Actualitate
Surprize, surprize pe harta politică a județului Alba
     Alegerile generale s-au terminat și de acum a venit vremea co­mentariilor. Care cu siguranță, deși se doresc obiective, vor deranja toate taberele, pentru că politicienii sunt mulțumiți doar când sunt lăudați de ziariști și de analiștii de curte, care se dau independenți. În primul rând trebuie spus că spre deosebire de alegerile locale s-au produs schimbări esențiale ale modului în care s-a votat. Din punct de vedere al numărării voturilor, câștigătorul detașat din județul Alba este Alianța D.A. PNL-PD, la toate capitolele, Președinție, Se­nat și Camera Deputaților. Dacă este să ne luăm după numărul de mandate de parlamentari, câștigători se pot declara reprezentanții Uniunii Naționale PSD+PUR, care au cu un deputat mai mult decât cei de la Alianța D.A.
    Alianța D.A. se poate declara per ansamblu mulțumită pentru că a câștigat voturile din cele mai importante orașe ale județului, la Al­ba Iulia, unde era de așteptat, dar surpriza vine de la Sebeș, unde ADA a bătut în fieful actualului președinte al PSD. Prefectul a spus că înțelege semnalul venit din fieful său, dar soluția nu cred că o re­prezintă renumărarea voturilor ci investiții guvernamentale, mai ales în infrastructura zonei, a Văii Sebeșului și a comunelor din împre­jurimi, pentru că drumurile de la Doștat, Pianu sau spre Oașa arată așa cum le știe toată lumea.
    Uniunea PSD+PUR Alba a pierdut Sebeșul, dar a recuperat ora­șe în care la alegerile locale câștig de cauză au avut reprezentanții Alianței D.A. Este cazul orașelor Zlatna, Aiud, Blaj și Cugir, unde PSD+PUR a câștigat acum, deși în fruntea administrațiilor sunt pri­mari liberali. Uniunea a avut câștig de cauză și în zona Ocna Mureș, unde primarul este al PD-ului și și-a conservat avantajul de la Baia de Arieș. Lupta a fost aproape umăr la umăr și în Abrud și Câmpeni, unde și PRM dar și independentul Corneliu Olar au jucat un rol im­portant. Per ansamblu, comparând rezultatele, Uniunea a obținut vo­turi mai multe decât în alți ani în Munții Apuseni. Exemplele și con­traexemplele de acest gen ar putea continua și în mediul rural, însă este clar că în această campanie, unii primari, după ce s-au văzut cu sacii în căruță, nu s-au mai implicat la fel de energic în campania partidelor care i-a susținut.
Florin ROMAN

Pentru luna decembrie,
Agenția Sapard pune la bătaie peste 200 de milioane de euro
     Agenția SAPARD va aloca pentru această lună la nivel național suma totală de peste 200 de milioane de euro, în baza unor proiecte de finanțare prin programele aflate deja în derulare, scrie site-ul oficial al Ministerului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Este vorba de 77.445.243 de euro pentru măsura 1.1 „Îmbunătățirea pre­lucrării și marketingului produselor agricole și piscicole", din care 19.361.310 de euro reprezintă cofinanțare națională, restul fiind fonduri europene. Valoarea minimă eligibilă pentru un proiect este de 30.000 de euro, iar cea maximă este de 4 milioane de euro. Pentru măsura 3.1 „Investiții în exploatațiile agricole", Agenția Sa­pard pune la bătaie 76.653.337 de euro, din care 57.490.002 de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar restul, cofinanțare națională. Valoarea eligibilă a unui proiect este cuprinsă între 5.000 și 500.000 de euro. În schimb, pentru „Dezvoltarea și diversificarea activităților economice pentru generarea de activități multiple și venituri alternative" au mai rămas pentru această lună 51.475.899 de euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 38.606.924 de euro, iar 12.868.974 de euro reprezintă cofinanțarea națională. În acest caz, valoarea unui proiect trebuie să fie de cel puțin 5.000 de euro, fără să depășească însă 200.000 de euro. Pentru toate cele 3 măsuri, termenul limită de depunere a proiectelor la sediul Biroului Regional Sapard Alba Iulia este 31 decembrie 2004, ora 16.00.
