Editorial
Victorii a la Pyrrhus
     În negocierile politice pentru formarea majorității parlamentare și a noului guvern, la care asistăm de câteva zile (și în care noi, cei care de la 28 noiembrie și 12 decembrie nu mai decidem) con­sta­tăm că atât Partidul Social Democrat cât și Alianța Dreptate și Adevăr PNL - PD se declară învingători. Fiecare pe alt palier: PSD la alegerile parlamentare, iar Alianța D.A. prin Traian Băsescu în cele prezidențiale. Ambele zise victorii sunt punct de plecare în aceste aprige negocieri în care arbitri sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și Partidul Umanist Român și din care Partidul România Mare, chiar dacă are procente mai substanțiale, este exclus de dragul imaginii internaționale. Vom ajunge să știm cu toții pe de rost articolul 103 din Constituție, cel referitor la desemnarea premierului și constituirea noului guvern. Așa cum vom ști fără greșeală că, dacă toate aceste negocieri eșuează, în pragul primăverii suntem așteptați din nou la urne pentru alegeri anticipate. Cu alți bani, dar mai ales cu alte câteva luni de lupte, acuze, atacuri. Câteva luni în care guvernul actual va lucra, dar nu va putea lua decât decizii administrative, nu va putea înainta parlamentului legi, sau acte de ratificare a unor acorduri internaționale la care România este parte.
    În virtutea victoriei la alegerile parlamentare, PSD vrea să for­meze guvernul clamând că președintele ales trebuie să respecte voința electoratului. Aceeași voință a electoratului este invocată de Traian Băsescu atunci când refuză cu tărie să accepte o asemenea idee. Iar electoratul vrea ca toate aceste negocieri și jocuri politice să se termine cât mai repede nu de alta dar în perspectiva aderării la Uniunea Europeană trebuie îndeplinite o serie de condiții, pe lângă cele pentru care deja am strâns destul cureaua. Cele două partide-arbitri vor să-și conserve locurile câștigate în Parlament în urma alegerilor, așa că alegerile anticipate au devenit un mijloc de constrângere, la care pot ceda cu mare ușurință. Nici "cei mari" nu doresc aceste alegeri anticipate, dar nu pregetă să se declare dispuși la a le forța.
    Victoria Partidului Social Democrat în alegerile parlamentare se va putea transforma într-o mare înfrângere, dacă nu reușește for­marea majorității parlamentare în jurul său. Victoria lui Traian Bă­sescu și a Alianței Dreptate și Adevăr în alegerile prezidențiale se poate transforma și ea într-o înfrângere din aceleași motive. Pentru electoratul celor două Românii (cea urbană, educată și liberală și cea rurală și conservatoare) ambele victorii, am arătat deja, se pot transforma în înfrângeri. Pentru că nu este suficient să obții victoria, ci trebuie să știi s-o exploatezi. Cât despre parla­mentari, ma­jo­ritatea proaspeți deținători ai unui mandat, înfrângerea este și ea posibilă și desigur cât se poate de nedorită. Și uite așa cerbicia și lipsa de înțelepciune vor destrăma rapid euforia victoriei, iar noi toți, de la vlădică la opincă, de la președintele ales, la partidele politice și parla­mentarii lor, vom contempla aceste victorii și vom putea spune asemeni regelui Pyrrhus: "încă o victorie ca aceasta și sun­tem pierduți!"
Anca DINICĂ