Actualitate
Negocierile pentru formarea noului guvern
UDMR fierbe PSD și dă speranțe Alianței D.A PNL-PD
     În cursul zilei de ieri, la orele prânzului, Uniunea Națională PSD+PUR a dat publicității un comunicat care anunța pentru ora 15,00 semnarea unui protocol de colaborare parlamentară cu UDMR și grupul minorităților naționale. La ora 14,00, liderul UDMR a în­curcat planurile PSD, președintele Marko Bela, părăsind câteva mo­mente lucrările Consiliului Operativ al UDMR pentru a anunța că uni­unea amână semnarea acestui protocol până vineri, eventual, când va avea loc ședința lărgită a Consiliului Operativ al UDMR. El a mai precizat că UDMR va continua discuțiile atât cu Alianța D.A. PNL-PD, cât și cu Uniunea Națională PSD+PUR în vederea formării no­ului guvern, susținând totodată că "România nu are nevoie de alegeri anticipate".
    Se pare că indecizia UDMR se datorează unei puternice convulsii din interior provocată de senatorul de Cluj Peter Eckstein, care do­rește ca UDMR să formeze noul guvern cu Alianța D.A. și nu cu "loo­serii din PSD", cum i-a numit ardeleanul. În plus, UDMR nego­ciază la sânge viitoarele posturi în guvern și probabil că se va orienta în cele din urmă după cine oferă mai mult. La puțin timp după ce Marko Bela a făcut public anunțul de amânare a semnării pro­to­colului de colaborare parlamentară, la lucrările Consiliului Operativ al UDMR și-a făcut apariția val-vârtej, vicepreședintele PSD Viorel Hre­benciuc. Surse din interiorul PSD afirmau ieri că partidul lui Năstase mizează, ca rezervă, și pe sprijinul a 10 parlamentari ai PRM, care în cazul în care Uniunea va forma majoritatea parlamentară sunt pre­gătiți să vireze spre zona cu cei trei trandafiri.
Florin ROMAN

Proiectul Roșia Montană, subiect de campanie electorală și în Ungaria
     Așa cum am mai precizat, proiectul minier de la Roșia Montană a ajuns subiect preferat de dezbatere electorală în România. În loc să fie un subiect de studiu pentru specialiști, investiția de la Roșia Montană a fost politizată excesiv, și asta nu din cauza investitorului. Dezbaterea electorală din România s-a prelungit până în Ungaria, unde proiectul este acum motiv de gâlceavă între putere și opoziție. Partidul de opoziție FIDESZ, condus de ex-premierul Vicktor Orban, i-a cerut premierului Gyurcany Ferecz să obțină garanții în scris din partea Ro­mâniei că nu va dezvolta investiția de la Roșia Montană, fără de care Ungaria nu poate fi de acord la 17 decembrie cu decizia politică a Uniunii Europene. Ministrul Integrării din Ungaria, Etele Ba­rát, a explicat că au fost luate deja măsuri privind obligarea Ro­mâniei să îndeplinească toate condițiile europene în domeniul me­diului. Guvernul ungar, prin purtătorul de cuvânt Boglár Lázsló, a de­clarat c㠄Executivul nu consideră că există motive să intervină, da­torită faptului că în Constituția europeană și în sistemul juridic co­munitar sunt cuprinse acele elemente de siguranță ce asigură pro­tecția interesului maghiar" și c㠄România știe că neîndeplinirea con­dițiilor de aderare împietează aderarea ei în 2007 la Uniunea Eu­ropeană". (F.R.)
Revista "Icoana copilăriei"
     Elevii Școlii generale "Avram Iancu" din Alba Iulia, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Maieri, au editat în această lună primul număr al revistei "Icoana copilăriei", dedicat sărbătorilor de iarnă. Directorul unității școlare, prof. Elena Ignat, a declarat că revista se dorește a fi rodul colaborării școală-biserică, în afara orelor de religie, mai ales că temelia educației este morala creștină. Primul număr conține scurte articole, povestiri despre iarnă și scrisori către Moș Crăciun, dar și poezii despre Postul Crăciunului, Moș Nicolae sau Nașterea Domnului, cele mai multe fiind scrise de copii. Textul, însoțit pe alocuri de ilustrații color, relevă inocența specifică vârstei micuților autori, unii aflați doar în clasa a III-a. Una dintre coperte înfățișează chipul unui sfânt, fiind o pictură realizată de o elevă din clasa a VI-a, premiantă la două concursuri naționale. Primele 50 de numere ale revistei "Icoana copilăriei" au fost distribuite gratuit enoriașilor care frecventează Biserica Maieri.(R.G.)
