Actualitate
"Scandalul gunoaielor" ia amploare
Salprest Alba Iulia renunță la contractele de colectare a deșeurilor menajere
     În cursul zilei de ieri, directorul societății Salprest Alba Iulia, ing. Petru Constantinescu, a făcut un anunț șoc în cadrul unei conferințe de presă: "Am decis să mă retrag din toate localitățile județului Alba în ceea ce privește colectarea gunoaielor cu excepția Albei Iulia, a Sebeșului și Teiușului, cu care am contracte ferme". Patronul unicului operator autorizat din județul Alba în domeniu a ajuns la această decizie după ce mai mulți primari nu au dorit să semneze sau să prelungească contractele de concesionare a activității de salubritate. Unii au refuzat acest lucru pentru că nu doresc să se implice în salubrizarea localităților pe care le conduc, în timp ce alții au interese locale prea puternice. Din cele 14 localități ale județului, doar în trei se va mai ridica gunoiul, ceea ce în­seamnă că de sărbători riscăm să avem un județ plin de mizerii. "Am început acti­vitatea de salubritate în 1997, când nimeni nu făcea acest lucru în județul Alba. Am muncit din greu și am pus suflet într-o activitate în care o strategie de dezvoltare și eficiență pe termen lung înseamnă ceva necesar. Totul a mers bine până am ajuns la Vinerea, unde ce­tățenii m-au solicitat. Am luat legătura verbal și în scris cu cei de la primărie în 2002, iar în 2003 am accentuat acest dialog. În 2004 am început să facem contracte și de atunci ni se pun doar piedici. Mai mult, s-a trecut la amenzi și amenințări telefonice. Chiar primarul Cu­girului, Adrian Teban, m-a amenințat, deși eu îl lăudasem după alegeri că este un om tânăr care poate schimba mentalități. Pe 4 decembrie, SC Cugireana și Primăria Cugir ne-au anunțat că ne chea­mă în judecată. Ei contestă faptul că am încheiat contracte ilegale, că suntem firmă fantomă, că furăm cetățenii, deși avem un tarif mai mic cu cel puțin 1.000 de lei decât al lor. Trebuie să se știe că SC Cugireana este condusă de 7 administratori, care, în cazul în care Salprest se impune, își vor pierde obiectul muncii. Unii consi­lieri locali se opun pentru că au interese", a declarat Constan­tinescu. El a adăugat că în urma deciziei de a nu mai ridica gunoa­iele menajere "mergem cu 20 de ani înapoi. Va fi un dezastru și județul va fi plin de gunoaie". Ca urmare a deciziei lui Petru Constan­tinescu circa 60 de salariați ai Salprest își vor pierde slujbele. Con­du­cerea firmei a anunțat că nu va mai lucra decât în localitățile în care primarii se vor îndrepta spre Salprest.
Florin ROMAN

Un om de afaceri israelian va prelua Stația de dializă din Alba Iulia
     Firma Gambro, condusă de un om de afaceri israelian, va prelua Stația de dializă din Alba Iulia, în urma licitației organizate de Mi­nisterul Sănătății pentru implementarea unor servicii private la 8 unități sanitare din țară, între care și Spitalul județean de Urgență Alba. Directorul spitalului, dr. Cristian Barbonța, a declarat că repre­zentantul din Cluj Napoca al societății, Ciprian Oțel, s-a aflat zilele trecute la Alba Iulia pentru primele discuții legate de preluarea Stației de dializă din municipiu. Dr. Barbonța a precizat că firma Gam­bro prestează servicii private de dializă în Israel, Polonia, Cehia și Ungaria, având o experiență de peste 20 de ani în domeniu. Cei aproximativ 80 de bolnavi cu insuficiență renală cronică din județ vor beneficia gratuit de dializă, în baza programului național prin care Casa de Asigurări de Sănătate Alba va deconta firmei prestatoare contravaloarea tratamentului. Dr. Cristian Barbonța a arătat că pen­tru a începe preluarea efectivă a Stației de dializă din Alba Iulia mai este necesară adoptarea unei hotărâri de guvern în acest sens și publicarea acesteia în "Monitorul Oficial".
Robert GHERGU

Muzeul Național al Unirii a primit Medalia de aur "Mihai Viteazul"
     Vineri, 10 decembrie a.c., la Alba Iulia a avut loc ceremonia de înmânare a medaliei jubiliare "Mihai Viteazul", de către Fundația Culturală "Șelimbăr 400", din Sibiu, Muzeului Național al Unirii din municipiul nostru. Distincția a fost înmânată doamnei Viorica Suciu, directoarea instituției, pentru "merite deosebite în dezvoltarea culturii și legăturilor muzeale". Cu acest prilej, reprezentantul Fundației "Șelimbăr 400", prof. Dumitru Costea (originar din... Albac!), a dat citire unui discurs elogios ("Laudatio"), în care a menționat câteva puncte de referință din activitatea muzeului albaiulian (înființat în anul 1887), evocând totodată personalitatea marelui voievod Mihai, care prin victoria de la Șelimbăr a deschis calea primei uniri politico-statale românești, fiind considerat un veritabil Restitutor Daciae. Ceremonia s-a petrecut fără prea mare fast, (în lipsa oricărei personalități politice, administrative și a oricărei oficialități), ca un fel de subliniere a discreției specialiștilor ce lucrează în Muzeul Unirii, cei ce trudesc în tăcere și își zidesc propria ființă la temelia statului român contemporan, odată cu cercetările, descoperirile, lucrările și comunicările lor, cei care "aprind făclia în mâna trecutului, pentru a lumina viitorul". Demn de menționat este faptul că discursurile intitulate "Laudatio" își au originea în antichitate (în Senatul roman), acestea fiind azi utilizate doar în cazul acordării titlului de "Doctor Honoris Causa", unei personalități de prim rang științific. Putem, așadar, considera că Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, ca instituție, a primit acest rang, odată cu recunoașterea cuvenită.
