Actualitate
Ieri a fost aprobat bugetul județului pe anul viitor
•Puterea și Opoziția au venit fiecare în fața con­si­liului cu propriul buget
     În cursul zilei de ieri, după circa două ore de discuții în contra­dictoriu, cu atacuri și reproșuri de o parte și de alta a spectrului politic județean, conducerea Alianței D.A. PNL-PD care formează majoritatea din CJ Alba a reușit să-și impună la vot bugetul pe anul 2005. Consilierul PSD Ioan Florea a solicitat amânarea proiectului de hotărâre referitor la buget, despre care a spus că "este încheiat cu rea credință, cinism și lipsă de responsabilitate", motivând că materialul le-a fost prezentat consilierilor doar luni. El a adăugat că în urma aplicării acestei structuri bugetare, mai multe primării vor fi în imposibilitatea de a lucra anul viitor și că, practic, aceste comune vor deveni nefuncționale. Replica a venit din partea președintelui A­tanasiu, care a declarat că materialele au fost prezentate consi­lie­rilor în termenul legal, de 3 zile, prevăzut pentru o ședință extra­ordinară. Amendamentul lui Florea a căzut la vot și s-a trecut la discuții în plen. Consilierul umanist Toader Ulise a semnalat că, față de bugetul pe 2004, pentru 2005 au scăzut sumele alocate susținerii protecției sociale (ajutoare de încălzire, ajutoare sociale etc) și DGPDC Alba. El a fost susținut de un consilier PSD, Marius Sepi, care a atras atenția că nevoile primăriilor sunt cu totul altele decât cele prevăzute de distribuirea supusă aprobării CJ Alba, pe baza consultării cu Direcția Finanțelor Publice. Președintele Teodor Ata­nasiu a replicat, motivând că distribuția banilor pe localități se face conform legii prin votul consilierilor județeni. Consilierul umanist Toa­der Ulise a propus alte sume pentru aproape fiecare localitate, fiind vorba practic de un alt buget susținut de Uniunea Națională PSD +PUR. În cele din urmă, mașina de vot a dat câștig de cauză co­aliției PNL-PD, care și-a impus bugetul. Alianța a acuzat Uniunea Națională PSD+PUR pentru că, deși putea să vină cu aceste amen­damente în comisii nu a făcut-o, iar bugetul propus în ședință s-a făcut în urma consultării cu prefectul Mugurel Sârbu. Anul trecut, pe baza înțelegerilor prealabile, bugetul a fost votat în doar un minut.
Florin ROMAN

Scandal în ședința CJ Alba
     Din păcate, terminarea campaniei electorale și a alegerilor nu a însemnat și sfârșitul schimbului de replici tăioase, uneori fără rost și cu coloratură politică, dintre reprezentanții puterii și ai opoziției. Sun­tem convinși că cetățenii așteaptă cu totul altceva de la cei pe care i-au trimis în Consiliul Județean, pentru a face în primul rând ad­ministrație și nu politică. Politică pot face cât doresc la partid.
    De această dată, unul dintre protagoniștii scandalului declanșat a fost cel mai tânăr consilier județean, Flavius Predescu de la PSD, care a început să-l amenințe pe președintele Consiliului Județean cu dosărele și documente aduse de la Cugir din perioada în care Te­odor Atanasiu a fost director. Replica a venit prompt, Teodor Ata­nasiu, cugirean la origini ca și Predescu, cerându-i acestuia să-și rezolve mai întâi problemele de pregătire, amintind că la examenul pentru accedere în Baroul de Avocați Alba Predescu junior a luat puțin peste nota 2. Atanasiu i-a cerut consilierului PSD să probeze ceea ce spune, adăugând că PSD a avut la dispoziție 4 ani pentru a-l "căuta" de belele. Ceea ce probabil s-a și întâmplat, dar nimeni nu a avut ce să-i reproșeze. Replicile, hai să le spun tinerești, dacă nu hazardate, ale consilierului Predescu l-au făcut pe consilierul li­beral, dr. Dan Marcu, să caracterizeze afirmațiile lui Predescu drept "o obrăznicie". Tânărul PSD-ist și-a continuat tirul spunând "Dragi membri din PNL și PD feriți-vă nevestele, dar nu vă spun de cine", a­firmație care a stârnit mânia consilierilor din Alianța D.A. și zâmbete pe buzele celor de la PSD.
    În această stare de tensiune, apelul la calm, respect și bun simț venit din partea consilierului PRM Dana Șerb, a venit ca o izbăvire. Flavius Predescu a mai fost protagonistul unui incident similar, acu­zând în urmă cu câteva săptămâni, fără a proba, că la CJ Alba se face trafic de influență. Dacă va continua să împroaște cu vorbe pe care nu le poate și susține, singurul care poate pierde este chiar el.
Florin ROMAN

