Curier județean
Pilda celor chemați la cină
     Viața omului este o frescă policoloră pigmentată cu nenumărate fapte, iar valorile lăuntrice și fizice ale omului sunt niște lăsăminte, niște daruri sau virtuți de mare preț, niște nestemate pe care suntem datori să le plătim măcar cu o brumă de recunoștință.
    Lucrul acesta îl desprindem ușor urmărind Evanghelia celor poftiți la cină din Luca 14, 16-24, care au refuzat pe rând, din motive diferite, chemarea stăpânului.
    Să ai în firea ta măsura dumnezeirii, să coboare Dumnezeu din cer, să te înfieze, să te facă frate și fiu, să-ți creeze condiții de viață negrăite, să-ți dea căldură, lumină, aer, apă, sănătate, bucurii, să-ți pună pământul așternut picioarelor, să nu ai nici o grijă față de ziua de mâine, să-ți întindă masă și ospăț bogat, iar tu să refuzi poftirea este curată nebunie. Având în buzunar această invitație ca o ne­sfârșită listă de oferte (și de valori) și totuși să o apuci în direcția opusă, mergând pe contrasens, este absurd. Dumnezeu te cheamă în paradis să te ospătezi în veci cu El, iar tu îi spui că n-ai răgaz pentru că mai ai niște treburi prin grajd, deoarece ți-ai cumpărat cinci perechi de boi, sau că ți-ai luat nevastă pe care nu o poți neglija, este ridicol. Nu înțelegi că vițelul cel îngrășat este pe masă pregătit pentru consum și nu înțelegi că în împărăția lui Dumnezeu nimeni nu se mai însoară și mărită, ci toți trăiesc ca îngerii din cer? Dumnezeu tocmai a ridicat scara pe care a rezemat-o pe buza cerului și toți cei chemați urcă la un alt plan de existență iar tu, negustorule de pământ, de boi și de femei, vrei să cobori la pleava și la grijile mărunte ale unei vieți trecătoare. Cei mulți și buni urcă să vadă bucuriile și frumusețile pe care ochiul omenesc nu le-a mai văzut, urechea nu le-a auzit și inima omului nu le-a simțit, iar cei cu inima de piatră sau năpădită de spini fug ca potârnichile să ciu­gulească semințe din ciulini și mărăcini sălbatici, care amărăsc și otrăvesc viața.
    Fugim de Dumnezeu pentru că nu-l mai recunoaștem, ni s-a aș­ternut pe cristalinul ochilor solzii nevederii, prin care mai mult ghicim ca printr-o lentilă crăpată sau afumată chipul Celui ce ne-a făcut.
    De sus, de pe vârful colinei, Ochiul neadormit și Raza de soare neumbrită ne priveghează pașii mărunți către calea împărăției și ne sporește mersul spre viața de după moarte. Boii, pământul și femeia din Evanghelie sunt trei pretexte de reflecție și de corecție pentru toți cei ce nu stăpânesc corect ordinea priorităților, care decurg din as­pra confruntare cu viața. Când cumpăna dreptei judecăți dă dovadă de oboseală și de șovăială, să chemăm într-ajutor pe Vistierul bună­tăților și Dătătorul de viață, pentru a ne lumina să luăm în momen­tele de mare importanță, deciziile cele mai inspirate, așa cum ne învață și înțelepciunea Pildelor: „Buzele celui drept hrănesc pe mulți oameni, iar cei nebuni mor din pricină că nu sunt pricepuți." (Pilde, X,21)
Preot Petru PINCA, Blaj

Tomograful Spitalului județean de Urgență s-a defectat din nou
     Computerul tomograf al Spitalului județean de Urgență Alba s-a defectat din nou, la numai câteva luni de la înlocuirea tubului de proveniență americană (Dunlee) instalat în luna februarie, au declarat surse medicale autorizate. Tubul a fost livrat de firma Medrem Bucu­rești, furnizor acreditat de Dunlee, reprezentant pentru România, fiind montat de SC Seek Med SRL, unitate autorizată de CNCAN pentru întreținerea aparatelor de tip Picker, aflat în dotarea Spitalului județean. Conform contractului semnat între conducerea spitalului și Medrom, tubul avea o garanție de 3.000 expuneri full și 40.000 de expuneri pro rata, dar după efectuarea a peste 21.300 de expuneri, tubul nu a mai funcționat la parametri corespunzători, defectându-se în urmă cu două săptămâni. De atunci, pacienții care au nevoie de tomografie computerizată sunt trimiși la o clinică din Cluj Napoca, unde acest gen de radiografii sunt efectuate gratuit, fiind decontate de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. În acest interval, con­ducerea Spitalului județean a făcut demersurile necesare pentru înlo­cuirea tubului defect aflat în garanție, gratuit, conform contractului, fiind așteptată sosirea din SUA a piesei de schimb pentru tomograf și instalarea acesteia în cel mai scurt timp posibil. (R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.