Prima pagină Ediția din: 11.12.2004
Duminică, 12 decembrie a.c., în turul II al alege­rilor prezidențiale,
Cetățenii din județul Alba sunt chemați în număr cât mai mare la vot
•Precizări ale președintelui BEJ, judecătorul Aure­lian MOCAN
     - Domnule președinte, mâine este ziua alegerilor prezidențiale pentru al doilea scrutin. Poate ar fi important să le spunem oa­me­nilor câte ceva despre tehnica votării, astfel încât numărul bule­tinelor anulate să fie cât mai mic.
    - Pentru turul II al alegerilor prezidențiale, din punct de vedere al Biroului Electoral Județean Alba, suntem pregătiți să asigurăm cele mai bune condiții pentru ca atunci când cetățenii votează totul să fie în regulă. Cât privește tehnica votării, precizez că de această dată alegătorii vor primi un singur buletin de vot care va avea imprimate, pe pagina II, două patrulatere conținând numele celor doi candidați la funcția de Președinte al României, ajunși în turul II. Deci nu vor mai fi trei buletine de vot, ci unul singur, ceea ce cu siguranță va ajuta alegătorul să-și exprime opțiunea de vot mult mai simplu. Vor fi mai ușoare de asemenea și numărătoarea și centralizarea buletinelor de vot.
    Precizez că exprimarea unui vot valabil presupune aplicarea o singură dată a ștampilei "VOTAT" în patrulaterul cu numele candi­datului pentru care se votează. Aceste precizări sunt necesare din cauza numărului mare de buletine de vot anulate din primul tur, peste 27.000. Le reamintesc alegătorilor că în ziua votului, duminică 12 decembrie a.c., secțiile de votare se vor deschide la ora 7.00 dimineața și se vor închide la ora 21.00. Nu va exista nici o pre­lun­gire a programului. Cei aflați în secția de votare la ora 21.00 vor avea dreptul să-și exercite opțiunea. Vreau să fie foarte clar că există o singură zi în care se votează.
    - Care sunt ultimele precizări primite de la Biroul Electoral Central referitoare la desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin al alege­rilor prezidențiale?
    - Legat de ultimele hotărâri, comunicate și precizări ale BEC cu privire la exercitarea dreptului de vot de către cetățenii aflați în 12 decembrie 2004 în alte localități decât cele de domiciliu, arătăm că aceștia vor vota, de regulă, în secțiile de votare special amenajate în stații CFR și autogări. La noi în județ astfel de secții speciale există în stațiile CFR Alba Iulia și Teiuș și autogările Sebeș și Câmpeni. Se poate observa din cuprinsul ultimului comunicat BEC că se per­mit excepții și că acești alegători pot vota și la alte secții de votare decât la cele speciale, urmând a fi înscriși pe listele speciale. Recomandăm ca aceste excepții să fie permise în localitățile unde nu există secții de votare speciale cu condiția să nu fie un număr mare de votanți. Astfel, de exemplu, nu se va permite de către pre­ședintele Biroului Electoral al secției de votare exercitarea votului de către grupuri masive care se prezintă cu autobuze, aceștia fiind în­drumați spre secțiile speciale din autogări și stații CFR.
    - Am avut un prim tur care în județul Alba s-a desfășurat bine din punct de vedere al Biroului Electoral Județean, la ce să ne așteptăm acum?
    - Legat de primul tur de scrutin precizez că, la nivelul județului Alba, nu s-au înregistrat cazuri de fraudă electorală. Au fost sem­nalate doar incidente minore care nu au influențat procesul de votare și centralizare a datelor. S-a înregistrat sustragerea din două secții de votare a două ștampile cu mențiunea "VOTAT" însă această îm­prejurare nu s-a coroborat cu alte elemente care să conducă la ideea de fraudă electorală. Președinții și locțiitorii birourilor electorale ale respectivelor secții de votare au fost revocați și suspendați din funcție.
    - Ce le transmiteți cetățenilor județului Alba, chemați duminică la vot să-și aleagă președintele pentru următorii 5 ani?
    - Ca și în primul tur, lansez îndemnul către cetățenii cu drept de vot ai județului să vină la urne în număr cât mai mare, pentru ca vii­torul președinte să-i reprezinte cu adevărat pe cât mai mulți români. O dată la patru ani, cum a fost până acum, cred că fiecare dintre alegători are datoria morală de a renunța pentru câteva minute la confortul zilnic și să meargă la vot. Este un efort comun al tuturor pe care trebuie să-l onorăm în ziua votului cu prezența noastră la secțiile de votare.
Interviu realizat de Florin ROMAN

Viol sau sex în grup?
