Editorial
Guvernare udemeristă ori peremistă?
     Cine va guverna România după alegerile din 28 noiembrie? Uniunea PSD+PUR la braț cu UDMR-ul sau Alianța D.A. PNL+PD, tot la braț cu același UDMR plus un alt partid extremist? Pentru că, oricine va veni la guvernare va avea ca prim aliat UDMR-ul și, probabil, deputații minorităților. Din puzderia de partide și partiduțe existente în România și din cele 5 partide naționale intrate în noul parlament - PSD, PD, PNL, PUR și PRM - s-a ajuns ca țara să nu poată fi guvernată de români, ci de... unguri. Căci ei sunt, în balanța puterii, acul care va înclina, înspre o alianță sau alta, talerul gu­vernamental, vorba d-lui Frunda, marele lor lider european.
    Suntem într-o situație politică ce amintește de anul 1866 când boierii din țară, mari politicieni și ei, ca și cei de azi, au trebuit să cheme în țară un rege străin ca să-i împace și să poată guverna, pentru că atunci nu exista încă nici OSCE și nici UE! Nu știu cum s-o fi simțind urmașii lui Cuza, ai lui Iuliu Maniu ori Ionel I.C. Bră­tianu, artizanii Marii Uniri din 1918, când văd că în țara lor în­tregită, stăpânii pe situație sunt tot ungurii care ne-au asuprit 1.000 de ani? Și atunci pentru ce au luptat moșii și strămoșii noștri, ca să vadă că tot ungurii sunt la putere și fac cărțile ei pe pământurile moștenite de la Decebal și Burebista. Oare românii, marii lor bărbați de stat și liderii politici de azi sunt chiar atât de tâmpiți, de egoiști și de mari patri(h)oți încât să nu poată trece peste niște interese pur ciolănești și să pună mai presus de toate interesul cu adevărat național - guvernarea țării pentru români și de către români? Destul am fost conduși de la Roma, Istanbul, Viena ori Moscova! Acum trebuie să fim conduși de la Budapesta sau Bruxelles? (De Wa­shington nu zic nimic, căci americanii ne-au ajutat mereu, inclusiv la Marea Unire). Dacă atâta poate clasa noastră politică, atunci nu putem spune decât că fiecare popor își merită conducătorii pe care și-i alege!
    Din acest punct de vedere, liderii UDMR-ului și comunitatea ma­ghiară din România, ne-au dat încă o dată o mare lecție de unitate și înțelepciune. Ei au înțeles că dincolo de luptele pentru ciolan, există un interes prioritar și, în jurul lui, au fost cu toții solidari, astfel că UDMR-ul s-a impus fără ca Uniunea Civică Maghiară sau Laszlo Tokes să mai facă valuri în fața lui Marko Bela. Toți au fost o apă și-un pământ. Nu pot decât să-i felicit pe unguri pentru înțe­lepciunea lor politică. Așa după cum nu pot să nu-i blamez pe fruntașii politici români, fie din Uniunea PSD+PUR, fie din Alianța PNL-PD, care s-au confruntat pe viață și pe moarte pentru niște nereguli care s-au dovedit a fi minore, de prin secțiile de votare. Iar acum se luptă tot pe viață și pe moarte să-și atragă UDMR-ul pentru a putea guverna. Cu ce preț? Vom trăi și vom vedea! Oricum, dacă tot vor ei autonomie, au limbă maghiară oficială, dublă ce­tățenie și dacă tot a ajuns MOL stăpân pe tot mai multe benzinării, stau și mă întreb, pentru ce ne mai trebuie nouă Transilvania? Poa­te doar așa, ca să ne ciondănim toată bună ziua cu ungurii? Că de stăpânit nici vorbă! Să sperăm că totuși, cei care vor guverna vor găsi și un partid parlamentar care să încline balanța, pentru că dacă Alianța DA a lăsat deschis dialogul cu PRM și PUR de ce n-ar găsi și Uniunea un partid național pentru Coaliția guvernamentală? În politică totul este posibil. Oare liberalii nu se simt cu Musca pe căciulă vizavi de o guvernare udemeristă ori peremistă?
Gheorghe CIUL