Actualitate
De anul viitor,
Aproximativ 20 de mari contribuabili din Alba vor trece în administrarea fiscală a D.G.A.M.C. București
     Aproximativ 20 de societăți comerciale mari din județul Alba vor trece de anul viitor în administrarea fiscală a Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din București. Purtă­torul de cuvânt al Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba, Iulia Mireștean, a declarat că Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 1.713 referitor la organizarea activității de administrare a marilor con­tri­buabili a fost publicat în "Monitorul Oficial" nr. 1.124/29.11.2004. Această reorganizare, a spus ea, face parte din procesul de reformă a administrației fiscale, care are ca obiectiv alinierea la standardele europene. Aplicarea acestei măsuri vizează o mai bună organizare pentru coordonarea unitară a activității de asistență a marilor con­tribuabili, pentru un dialog mai simplu și mai direct cu aceștia. Ast­fel, DGAMC București va administra de anul viitor 1.272 de societăți, care asigură 70-75 la sută din veniturile colectate la bugetul general consolidat al statului, care sunt împărțiți în două mari categorii de contribuabili. În primul rând, este vorba de persoane juridice cu cifra de afaceri la sfârșitul anului trecut de cel puțin 532 de miliarde de lei și/sau contribuabili mari monitorizați de FMI, inclusiv entitățile re­zultate în urma divizării acestora în acest an. Iulia Mireștean a sub­liniat că din această categorie fac parte și cei aproximativ 20 de mari contribuabili din județul Alba. Cea de-a doua categorie este reprezentată de persoane juridice care desfășoară activități spe­ci­fice, cum ar fi Banca Națională a României, societățile bancare, fir­mele de asigurări, societățile de investiții financiare și cazinourile.
    Marii contribuabili a căror cifră de afaceri în anul 2003 a fost infe­rioară plafonului stabilit drept criteriu de selecție pentru încadrarea în categoria marilor contribuabili vor fi administrați timp de 4 ani con­secutiv. Lista marilor contribuabili care urmează să fie administrați începând de la 1 ianuarie 2005 va fi actualizată la fiecare doi ani, până la data de 31 august.
    În baza ordinului amintit, va înceta activitatea de administrare a marilor contribuabili organizată în cadrul DGFP Alba. Instituția jude­țeană va organiza întâlniri cu marii contribuabili din Alba pentru stabilirea modalităților viitoare de colaborare, iar DGAMC București va distribui pachete informative referitoare la aspectele legate de noua organizare a asistenței ce va fi acordată acestor firme. De ase­menea, Agenția Națională de Administrare Fiscală a elaborat o stra­tegie de comunicare externă, care include și un calendar privind preluarea marilor contribuabili în administrarea DGAMC București, precum și difuzarea materialelor informative. Programul se va derula până la sfârșitul lunii iunie 2005, a mai spus Iulia Mireștean.
Robert GHERGU

O prezență covârșitoare la Alba Iulia:
Artistul-senior Georges Dumitresco (Elveția) a expus la Galeriile UAP Alba
     Georges DumitrescoAnul acesta, Salonul internațional de artă, organizat la Galeriile din municipiul nostru de UAP Alba s-au bucurat de o prezență covârșitoare: cea a seniorului-ar­tist Georges Dumitresco, nepo­tul pictorului Ștefan Dimitrescu (con­temporan și coleg cu Nico­lae Tonitza). Personalitate poli­va­lentă, Georges Dumitresco s-a născut în 1922, la București, unde a absolvit Facultatea de me­di­cină, devenind doctor în me­dicină și chirurgie în 1947.
    În 1956 a fost arestat de se­curitate, pentru "crimă de com­plot împotriva securității statului". În ciuda cumplitului regim de de­tenție și a torturilor pe care le su­portă timp de doi ani, își păstrează integritatea morală și figu­rează în documentele de arhivă ca "nedenunțător", calitate cu care puțini dintre cei ce-au trecut prin infernul pușcăriilor comuniste se pot lă­uda. Eliberat din penitenciar, studiază arta, iar în 1969 fuge din țară și se stabilește la Vallorbe (Elveția). Practică medicina generală în Elveția, iar în paralel pictează, scrie și se implică în tot felul de acti­vități de promovare a culturii și tradițiilor românești. În 1997 inițiază, ca fondator, Cercul de artă "Jura artistique", în activitățile căruia im­plică, pe lângă artiștii elvețieni, numeroși artiști români din diaspora (și chiar invitați speciali din țară, cărora le oferă prilejul contactului cu "lumea liberă"). De-a lungul timpului, participă la 20 de expoziții anuale, mai multe expoziții personale în Elveția și România, nume­roase expoziții colective în Franța, Italia, Belgia, Spania, SUA și Li­ban, are lucrări achiziționate de cei mai mari colecționari europeni, ambasade, biserici, instituții culturale etc. Este autorul ilustrațiilor a peste 30 de cărți (proză și poezie), iar în 1998 își lansează propria antologie poetică intitulată "Triptic". Donează numeroase lucrări cu temă religioasă mănăstirilor din Moldova (40 dintre cele peste 1.000 de lucrări ale sale se află în posesia Mitropoliei Moldovei). Utilizează în arta sa cele mai diverse tehnici: ulei, acuarelă, tuș, monotipie, a­crilic, "pointe seche", linogravură, tapiserie, pictură pe sticlă, meta­loplastie etc., precum și o tehnică personală denumită "xeropicto­gramă".
    Și, iată, acest senior-artist onorează Galeriile de artă din muni­ci­piul nostru, fapt pentru care primește medalia de onoare a UAP Al­ba, fiind considerat de președintele filialei, Traian Mârza, un "veritabil ambasador și creator de imagine pozitivă, românească, pe alte me­lea­guri". Lucrările lui Georges Dumitresco pot fi admirate la Galeriile din Alba Iulia, până la începutul lunii ianuarie 2005. (I.H.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.