Prima pagină Ediția din: 6.12.2004
Tragedie la furat de cărămidă
     În ultimul timp s-au înmulțit accidentele datorate neatenției și mai ales neștiinței. Împinși de nevoi românii aflați în pragul sărăciei în­cearcă să facă rost de materiale de construcție din clădiri dezafec­tate sau părăsite expunându-se la numeroase pericole. Acțiunile lor s-au soldat cu multe victime. Deși intens mediatizate astfel de în­tâmplări nu sunt, se pare, învățătură de minte. Ultima tragedie de a­cest fel s-a petrecut în județul nostru. În dimineața zilei de 3 de­cembrie, la ora 10,30, polițiștii din Lupșa au fost anunțați telefonic de către inginerul Daniel Anca că într-o centrală dezafectată un bărbat a suferit un accident. Valer Comșa (35 de ani) din Lupșa, angajat al Uzinei de preparare din Abrud împreună cu unchiul său Albu Nico­lae, s-a dus, fără aprobare, să facă rost de niște cărămidă. Bărbatul a fost împins probabil de sărăcia în care mulți dintre români se află și cu gândul că e mai bine să iei, dacă poți, fără să dai bani. Din nefericire acest gând i-a fost nefast. În timp ce disloca cărămidă de la baza unui zid de susținere, fără să ia în calcul pericolul la care se expunea procedând astfel, Valer Comșa a fost lovit în cap de o bucată desprinsă din tavan. În drum spre Spitalul din Abrud bărbatul a decedat. În urma efectuării necropsiei a fost stabilită cauza morții: trumatism cranio-cerebral și hemoragie cerebrală.
Lavinia IONAȘ

Accident rutier în Cugir
     Pe strada Victoriei din Cugir a avut loc în ziua de 4 decembrie un accident rutier. La ieșirea dintr-o benzinărie șoferul autoturismului marca Nissan Primera, Costel Blăguță (33 de ani) nu a acordat pri­oritate mașinii Dacia condusă regulamentar pe direcția Vinerea-Cu­gir de Alexandru Crăciun (52 de ani). Cele două mașini au intrat astfel în coliziune. Ambii bărbați au fost transportați la Spitalul din Cu­gir pentru acordarea de prim ajutor. Blăguță Costel a suferit în ur­ma accidentului plagă la genunchiul drept și contuzie toracică, iar Alexandru Crăciun s-a ales cu o coastă ruptă, contuzie forte la to­race și cu plagă la arcada dreaptă.(L.I.)
Înghițită de râul Abrudel
     Macavei Ioan (43 de ani), inginer la Serviciul Public din cadrul Primăriei Abrud a văzut în ziua de 3 decembrie, plutind pe râul A­brudel în zona podului de pe strada Locotenent Anca Virgil cadavrul unei persoane de sex feminin. I-a anunțat pe polițiști, care în urma cercetărilor au stabilit identitatea femeii: Minodora Prigoană (66 de ani), pensionară și modul în care aceasta a ajuns în albia râului. În data de 3 decembrie femeia a plecat la cumpărături și în timp ce traversa Abrudelul pe un pod de metal s-a dezechilibrat, a căzut în râu și a fost dusă de apă în aval. Ghinionul femeii a fost că debitul râului era mai mare decât de obicei. Prigoană era cunoscută și drept consumatoare de licori alcoolice. Cadavrul femeii nu a fost gă­sit încă dar cercetările continuă. (L.I.)
Oficiali ai Ambasadei Franței, la Alba Iulia
     Doi oficiali din cadrul Ambasadei Franței la București vor fi pre­zenți luni, 6 decembrie, la Alba Iulia, pentru a participa la o reuniune de lucru în cadrul proiectului "Educație pentru informare în mediul rural defavorizat". La întâlnire, care va avea loc la ora 8.30, la Cole­giul Național "Horea, Cloșca și Crișan", vor lua parte, pe lângă șeful de proiect, Jacques Faugeroux, directorii și profesorii documentariști ai celor 21 de unități școlare din județul Alba, între care și o gră­di­niță, incluse în program, a declarat Rodica Andronescu, profesor în cadrul liceului. Va fi abordată problema amenajării unor centre de documentare și informare (CDI) în incinta instituțiilor de învățământ amintite. Este vorba de înființarea unor biblioteci școlare pe principii moderne sau reorganizarea celor existente, 10 CDI-uri urmând să fie înființate până la finele acestui an școlar, iar restul, în anul 2006. Fiecare centru va fi dotat, din fonduri de la bugetul județean și local, cu cel puțin 3 calculatoare conectate la Internet, iar aici vor exista documente pe suport de hârtie, CD-uri, casete audio și video, care pot fi solicitate nu doar de elevi, ci și de restul comunității. Francezii asigură formarea personalului care va deservi CDI-urile și sprijină cu diferite echipamente suplimentare dotarea acestor unități. În pre­zent, în județul Alba funcționează centre de informare și documen­tare la Alba Iulia, Albac, Jidvei, Unirea și Vințu de Jos, a mai spus prof. Rodica Andronescu. Programul vizitei include și întâlniri cu re­prezentanții autorităților județene și municipale pentru discutarea propunerii de parteneriat între Consiliul Județean Alba și Consiliul Regional al Departamentului Manche. (R.G., R.J.)
Simpozion național
     "Amprenta personalizată a cadrului didactic aplicată în învă­țământ" este tema celei de-a IV-a ediții a unui simpozion național care va avea loc de astăzi, timp de două zile, în stațiunea Căciulata, a anunțat prof. Angela Băruță, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba. Scopul acestei acțiuni este de a realiza o strategie unitară prin intervenția metodelor activ-parti­ci­pative pe centre de interes, respectiv ateliere de lucru. La reuniune vor par­ticipa reprezentanți din compartimentele învățământ primar din cadrul inspectoratelor școlare județene, IȘJ Alba urmând să fie re­prezentat de inspectorul școlar Ioan Bordean. (R.G.)
Cadavru neidentificat
     În cartierul Cetate din Alba Iulia, la ora 11,30 a zilei de 3 de­cembrie, la subsolul unei clădiri aflate în construcție a fost găsit de către Gheorghe Crișan cadavrul unei persoane de sex masculin. Po­lițiștii deplasați la fața locului au găsit corpul bărbatului întins pe spate pe niște resturi de construcție. Nu prezenta urme de violență. Asupra lui nu a fost găsit nici un act de identitate. Cadavrul a fost trans­portat la morga Spitalului județean Alba pentru efectuarea ne­cropsiei. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.