Curier județean
Proiectul "Educați așa!", la final
     Proiectul "Educați așa!", derulat la Școala generală "Avram Ian­cu" din Alba Iulia, în premieră în învățământul preuniversitar județean, a ajuns la final, după 5 săptămâni. Lectori au fost Elena Ignat, di­rectorul unității școlare și Monica Suciu, directorul Grădiniței cu pro­gram prelungit nr. 12 din Alba Iulia. În proiect au fost incluși un număr de 12 părinți ai "bobocilor", care s-au prezentat săptămânal la sediul școlii pentru a învăța cum să-și educe corect copiii. Până acum, a spus d-na Ignat, deși ar fi meritat acest lucru, părinții nu-și lăudau copiii de teamă ca odraslele lor să nu devină încrezute. Ma­mele știu acum că laudele și recompensele trebuie acordate numai motivat, pentru a crea comportamente pozitive. De exemplu, un copil poate fi lăudat că este extraordinar dacă și-a aranjat lucrurile în propria lui cameră, astfel că data viitoare el va continua să-și păs­treze ordinea. De asemenea, copiii nu trebuie învățați cu recom­pen­se materiale, petrecerea unei seri în familie, de exemplu, prin or­ganizarea de jocuri colective fiind suficientă. Invers, dacă un copil a greșit, pedeapsa care este aplicată trebuie atent cântărită. Nici prea drastică, pentru a reveni asupra ei și a renunța la punerea în aplicare a acesteia, dar nici prea lejeră, pentru că nu ar mai duce la corijarea copilului. Prof. Elena Ignat a menționat că participantele au fost foar­te încântate de cele studiate și au început deja să aplice noțiunile învățate. Mamele vor primi diplome de participare într-o ședință festi­vă care va avea loc la începutul semestrului viitor, a mai spus di­rectorul Școlii generale "Avram Iancu", Elena Ignat.
Robert GHERGU

Evaluarea proiectului de combatere a maladiei SIDA
     Astăzi, de la ora 13.00, la Colegiul Medicilor Alba din cadrul DSP va avea loc bilanțul activităților desfășurate de la începutul anu­lui în județ, în baza programului de combatere a maladiei SIDA, au anunțat surse oficiale. În acest an, Ministerul Sănătății a derulat prin intermediul unor organizații neguvernamentale și instituții publice un număr de 61 de proiecte în valoare totală de 21,8 milioane de dolari. Proiectele au fost finanțate de Fondul Global de Luptă împotriva Maladiilor HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei și au avut ca scop promovarea comportamentelor sănătoase pentru prevenirea îmbol­nă­virii. Acțiunile s-au desfășurat în unități militare, discoteci și în zone­le aglomerate urbane, fiind realizate totodată 18 caravane în mediul rural. Așa cum ați putut afla din paginile ziarului "Unirea" cu ocazia Zilei Mondiale Anti-SIDA, marcată anual la 1 decembrie, în județul Al­ba se află în evidență 20 de persoane infestate cu virusul HIV-SIDA, doi dintre pacienți fiind copii.(R.G.)
Arestat preventiv pentru... cumul de infracțiuni
     În data de 14 decembrie polițiștii Serviciului Investigații Criminale din IPJ Alba l-au identificat și reținut pe Marius Ciprian Stoica în vârstă de 18 ani, din Aiud, pe numele căruia a fost emis de către Tri­bunalul Alba un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile. Tâ­nărul, cu antecedente penale, a fost arestat pentru comiterea infrac­țiunilor de furt calificat, conducerea pe drumurile publice fără a pose­da permis auto și ultraj contra bunelor moravuri. Toate aceste in­fracțiuni au fost comise în 2004, ultima fiind în 25 septembrie când Marius Stoica a fost surprins de lucrătorii de la Poliția Rutieră în timp ce conducea un autoturism fără permis auto. Tânărul se află în arestul IPJ Alba. (L.I.)
Totuși mitingul romilor a avut loc
     În cele din urmă mitingul organizat de Centrul Creștin al Romilor, filiala Blaj, a avut loc marți, 14 decembrie, pe Câmpia Libertății din Blaj. Cererea romilor pentru desfășurarea mitingului pe data de 9 de­cembrie a fost respinsă deoarece nu a fost depusă în termen legal la Primăria Blaj. Romii nu s-au dat însă bătuți și astfel manifestarea împotriva tergiversării acordării ajutoarelor sociale a avut loc, fără in­cidente notabile. (L.I.)
"Mireasă" cu mulți pețitori
     Președintele PUR Alba, deputatul Nicolae Popa, a declarat într-o conferință de presă că pentru locul vacant de vicepreședinte al CJ Alba, partidul pe care-l conduce la nivel județean are mai multe va­riante și nu doar una. "Avem trei consilieri de valoare, dar cel mai probabil vom alege între Toader Ulise și Nicolae Pușcă. Sunt oa­meni de valoare care au muncit și merită o șansă", a declarat Ni­colae Popa.(F.R.)
Peste 500 de colindători la Primăria Sebeș
     Primii colindători au început să sosească încă de luni, 13 de­cembrie, la Primăria Sebeș, pentru a transmite tradiționalele urări creștine cu ocazia apropiatei sărbători a Crăciunului, a declarat pri­marul municipiului, Alexandru Dăncilă. În numai două zile, peste 500 de elevi și preșcolari de la unitățile de învățământ preuniversitar și grădinițele din Sebeș, Petrești, Răhău și Lancrăm s-au adunat în fața bradului frumos împodobit din sala "Radu Stanca" a primăriei și au prezentat, în principal, colinde din repertoriul românesc. Pentru prestația lor, micuții au primit pungi cu dulciuri și portocale din par­tea lui Moș Crăciun, angajat "în carne și oase" de Primăria și Con­siliul local Sebeș. Primarul Alexandru Dăncilă a declarat că mu­nicipalitatea are poarta deschisă pentru copii, care vor fi primiți la colindat până vineri, 17 decembrie, inclusiv.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.