Feerie de iarnă la Sebeș
     Municipiul Sebeș este pregătit pentru întâmpinarea sărbătorilor de iarnă așa cum se cuvine, a declarat primarul Alexandru Dăncilă. El a precizat că în parcul din fața primăriei a fost deja amplasat un brad imens, care a fost împodobit cu cadouri, instalație electrică mul­ticoloră și ghirlande luminoase. De asemenea, pe stâlpii de ilu­minat public au fost puse în funcțiune ornamente luminoase spe­cifice sărbătorilor de iarnă: clopoței, steluțe și brăduleți. Ghirlande luminoase traversează din loc în loc și str. Lucian Blaga, principala arteră de circulație din municipiul Sebeș. Deocamdată, singurul lu­cru care lipsește pentru a avea imaginea perfectă a unei feerii de iarnă este zăpada. Primarul Alexandru Dăncilă a mai spus că ser­barea pomului de iarnă va avea loc duminică, 19 decembrie, de la ora 18.00, în parcul din fața primăriei. Cu acest prilej, corurile bi­sericilor din municipiu vor prezenta un program de colinde, iar copiii din oraș vor primi daruri, pungile fiind pregătite de Moș Crăciun, cu complicitatea Primăriei și a Consiliului local Sebeș.(R.G.)
În anul 2004, în județul Alba
Prejudicii de circa 145 miliarde de lei
     Polițiștii din Alba au soluționat în anul 2004 un număr de 5326 infracțiuni prin care s-a creat un prejudiciu total (în dauna avutului pri­vat și public) de circa 145 miliarde de lei. Din acest prejudiciu s-a recuperat, prin intervenția poliției, suma de aproape 49 miliarde de lei, reprezentând 33,5 % din total. Polițiștii au confiscat bunuri în va­loare 2,676 miliarde de lei, peste un kilogram de aur și 850 de euro. (N.I.T.)
Consultanță pentru loteria vizelor
     Fundația PAEM Alba asigură consultanță în efectuarea înre­gistrării în sistem electronic pentru solicitanții de Loteria Vizelor DV-2004 pentru America, zilnic între orele 13.00 și 16.00, la sediul Fun­dației din Bd. Ferdinand I nr. 14, Alba Iulia, tel. 0258/818488. Ter­menul limită pentru înregistrare este 24 decembrie 2004.
Sporul natural negativ
     În primele 10 luni ale anului 2004, în județul Alba s-au născut 2996 de copii iar 3814 persoane au decedat. Sporul natural este negativ, de 818 persoane. În aceeași perioadă a anului trecut, scă­derea populației din cauze naturale a fost de 789 persoane. În ace­eași perioadă din 2004 s-au înregistrat 2245 căsătorii și s-au pro­nunțat 593 divorțuri. Față de aceeași perioadă a anului trecut, de­ficitul natural a crescut cu 29, căsătoriile sunt mai multe cu 130 iar divorțurile cu 65, informează Direcția Regională de Statistică Alba. (N.I.T.)
În octombrie 2004
9,5% - rata șomajului
     La sfârșitul lunii octombrie 2004, în județul Alba erau înregistrați 17925 de șomeri (3,3% din totalul pe țară), mai mulți cu 646 per­soane față de septembrie 2004. În plată se aflau 9472 de șomeri. Numărul șomerilor neindemnizați a fost de 8453 persoane, mai mic cu 382 persoane față de luna anterioară și cu 1577 persoane față de octombrie 2003.
    Dintre șomerii înregistrați, 77,7% sunt absolvenți de învățământ pri­mar sau profesional, 19,1% au liceul și 3,2 % au studii supe­ri­oare. Rata șomajului a fost de 9,5%, față de 8,8% în octombrie 2003. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.