica românilor asupra voluntariatului s-ar schimba, dacă ar cunoaște principiile (nescrise) ce stau la baza acestuia, din care eu redau doar două: "Fă ceea ce poți, acolo unde ești, cu ceea ce ai", și "Oameni mărunți fac lucruri mărunte în locuri mărunte: ei pot schimba fața lumii!"
    Nu cunosc numărul total al voluntarilor (străini și români) implicați în diferite proiecte pe teritoriul județului nostru, majoritatea alături de organizațiile neguvernamentale dar, mai mult ca sigur, acesta es­te destul de mare. Potrivit unui comunicat al Asociației "Sprijiniți co­piii", doar această structură lucrează cu 300 de voluntari (elevi și stu­denți), a căror dăruire o elogiază și le urează "La mulți ani!" (ca de altfel tuturor voluntarilor din lume). Acestor 300 de tineri li se adaugă cei de la Filantropia Ortodoxă, Caritas, Diakonia, Fundația Paem, Albamont, Montana Moților, voluntarii americani de la "Peace Corps" etc. Și nu am auzit, până acum, ca vreo organizație, insti­tuție sau comunitate să-i fi sărbătorit la modul propriu pe acești tru­ditori discreți, cu excepția Asociației "Sprijiniți copiii" și a structurilor asociative ce funcționează pe lângă biserici. Bineînțeles, nu cred că e nevoie de vreo manifestare populară, grandioasă, dar în cerc re­strâns li s-ar putea recunoaște munca prin ceva mai mult decât un simplu "La mulți ani!". (I.H.)
Moș Nicolae "VOLUNTAR"
     Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Asociația Filan­tropia Ortodoxă Alba Iulia organizează luni, 6 decembrie 2004, acțiunea "Împreună de ziua voluntarului". Evenimentul prilejuiește recunoașterea meritelor celor 54 de voluntari ai Filantropiei și a eforturilor depuse de ei anul acesta. Acțiunea este organizată cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor, sărbătorită anual pe data de 5 decembrie.
    Acțiunea va avea loc la "Așezământul Social Sfântul Vasile cel Mare" din Alba Iulia, județul Alba, sărbătoarea voluntarilor aducându-l pe Moș Nicolae în mijlocul copiilor.
    Voluntariatul transpune în practică cele mai nobile aspirații ale omului: dragostea față de semeni, dorința de pace, libertate, sigu­ranță și dreptate pentru toți oamenii. A fi voluntar înseamnă să dă­ruiești iubire aproapelui tău, să oferi fără a accepta ceva în schimb, potrivit cuvintelor Domnului nostru Iisus Hristos: "Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiți unul pe altul așa cum v-am iubit Eu pe voi. Mai mare iubire decât aceasta nimeni nu are: să-și pună cineva viața pentru prietenii săi". (Ioan 15, 12-13)
    Aducem mulțumiri tuturor persoanelor care s-au implicat în mod voluntar în acțiunile noastre și le urăm pe această cale pace, sănă­tate și numai împliniri. Aceasta este perioada în care ne apropiem cu pași repezi spre sfârșitul anului... E momentul în care fiecare dintre noi ar trebui să petreacă o clipă cu sine însuși și să se întrebe: Oare eu ce am realizat în acest timp?... Răspunsul se află în inimile noastre, chiar dacă unii îl găsesc mai devreme, iar alții mai târziu. Important este să nu uităm pe ce cale am pornit și unde dorim să ajungem!... Să nu uităm, așadar, cuvintele care ne dau pu­terea să mergem mai departe în înfăptuirea de bine pentru semenii noștri: "Filantropia este credința lucrătoare prin iubire, în folosul aproapelui aflat în suferință. Este parte din ființa Bisericii". (Cristina RAHOVEANU, coordonator Departament Relații Publice, Aso­ciația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.