Editorial
Algoritmul redivivus
     Mulți dintre noi își amintesc cu jale ce a însemnat algoritmul politic pentru Convenția Democrată din România în perioada 1996-2000. Alianța dintre CDR-PD-UDMR nu a însemnat altceva decât un șir interminabil de scandaluri, de certuri, de lupte aprige pentru ciolan. Se întâmplau lucruri hilare, când aliații se sfâșiau între ei, iar în guvern posturile se împărțeau în funcție de culoarea politică. Vă amintiți cu siguranță acele vremuri, pentru că scandalurile au dat impresia că guvernul conduce țara în genunchi. Guvernarea CDR a însemnat practic scoaterea din Parlament a unui partid istoric, PNȚCD, în capul căruia s-au spart toate oalele. De atunci, partidul lui Maniu și Coposu a intrat în derivă. Aflat în Opoziție la acel moment, actualul PSD, fostul PDSR, a înfierat cu mânie proletară algoritmul politic, acuzând CDR că, de fapt, "Contractul cu Ro­mânia" nu a însemnat altceva decât echivalentul perioadei în care țara a fost sărăcită în interior și scoasă de pe orbita inter­națională.
    Acum, după primul tur de scrutin, se conturează deja o majo­ritate parlamentară fragilă cu Uniunea Națională PSD+PUR în calitate de șef de orchestră. La alte instrumente vor "cânta" UDMR, dar și minoritățile naționale, care au avut în acest an un rol însem­nat în stabilirea celui care va forma guvernul. Pentru a mai guverna încă 4 ani, PSD va plăti însă un bir greu. Pretențiile PUR și ale UDMR sunt foarte mari. Dacă partidul lui Dan Voiculescu a cerut anticipat postul de vicepremier, pretențiile au crescut după câști­garea alegerilor. Umaniștii mai vor acum cel puțin trei posturi de miniștri. La fel de pretențioși sunt și maghiarii, cei care indiferent de cine a câștigat alegerile s-au aflat mai tot timpul la putere. Marko Bela a negociat de pe picior de egalitate cu umaniștii lui Voicu­lescu, cerând un post de vicepremier, dar și trei fotolii ministeriale. Așadar, PSD se vede pus în fața unei avalanșe greu de stăvilit, pentru că cei care s-au "logodit" cu PSD își vând scump pielea. Partidul celor trei roze va avea viață grea în următorii 4 ani. E greu să mulțumești pe toată lumea când, din cele 15 ministere, trebuie să dai 6 către aliații cu care vei guverna. Practic, PSD-ul se vede în situația CDR-ului din perioada 1996-2000, când mult hulitul algoritm a târât țara într-o direcție în care scandalurile se țineau lanț și nu mai conteneau. Deși nu o recunoaște, PSD va trebui să recurgă din nou la acest algoritm în care ecuația are multe necunoscute. Pretențiile de la Centru au răzbătut deja și în teritoriu, unde PUR și UDMR au solicitat posturi în administrația județeană, în timp ce activiștii PSD nu sunt dispuși să se dea la o parte pentru a face loc colegilor de coaliție. Cea mai grea sarcină o va avea însă guvernul.
    După anunțul oficial al Bucureștiului privind încheierea tehnică a negocierilor cu Uniunea Europeană, prin cabinetele Palatului Victo­ria s-a răsuflat mai ușor. Greul însă de abia acum începe. Am primit un vot de încredere, dar drumul integrării este condiționat de o clauză de salvgardare. UE ne-a cerut imperativ să ne rezolvăm pro­blemele, în special în ceea ce privește domeniile concurenței, afa­cerilor interne și justiției. Guvernul va trebui să probeze la Bruxelles și de ce Rafo Onești sau Caromet au fost iertate de datorii, deși FMI și Banca Mondială ne-au cerut să terminăm cu pomenile. Timp de doi ani, toți ochii vor fi ațintiți asupra guvernului de la București, și orice pas greșit ar putea însemna amânarea integrării atât de dorite în Uniunea Europeană cu încă un an, pentru 1 ianuarie 2008. Așadar sunt suficiente motive de îngrijorare pentru guvernați, mai ales că de acum înainte, pe lângă presiunile externe, în interior există o majoritate fragilă și o opoziție puternică, care va taxa exe­cutivul pentru orice greșeală. Sunt suficiente motive să credem că greu nu le va fi doar cetățenilor României, ci și celor care vor con­duce țara.
Florin ROMAN