    Acordarea acestei distincții face parte dintr-o serie de manifestări cultural-științifice și comemorative dedicate de asociația sibiană îm­plinirii (în data de 28 octombrie 1999) a 400 de ani de la câș­tigarea bătăliei de la Șelimbăr de către Mihai Viteazul, personalitate istorică al cărei spirit unificator și, în același timp, păstrător de identitate națională, este azi, când ne pregătim să devenim parte a Uniunii Europene, cea mai bună dovadă că românii au fost dintotdeauna în Europa. Medalia înmânată este din aur, cu o greutate de 8,64 gr., cu un diametru de 24,00 mm. și marginea netedă. Pe avers aceasta poartă chipul lui Mihai Viteazul (după gravura de epocă a lui Egidius Sadeler) și pe revers Stema țărilor române unite, așa cum apare pe sigiliul unui hrisov dat la Iași, în data de 27 iulie 1600. Pe acest sigiliu, voievodul se intitulează "din mila lui Dumnezeu, domn al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei", titulatură ce ne obligă azi pe noi, urmașii săi, să viețuim în spiritul său unificator. (I.H.)
Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române
În Alba, alegerile din 28 noiembrie s-au soldat, deocamdată, cu un dosar penal
•183 de persoane sunt cercetate în alte 38 de dosare
     Serviciul Informare și Relații Publice din Inspectoratul General al Poliției Române a comunicat că în urma materialelor apărute în mass-media, precum și a sesizărilor din partea unor formațiuni po­litice, birouri electorale, președinți și membri ai comisiilor de votare sau altor organizații, până la data de 6 decembrie 2004, la unitățile de poliție din țară s-au înregistrat 38 de sesizări cu caracter penal. Acestea privesc încălcări ale dispozițiilor art. 103 și 104 din Legea 373/24.09.2004 pentru alegerea Camerei Deputaților și Senatului, care au aplicabilitate și în ceea ce privește Legea 370/20.09.2004 (art. 27) pentru alegerea președintelui României.
    Poliția Judiciară cercetează, sub stricta supraveghere a Parche­telor competente, 183 de persoane, în 38 de dosare penale, pentru stabilirea caracterului faptelor, împrejurărilor comiterii și gradului de vinovăție a celor implicați.
    Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Alba efectuează cercetări față de G. Achim (69 de ani) și G. Elena (64 de ani), sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 104 alin. 2 din Legea nr.373/2004, constând în aceea că respectivii au încercat să introducă în urna de la Secția de votare nr. 341 Săliște un număr de 9 buletine de vot. Acestea au fost anulate de Biroul Electoral al Secției de votare. (N.I.T.)
Razie la Aiud
     Pe raza municipiului Aiud a fost organizată în 9 decembrie, de către polițiști, o acțiune în urma căreia au fost aplicate 58 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 22 la regimul circulației, 22 la Legea 12/1990 privind comerțul ilicit, 7 la Legea 60/1991 și 6 la Legea 105/1996 privind actele de stare civilă. Valoarea amenzilor se ridică la 32,5 milioane de lei. De asemenea, a fost găsit în trafic Erik R. (42 de ani) din Rimetea în timp ce conducea autoturismul marca Dacia ce avea defecțiuni majore la sistemul de direcție și la cel de frână. Acestuia i-au fost reținute permisul de conducere și certi­ficatul de înmatriculare. (L.I.)
Se caută un martor
     O tânără mamă, care a dorit să-și păstreze anonimatul, susține că ar fi fost agresată joi, 9 decembrie, în jurul orei 15.50, chiar de soțul ei, sub privirile copilului lor, în timp ce se aflau în mașina fa­miliei, un autoturism VW, parcat în fața Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Femeia face apel la persoanele care au asistat la scena respectivă să o contacteze la tel. 0721/853.842 pentru a fi martori în proces, pentru ca pe viitor să nu devină din nou victima altor agresiuni din partea soțului.(R.G.)
Compostoare electronice pe autobuzele STP Alba Iulia
     Societatea de Transport Public Alba Iulia (STP) a achiziționat peste 60 de compostoare electronice (validatoare) pentru autobuzele firmei, care vor fi puse în funcțiune în a doua jumătate a acestei luni. Directorul STP Alba Iulia, Dan Dârja, a declarat că aparatul înre­gistrează cu exactitate data și ora la care au fost compostate bi­letele de călătorie, iar în acest mod va putea fi eliminată evaziunea fiscală. Validatoarele nu pot fi blocate cu monede sau alt tip de hâr­tie, cum procedează în prezent călătorii necivilizați, orice alt tip de bilet fiind reținut de aparat, obligându-l pe călător să-și procure de la șofer un tichet de călătorie corespunzător. (R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.