Deputatul PNL de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, acuză
Grațiere cu iz de... anticipate
     Deputatul PNL de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, a declarat ieri că gra­țierea lui Miron Cozma, "luceafărul" din Valea Jiului cum a fost numit de unii liderul minerilor, face parte din campania PSD care se pre­gătește de alegeri anticipate."Grațierea celui condamnat de Justiția română la 18 ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat reprezintă un act de dispreț la adresa țării și a magistraților. Ultima grijă a lui Ion Iliescu a fost punerea în libertate a lui Cozma cu un scop precis și anume, atragerea electoratului PRM. Este un semn evident că PSD se agață de putere și va face tot ce-i stă în putință să provoace alegeri anticipate, mizând acum pe voturile simpa­ti­zanților PRM. Din păcate, PSD se agață cu disperare de putere și nu respectă regulile jocului democratic, deși cetățenii României au decis să meargă alături de Alianța D.A. PNL-PD și de președintele Traian Băsescu", a concluzionat Bărbulețiu.(F.R.)
Adrian Năstase îi arată "pisica" lui Traian Băsescu
"Fără Uniunea PSD + PUR la guvernare, în România se va declanșa o gravă criză politică!"
     Marele învins al alegerilor prezidențiale din urmă cu câteva zile, Adrian Năstase, a susținut ieri o conferință de presă care nu a adus însă clarificările necesare vizavi de noul guvern care va conduce România în următorii 4 ani. Din contră, Adrian Năstase a amenințat voalat că un posibil guvern din care să nu facă parte Uniunea PSD + PUR ar arunca România într-o gravă criză politică, dar nu a precizat că acest aspect ar însemna organizarea de alegeri anticipate. Deși nu s-a semnat încă nici un protocol ferm de colaborare între PSD, PUR și UDMR, Adrian Năstase a lăsat să se înțeleagă că cele 3 formațiuni politice vor juca în aceeași echipă și sunt îndreptățite ca împreună cu reprezentanții minorităților naționale să formeze viitorul guvern."Domnul Traian Băsescu trebuie să țină cont de faptul că scrutinul din 28 noiembrie a.c. a creditat Uniunea PSD + PUR împreună cu UDMR la aproape 50 de procente și să nu mai afirme că va numi doar un guvern al Alianței D.A. Electoratul a decis această formă de coabitare și domnia-sa trebuie să o respecte. Traian Băsescu nu mai este președintele Partidului Democrat, ci al tuturor românilor și, potrivit Constituției, trebuie să aibă consultări cu toate partidele și să opteze pentru cei care au majoritatea. Uniunea PSD + PUR nu va renunța la formele de protest dacă nu se vor respecta Constituția și electoratul și se va declanșa o mare criză politică", a declarat primul - ministru al României.
    Adrian Năstase a mai precizat că nu ține neapărat să ocupe din nou funcția de premier și că Traian Băsescu a câștigat președinția României datorită voturilor din București.
Răzvan JURCĂ

Cine împarte, parte-și face
•7 milioane de lei - prima de sărbători pentru sa­lariații CJ Alba
     În cursul zilei de ieri, cei 33 de consilieri județeni au aprobat fără prea mare tam-tam un proiect de hotărâre prin care cei aproximativ 100 de salariați ai Consiliului Județean Alba vor primi câte 7 milioane de lei/persoană, din bugetul propriu al CJ Alba. Prima de sărbători, mai generoasă cu 500.000 de lei față de anul trecut, va fi folosită de funcționari pentru achiziționarea ținutei de serviciu, adică îmbră­că­minte. Pentru această sumă bugetarii vor trebui să prezinte chitan­țele doveditoare ale bunurilor achiziționate. Mai trebuie precizat că de această primă nu vor beneficia conducătorii CJ Alba, dar nici cei 33 de consilieri. Din păcate, salariații de la instituțiile aflate în sub­ordinea Consiliului Județean Alba au fost din nou lăsați pe dinafară, deși mulți dintre ei primesc salarii mai mici decât prima "colegilor" de la Consiliul Județean Alba. Semnatarii proiectului de hotărâre au susținut că aprobarea acestuia înseamnă asigurarea de condiții mi­ni­male pentru "buna desfășurare a activității CJ Alba" și o repre­zen­tare decentă în relația cu cetățeanul.
Florin ROMAN