     O tânără de 20 de ani, din Baia de Arieș, studentă la Alba Iulia, susține că ar fi fost victima unui viol produs joi seara, într-un apar­tament din municipiu. Pentru a-i proteja identitatea din motive lesne de înțeles, o vom numi Maria. În jurul orei 22.20, tânăra a fost transportată cu o ambulanță la Spitalul județean de Urgență, deși nu prezenta urmele unor agresiuni corporale. Maria le-a povestit me­dicilor de la "Urgențe" că în timp ce se afla într-o pizzerie din Alba Iulia, un cunoscut i-a cerut să părăsească localul și să-l însoțească la locuința acestuia din M-uri, dar nu a precizat dacă a fost sau nu forțată. Studenta susține că în apartamentul tânărului ar fi fost violată de 4 persoane, dar, cu toate acestea, ulterior ea nu a depus plân­gere la poliție pentru identificarea autorilor. (R.G.)
Pe 12 decembrie, prezentați-vă la vot pentru a alege Președintele României!
     În calitate de prefect al județului Alba doresc să adresez un apel cetățenilor județului Alba de a se prezenta la vot în ziua de 12 de­cembrie a.c., pentru a alege Președintele României.
    Indiferent de opțiunea politică, fiecare cetățean are dreptul și obli­gația civică de a vota.
    Fac apel la conștiința cetățenilor acestui județ de a înfăptui un e­xer­cițiu democratic și a se prezenta la vot.
    Totodată adresez un îndemn observatorilor și ONG-urilor de a mo­nitoriza cu atenție procesul de desfășurare a scrutinului electoral.
Prefect, Mugurel Liviu SÂRBU

La volan fără permis
     Lucrătorii Postului de Poliție din Cetatea de Baltă au fost sesizați în 9 decembrie, la ora 23,50, de către Ioan Micu (27 de ani) că pe DN 107F, la ieșirea din localitatea Cetatea de Baltă, a avut loc un accident rutier. Deplasați la fața locului polițiștii au constatat că un autoturism marca WV Golf se afla răsturnat în afara părții carosabile a direcției de mers. Mașina era condusă de Ioan Căpâlnean (31 de ani) din Târnăveni. La solicitarea actelor, bărbatul le-a declarat po­lițiștilor că nu deține permis de conducere. Ioan Căpâlnean este cer­cetat pentru conducerea pe drumurile publice fără a deține permis auto. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a stabili modul în care s-a produs accidentul. (L.I.)
De Crăciun,
Carnea de porc, de două ori mai scumpă
     Prețul cărnii de porc comercializată în viu a crescut de peste do­uă ori față de perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, Gheorghe Lazea. El a spus că un porc se vinde în târg cu 52.000-58.000 de lei/kg, comparativ cu anul trecut când prețul cărnii de porc în viu era de numai 22.000-24.000 de lei/kg. El a explicat că fermierii nu au mai crescut foarte mulți porci, de teama unor pierderi finan­ciare, ca urmare a prețului scăzut din anul trecut. Directorul DADR Alba consideră că cei care vor avea de câștigat în acest an vor fi comercianții, pentru cumpărători carnea de porc fiind scumpă.(R.G.)
Hoți cu foamea-n gât
     Ion Rupa (43 de ani), Rita Tompi (37 de ani) și Claudiu R. (16 ani), toți trei din Cugir, au fost surprinși în 9 decembrie, la ora 18,00, de către angajații unui magazin în timp ce sustrăgeau mai multe pro­duse de consum: brânză, ciocolată și condimente pentru mân­care. Valoarea prejudiciului este de 311 mii lei. Produsele găsite a­su­pra făptașilor au fost redate păgubiților. Celor trei li s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Infractor specialist la doar 18 ani
     Marius Ciprian Stoica, în vârstă de 18 ani, din Aiud, cu ante­ce­dente penale, a reușit în acest an performanța de a fi cercetat pentru furt calificat, conducerea pe drumurile publice fără a deține permis auto și pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea li­niștii și or­dinii publice. În noaptea de 30/31 iulie 2004 tânărul a sus­tras farurile a două mașini marca Dacia. Prejudiciul adus se ridică la peste 3 mi­lioane de lei. În noaptea de 13/14 august a.c. a sustras din scara unui bloc un mo­to­scuter Java. A tăiat lanțul cu care moto­scuterul era asigurat, l-a furat și ulterior l-a vândut cu suma de 3 milioane de lei, deși valoarea reală a acestuia era de 10 milioane lei. Moto­scuterul a fost recuperat și înapoiat proprietarului. Același per­sonaj a fost surprins în 29 septembrie de către Poliția Rutieră Aiud în timp ce conducea un autoturism Dacia fără a avea permis auto. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.