Editorial
EuroRomânia
     "Țara arde și baba se piaptănă" - cam așa ar putea fi eventual definită atitudinea președintelui Ion Iliescu pe ultima sută de metri de mandat. Adică, într-un moment crucial pentru viața politică in­ter­nă, cât și pentru viitorul extern al țării, numai scandalul cu Miron Coz­ma mai lipsea... Jocul de-a "alba-neagra" cu decretele pre­zi­dențiale de grațiere și apoi de revocare a grațierii, scandalul politic și mediatic ce a urmat au bulversat atât de mult în aceste zile viața ro­mânilor încât unul dintre momentele cruciale pentru viitorul țării noas­tre a trecut aproape neobservat de către noi toți. Este vorba despre ședința Consiliului European de vineri, 18 decembrie a.c. de la Bruxelles, în cadrul căreia liderii europeni au bătut în cuie ade­rarea României la Uniunea Europeană, anunțând oficial încheierea negocierilor și reconfirmând calendarul de aderare.
    Astfel, tratatul de aderare va fi semnat în aprilie 2005, iar țara noas­tră urmează să devină membru cu drepturi depline al Uniunii la 1 ianuarie 2007.
    Privind puțin dincolo de avioanele cu care a zburat fiecare dintre cei doi președinți ai României (unul în exercițiu, celălalt nou ales) și de tot tărăboiul ce a urmat, reținem faptul că, în declarația finală a summitului de la Bruxelles, lideri europeni "notează cu satisfacție că progresele făcute de România în implementarea aquis-ului, în special la capitolele Justiție și Afaceri Interne și Competiție, au fă­cut posibilă închiderea formală a tuturor capitolelor de negociere cu acest stat candidat la 14 decembrie 2004 și își exprimă speranța de a-l primi în Uniune ca membru cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007".
    Așadar, după intrarea în NATO, acesta este am putea spune un al doilea moment istoric pentru România, un important și decisiv pas pe calea integrării noastre în marea familie a Europei Unite.
    Pentru acest nou succes, merită felicitat în primul rând poporul român, care a suportat cu stoicism toți acești ani ai tranziției cu gân­dul și speranța la un trai mai bun în viitor, dar deopotrivă și toate formațiunile politice, care, cel puțin până în prezent, au dat dovadă că știu să facă front comun atunci când este vorba de interesul național. Bine ar fi dacă vor face același lucru și în viitor.
    Problema este că mai avem încă multe de îndurat. Asta pentru că, potrivit clauzei de salvgardare, Uniunea Europeană va continua să monitorizeze la sânge pregătirile României, inclusiv imple­men­tarea efectivă a angajamentelor asumate în toate domeniile din a­quis, în mod deosebit cele ale Justiției și Afacerilor Interne, Com­petiției și Mediului. Potrivit documentelor, Comisia va continua să e­la­boreze rapoarte anuale de evaluare a progreselor României, îm­preună cu recomandările necesare. Iar după cum bine știm, mai a­vem multe de făcut în toate domeniile. Noul președinte ales al Ro­mâniei, Traian Băsescu, s-a angajat să ducă România în Uniunea Europeană și să respecte întocmai angajamentele asumate, accen­tuând latura internă, adică "prin noi înșine". Acest lucru ne dă unele speranțe de mai bine, avându-se în vedere că până în prezent s-a pus accent îndeosebi pe latura externă, pe construirea unei imagini favorabile și a unor relații externe cu marile puteri. Ce trebuie să fa­cem în continuare? În primul rând să dobândim un comportament european, atât economic cât și social, cultural, politic, diplomatic etc. În plus, pentru efortul său aproape eroic, poporul român va tre­bui să fie informat despre fiecare pas, despre fiecare euro care va in­tra în țară și destinația pe care o primește.
Tinu MATEȘ