Editorial
Năstase - marele învins!
     Alegerile prezidențiale 2004 au intrat deja în istorie, dar comen­tariile continuă. Un lucru este însă cert, marele perdant este Adrian Năstase, candidatul Uniunii PSD+PUR. De la început trebuie făcută o precizare: el a fost învins la prima confruntare cu electoratul, chiar dacă a ocupat destule funcții înalte, dar în care a fost... numit! La polul opus se află Traian Băsescu, care a câștigat trei confruntări decisive din tot atâtea posibile, deși de fiecare dată a pornit cu șansa a doua.
    Se află oare actualul premier chiar la primul insucces? Noi cre­dem că nu. Disecându-i foarte atent activitatea din ultimul timp vom vedea că șeful partidului de guvernământ a fost surclasat în mai mul­te rânduri, chiar dacă nu și-a dat seama ori nu i s-a atras la timp atenția. A promis că va asana partidul pe care-l conduce de elementele declasate, de așa-zișii baroni locali, însă a eșuat lă­sându-se pradă lingușelilor. Cruciada lansată împotriva corupției, fla­gelul ce macină societatea românească, a fost de asemenea un fiasco total, premierul negăsind mijloacele pentru a-i neutraliza pe cei dovediți cu mâța-n sac. Aproape un an de zile a trâmbițat ideea organizării unor alegeri anticipate, care în intenția sa ar fi consolidat hegemonia partidului-stat. Acestea n-au mai avut loc, pentru sim­plul motiv că nu i-a putut lămuri pe cei care au dormit liniștiți pe băncile Parlamentului să renunțe la scaunele moi, dar mai ales la privilegiile rezultate din aceste funcții.
    Tot la capitolul neîmpliniri poate fi trecută și tentativa de refe­rendum popular și liber consimțit pentru întocmirea listelor de can­didați la Senat și Camera Deputaților. Personaje sinistre de teapa lui Cozmâncă, Miki Șpagă ori Tărăcilă i-au cântat la ureche melodii adormitoare îndepărtându-l de colaboratorii din teritoriu, scăpând în final hățurile din mână.
    În Adrian Năstase sălășluiesc două persoane, una rafinată și dis­tinsă, care i-a atras pe marii conducători ai lumii și una arogantă, dar șovăielnică în țară. Discursul său electoral s-a vrut unul doct, alambicat, dar n-a reușit să fie decât unul găunos și fără vlagă, ne­interesant pentru marea masă a alegătorilor. În aceste condiții a fost o pradă extrem de ușoară pentru liderul Alianței D.A., care n-a trebuit să-și schimbe strategia, fiind obișnuit cu mesajul și prestația lui Mircea Geoană la alegerile pentru șefia Capitalei. Ezitant, a evitat în repetate rânduri confruntarea televizată cu marele său rival, iar, când aceasta s-a produs, Năstase a fost mult sub ceea ce se aștepta de la el. A înlăturat din partid potențialii contracandidați și a persiflat tineretul, știut fiind faptul că acesta votează preponderent negativ, așa cum a făcut-o în 1996 și 2000.
    Îngâmfat și prea încrezător în sondajele mincinoase, șeful PSD a plecat în turul doi prea sigur de victorie, iar staff-ul său a comis alte greșeli care l-au costat în final. S-au declanșat mult prea devreme negocierile cu UDMR în vederea alcătuirii majorității parlamentare, iar aspirantul la funcția de premier, Mircea Geoană, a declarat că PRM nu intră în vederile PSD pentru formarea guvernului. Fără să-și dea seama a aruncat subit susținătorii lui C.V. Tudor în tabăra lui Băsescu!
    Acum, învins și umilit, Năstase a ajuns la concluzia că România este divizată în două, o parte liberală, ce trăiește la orașe și alta, săracă și dezorientată, aflată în mediul rural, care are nevoie de ocrotirea sa. Să fim serioși, nici populația din mediul urban n-o duce cu mult mai bine, dar este mai bine informată, urmărește și alte posturi TV, în afară de cel național, tot mai aservit puterii, având la dispoziție și alte mijloace mass-media, votând de cele mai multe ori în cunoștință de cauză.
    Sigur, pentru Adrian Năstase vor veni vremuri grele, întoarcerea lui Ion Iliescu în sânul partidului va da un nou imbold baronilor, pe care liderul a încercat să-i scoată pe linia moartă. Rămâne de văzut cum va trece el peste acest moment delicat din viața sa...
Dumitru HENEGAR