Mugurel Sârbu: "E prematur să discutăm de noul prefect al județului"
     Într-o primă conferință de presă susținută după terminarea ale­gerilor, prefectul județului Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a precizat că este deocamdată prematur să se discute despre... viitorul prefect de Alba. "Observ că prin presă se vehiculează fel și fel de variante, dar încă nici măcar nu s-a stabilit viitorul guvern și noi vorbim deja de prefecți". Mugurel Sârbu a spus apoi că în funcție de rămânerea par­tidului său (PSD) la guvernare sau nu va analiza împreună cu colegii săi, dacă va rămâne în această funcție sau se va dedica în totalitate carierei parlamentare. "Cert este că mâine (n.r. - astăzi) se vor valida mandatele de senatori și deputați, iar apoi în termen de zece zile voi putea opta pentru una dintre cele două funcții. Vă pot spune acum că voi opta pentru cea de deputat. Repet, apoi în funcție de guvernul care va conduce România, voi vedea ce se va mai întâm­pla", a declarat actualul prefect al județului nostru.
    În altă ordine de idei, Mugurel Sârbu a mai spus că funcția de vi­cepreședinte al CJ Alba deținută de Nicolae Popa (PUR) va reveni acelui partid care va face parte din viitorul guvern. "Cred totuși că PSD va rămâne în continuare la guvernare, pentru că așa a decis electoratul în 28 noiembrie".
Răzvan JURCĂ

736 de polițiști recompensați și 36 sancționați
     "În anul 2004, un obiectiv prioritar l-a constituit îmbunătățirea stării și practicii disciplinare, sens în care s-a acționat permanent în scopul reducerii numărului de abateri disciplinare și al menținerii unui climat de muncă adecvat în rândul polițiștilor, la nivelul fiecărei subunități", a declarat în cadrul unei conferințe de presă șeful IPJ Alba, chestorul de poliție Marin Aron. Pentru rezultatele bune obți­nute, 720 de polițiști au primit recompense bănești, iar 16 polițiști au fost înaintați în gradul următor înainte de termen. Pe de altă parte, pentru comiterea unor abateri disciplinare, 36 de polițiști au fost sanc­ționați disciplinar, respectiv 2 ofițeri și 34 de agenți de poliție. Acestora le-au fost aplicate 39 de sancțiuni disciplinare, 18 mustrări scrise și 21 cu reducerea cu 5-20% a salariului pe o perioadă de 1-3 luni. (N.I.T.)
21 Decembrie
Omagierea revoluționarilor din Alba Iulia și Cugir
     Prefectul Mugurel Sârbu a declarat ieri că a purtat mai multe discuții cu liderii revoluționarilor din Alba, Mihai Babițchi și Horea Bărdaș în vederea organizării unor manifestări de omagiere a 15 ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989. "În principiu am con­venit asupra unui program care astăzi urmează să fie bătut în cuie", a spus prefectul de Alba. Toate manifestările urmează să aibă loc pe data de 21 decembrie a.c., atât în Alba Iulia cât și în Cugir, cele două orașe simbol ale Revoluției.(R.J.)
Consiliul Județean Alba i-a premiat pe Nicolae Linca și Liviu Cernat
•Doi consilieri au donat bani din propriul buzunar
     Consilierii județeni au aprobat ieri premierea cu suma de 6 mi­lioane de lei a singurului campion olimpic la box al României, dl. Nicolae Linca. Tot ieri s-a aprobat premierea muzicianului Dan Liviu Cernat, student la Academia Regală din Londra, cu suma de 15 mi­lioane de lei. Considerând că suma pentru Nicolae Linca este prea mică, în condițiile în care acesta este bolnav și cheltuie mulți bani pe medicamente, consilierul PD, Negruț Clement, a propus colegilor săi să contribuie cu bani din propriul buzunar pentru suplimentarea premiului. El a făcut primul pas donând 500.000 de lei. Din păcate, din cei 33 de consilieri județeni doar unul i-a urmat exemplul și anu­me Cristian Pașca, consilier PNL, care a donat și el 500.000 de lei. Cam puțin, dar asta e, fiecare face ce vrea cu banii lui.(F.R.)
Turneu de baschet feminin la Liceul Sportiv din Alba Iulia
     Liceul Sportiv din Alba Iulia va găzdui de astăzi, timp de două zile, etapa a doua a unui turneu de baschet contând pentru Cam­pionatul Național de junioare III (13-14 ani), a anunțat prof. Daniela Coș, directorul instituției. Ea a precizat că în urma primei etape, baschetbalistele Liceului Sportiv au ocupat locul secund, după Bega Timișoara, deși sportivele albaiuliene se aflau la prima participare la un concurs de un asemenea nivel. Ele au repurtat victorii împotriva echipelor din Sfântu Gheorghe (chiar pe terenul acesteia), Sibiu și Râmnicu Vâlcea. Întrecerea este găzduită, prin rotație, de fiecare echipă competitoare, la finalul celor 5 turnee primele trei clasate urmând să se califice la faza semifinală, care se va desfășura cel mai probabil în luna aprilie 2005, a mai spus Daniela Coș.(R.G.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.