Robert GHERGU

Deși s-au constatat unele nereguli
OSCE a declarat alegerile din România la fel de corecte ca și cele din SUA
     Conform unui articol publicat în ziarul "Adevărul", în decurs de o lună, Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a supravegheat alegerile din SUA și din Romania ajungând la con­cluzii similare. Dacă alegerile din SUA s-au desfășurat "într-un cli­mat care reflectă o tradiție democratică îndelungată", cele din Ro­mâ­nia au apărut ca un proces ce "pare să se fi consolidat" arată rapoartele OSCE. Astfel, deși deopotrivă în SUA și România ob­servatorii au descoperit nereguli, în cazul niciuneia dintre țări, ra­poartele nu amintesc cuvântul fraudă. În esență, ceea ce au reproșat observatorii internaționali ambelor procese electorale este o anumită lipsă de transparență, dar în nici un caz alterarea voinței alegătorilor.
    Un raport final al celor 18 observatori ai OSCE prezenți în Ro­mânia care va conține și recomandări pentru remedierea problemelor constatate, urmează să fie dat publicității după circa o lună de zile de la încheierea turului 2 de scrutin.(R.J.)
Listele suplimentare din Alba - favorabile ADA
     Dl. Alexandru Retegan - președintele executiv al PSD Alba ne-a declarat în cursul zilei de ieri că, după numărarea voturilor de pe listele suplimentare întocmite la nivelul județului Alba, majoritatea sufragiilor s-au îndreptat către Alianța D.A. "Să vedem acum dacă mai au curajul să pomenească de fraude. Ei s-au legat tocmai de aceste liste, dar nu le-a ieșit jocul. Ba din contră, noi avem informații certe că în anumite stații CFR de pe raza județului (nr - locuri unde s-a votat pe liste suplimentare), Alianța a recurs la unele nereguli. Cu alte cuvinte, hoțul strigă hoții" a spus A. Retegan.(R.J.)
Oi profanatoare de morminte
     Lucrătorii Postului de Poliție Valea Lungă au fost sesizați de către Ioan Lața (67 de ani) că în noaptea de 1/2 decembrie turma de oi a lui Nicolae Velicea a făcut ravagii în cimitirul Bisericii Ortodoxe din satul Lunca. Prin ruperea gardului împrejmuitor oile au intrat în cimitir, au călcat mormintele și au distrus coroanele și florile din ci­mitir. Proprietarul oilor ar putea fi cercetat pentru profanare de mor­minte și sancționat cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. (L.I.)
Accidentat de... o roată!
     Nicolae Cociobea (25 de ani) din Feneș, în timp ce conducea pe strada Tudor Vladimirescu din Alba Iulia o autoutilitară marca Mercedes aparținând unei societăți, a avut o surpriză neplăcută. Ajuns în dreptul imobilului cu numărul 33, roțile din partea stângă spate s-au desprins de pe tambur. Una dintre roți a continuat să ruleze circa 90 m și l-a lovit pe Silviu Sârbu (22 de ani) ce se afla pe trotuar. Accidentul a avut loc în 2 decembrie, la ora 16.00. Tânărul a suferit o fractură deschisă la gamba dreaptă și traumatism cranio- cerebral grad 0. (L.I.)
Vânzători de minipetarde amendați
     În ziua de 1 Decembrie, în municipiul Alba Iulia, membri ai Biroului Arme Explozibil Substanțe Toxice au efectuat controale la regimul material explozibil. Au constatat 6 contravenții și au aplicat amenzi în valoare de 60 milioane lei. Au fost ridicate în vederea confiscării aproximativ 7 mii de bucăți de mini petarde. Gheorghe Iancu (26 de ani) din Blaj, fără ocupație și cu antecedente penale, a fost surprins în zona pieții din Cetate în timp ce vindea unui minor (13 ani) mini petarde. A fost sancționat cu 20 milioane lei și i-au fost confiscate 4140 bucăți de mini petarde. Ștefan Vasile (31 de ani) din Ploiești și Marin Luca (42 de ani), ambii din Ploiești, au fost surprinși pe Bulevardul Transilvaniei în timp ce vindeau mini petarde. Au fost amendați cu 20 milioane lei, respectiv 10 milioane lei, iar mini petardele găsite asupra lor au fost confiscate. Tot pe Bulevardul Transilvaniei a fost surprins Cristian Macarie (30 de ani) din comuna Breaza în timp ce folosea mini petarde. Și acesta a fost sancționat cu suma de 10 milioane lei și i-au fost confiscate 411 bucăți de mini petarde. (L.I.)
Precizare necesară
     La alegerile din anul 2000, PD a obținut un mandat de deputat nu și unul de senator cum a apărut în ziarul de ieri, din vina exclusivă a autorului. PD Alba a terminat totuși legislatura cu un senator, Cornel Filipescu, fostul președinte interimar al PSD, care a demisionat din fruntea partidului de guvernământ pentru a trece la PD.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.