Curier județean
La Mulți Ani tuturor celor cu numele Nicolae
     Celor botezați cu Nicolae, Niculae, Nicoleta și Niculina le spu­nem azi, de ziua Sfântului Nicolae, ani mulți și fericiți, îndeplinirea tuturor dorințelor, multă șansă în viață, să iasă mereu victorioși în lupta cu greutățile vieții, pentru că așa cum spune originea gre­cească a cuvântului Nikolas înseamnă "oameni victorioși". Așadar, să trăiască întru mulți ani toți purtătorii numelui de Nicolae!
"Dacoromania" - număr dedicat Zilei Naționale a României
     Fundația "Alba Iulia 1918, pentru unitatea și integritatea Româ­niei a reușit publicarea unui nou număr al revistei "Dacoromania", o publicație prin care fundația își propune popularizarea unor aspecte puțin cunoscute ale istoriei județului nostru. Acest număr este dedicat firesc aniversării Zilei Naționale a României - 1 Decembrie. Cei interesați pot găsi în paginile revistei gânduri ale oamenilor de cultură dedicate Marii Uniri, dar și informații exacte privind com­ponența Marelui Sfat Național Român, ales la Adunarea de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. Nu lipsesc mărturiile din epocă legate de Marea Unire așa cum sunt ele reflectate în ziarele "Alba Iulia" și "Unirea" din Blaj. Și pentru că istoria este un izvor de învățăminte pentru viitor revista reflectă starea românității în lume la început de mileniu III, așa cum a fost ea prezentată și dezbătută la ediția din acest an a Congresului Spiritualității Românești, desfășurat la Alba Iulia la începutul lunii octombrie. Revista mai cuprinde și articole referitoare la personalități ale istoriei ca Alexandru Papiu Ilarian, acad. Ștefan Meteș și Corneliu Albu. Celor care doresc să îmbine destinderea cu cunoașterea istoriei li se sugerează o destinație a­par­te: cetatea dacică de la Piatra Craivii.
    Dar acțiunile Fundației "Alba Iulia 1918, pentru unitatea și inte­gritatea României" dedicate Zilei Naționale nu s-au rezumat la e­ditarea acestui număr omagial al revistei "Dacoromania". Astfel în zilele premergătoare datei de 1 Decembrie 2004 la Alba Iulia, pe Palatul Principilor a fost amplasată și dezvelită, cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, o placă comemorativă ce amintește alba­iulienilor și turiștilor că în această clădire a locuit și Mihai Viteazul primul întregitor al neamului românesc. În plus în colaborarea cu Des­părțământul ASTRA Alba Iulia, a avut loc de data aceasta la Sibiu, comemorarea lui George Barițiu, Alexandru Papiu Ilarian, Ioan Rațiu, Alexandru Vaida Voievod și Iosif Șterca Șuluțiu, mari luptători transilvăneni pentru unitatea românilor. (A.D.)
Profesoare la Paris
     Trei cadre didactice din județul Alba participă în perioada 4-14 decembrie, la Centrul Național de Documentație Pedagogică din Pa­ris, la un stagiu de formare în cadrul programului "Educație pentru informare în mediul rural defavorizat". Este vorba de Cristina Pătro­escu - Colegiul Național "David Prodan din Cugir", Maria Chira - Școala generală "Avram Iancu" din Unirea și Marinela Verdeș - Liceul Teoretic "Petru Maior" din Ocna Mureș, în cadrul celor 3 uni­tăți de învățământ urmând să fie înființate centre de documentare și informare (CDI). Scopul amenajării centrelor este acela de a egaliza șansele educaționale ale elevilor din mediul rural cu ale celor din mediul urban, facilitarea accesului nelimitat la informații, promovarea metodelor moderne de predare și realizarea autonomiei în învățare. La finalul stagiului de pregătire în capitala Franței, cele 3 profesoare vor deveni formatori naționali, alături de cei 3 existenți deja în județ, urmând să instruiască, la rândul lor, alte cadre didactice.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.