Prima pagină Ediția din: 21.12.2004
Lupte pe viață și pe moarte, dar mai ales pe funcții pentru conducerile Camerei Deputaților și Senatului
•Președinte al Camerei Deputaților a fost ales A­dri­an Năstase, iar președinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu
     Ieri, noul parlament și-a dat examenul de (i)maturitate. După ce senatorii și deputații au depus individual jurământul, la orele 17,30 s-a trecut la desemnarea președinților Senatului și Camerei Depu­taților. Propunerile pentru cele două funcții de președinte au fost: Mo­na Muscă (Alianța D.A.) și Adrian Năstase (PSD) pentru Camera Deputaților, respectiv Radu Berceanu (Alianța D.A.) și Nicolae Văcă­roiu (PSD) la Senat. Atmosfera s-a tensionat după ce președintele Dan Voiculescu a anunțat că PUR va vota candidații PSD, adăugând însă că partidul său va susține cel mai probabil guvernul propus de Traian Băsescu. Scandalul monstru a izbucnit în momentul stabilirii procedurii de vot. Deși regulamentele de funcționare ale celor două camere spun clar că desemnarea președintelui se face prin vot se­cret, târguiala a fost alta. PSD și PRM au cerut ca fiecare parla­mentar să primească buletinul și să voteze, în timp ce Alianța a solicitat să se voteze secret la prezidiu. La Senat chiar s-a propus instalarea unei cabine, dar varianta a căzut la vot, spre indignarea parlamentarilor PNL-PD, care au părăsit sala. După dezbateri aprin­se, în Camera Deputaților și la Senat s-a trecut la vot, la ora 20,00 conform modelului românesc: reprezentanții PSD, PUR și PRM se întorceau cu buletinul de vot în sală la grupurile parlamentare, apoi reveneau la cele două cabine pentru "confirmare". Votul s-a făcut prin apel nominal, parlamentarii Alianței D.A. huiduind copios adver­sarii, care, în opinia deputatului PNL, Tiberiu Bărbulețiu, au "încălcat flagrant procedura". Nicolae Popa ne-a declarat că a fost singurul deputat PUR care a votat la prezidiu. Și asta până s-a ajuns la litera C, când grupul deputaților PNL-PD a părăsit sala (în jurul orei 20,25), deși o parte dintre ei a votat. Ceilalți parlamentari au con­tinuat votul. La Camera Deputaților au votat 245 de deputați din to­talul de 332, iar restul nu și-au exprimat votul. Dintre cei doi can­didați, câștig de cauză a avut Adrian Năstase, propus de PSD, care a obținut 173 de voturi pentru și 72 împotrivă (scorul fiind invers în defavoarea Monei Muscă). Împotrivă au votat UDMR, minoritățile na­ționale și o parte din deputații Alianței care au votat până la ieșirea din sală, iar pentru - PSD, PUR și PRM. Pentru alegerea preșe­din­telui Camerei erau necesare 167 de voturi.
    La Senat câștig de cauză a avut Nicolae Văcăroiu (PSD) cu 76 de voturi pentru și 2 împotrivă. Vicepreședintele UDMR, Laszlo Bor­bely, a declarat sec: "Este o zi neagră, un circ parlamentar și un simulacru de vot".
    La închiderea ediției, urma ca președintele Traian Băsescu să depună jurământul în fața Camerelor reunite ale Parlamentului. Tot mai multe voci din sânul Alianței au afirmat imediat după vot că Traian Băsescu nu este dispus la nici un fel de concesii și "se va întoarce la popor". Vom reveni cu noi amănunte în ziarul de mâine.
Florin ROMAN

Alianța D.A. lucrează la noua configurație politică a județului
•Copreședinții și protocolul vor stabili conducerile Prefecturii și CJ Alba
     În paralel cu acțiunile de la nivel central, unde Alianța D.A. PNL-PD își formează noua echipă guvernamentală, la nivel județean, for­mațiunea politică câștigătoare stabilește lista persoanelor care vor ocupa funcții de conducere la nivelul Prefecturii și CJ Alba, dar și în fruntea serviciilor desconcentrate. La Alba, jocul politic va fi stabilit de protocolul dintre PNL-PD, dar și de înțelegerile dintre cei doi co­președinți, Mircea Hava și Teodor Atanasiu. Cheia de pornire va fi introdusă în "contact" doar după ce se va ști clar dacă liderul liberal va fi propulsat la nivel central, Teodor Atanasiu având o propunere concretă de a fi noul președinte al AVAS, după ce a fost "ademenit" și cu un portofoliu important la Ministerul Administrației și Internelor. În cazul lui Mircea Hava este tot mai clar faptul că, deși este dorit în noua echipă guvernamentală, liderul PD va rămâne primar al munici­piului Alba Iulia. Așadar, foarte probabila plecare a lui Atanasiu la București va repune în discuție noua conducere a CJ Alba. Conform protocolului de la nivel județean, după alegerile generale, președinția "miniparlamentului județean" ar trebui să-i revină lui Ion Dumitrel, iar PNL va solicita doi vicepreședinți. Există și posibilitatea ca PNL să mențină președinția CJ Alba, iar în cazul în care Atanasiu pleacă la București, consilierul Cosmin Covaciu are oportunitatea de a fi noul președinte al CJ Alba. Se pare că PD este mult mai interesat de Prefectura Alba. Dacă PD va renunța la președinția CJ Alba, postul de prefect va reveni acestui partid, iar liberalii vor avea scaunul de subprefect. Din partea PD-ului sunt vehiculate cu insistență două nu­me. Este vorba în primul rând despre actualul viceprimar Călin Po­tor, președintele organizației PD Alba Iulia, care se pare că are cele mai mari șanse, dar și susținere, iar în calcul intră și consilierul local al PD, avocatul Mihai Baco. În cazul în care libe­ralii vor pierde CJ Alba ei au ca variantă Prefectura Alba. Pentru a fi pregătiți, libe­ralii și-au creat o echipă de membri de partid, care pot candida în interiorul PNL pentru funcția de prefect. În cursă sunt înscrise nume ca Dan Simedru, Silviu Ponoran, Simion Crețu, dar de susținere importantă se bucură și Nicușor Mihai, fostul director al UM Cugir, în prezent director la SC STAR TRASMISION Cugir. Până una alta, cele prezentate mai sus nu reprezintă decât speculații ale presei, pe baza informațiilor din interiorul celor două partide. Cert este că atât PNL cât și PD vor încerca să stopeze invazia lingăilor și a opor­tu­niștilor care vor să se înscrie în Alianță pentru un ciolan sau măcar un oscior. Primii care merită să ocupe funcții în administrația jude­țeană sunt cei care au stat în opoziție și au dat dovadă de caracter. Ei nu au trădat și acum merită încrederea liderilor Alianței.
Florin ROMAN

Vremea de Crăciun
     Meteorologii susțin că în zilele următoare vremea se va răci și va ninge pe arii extinse. Temperaturile minime se vor încadra între mi­nus 7 și minus 3 grade Celsius, iar cele maxime între minus 2 și plus 2 grade Celsius. Pe alocuri se vor mai semnala ceață și polei. Deocamdată, zăpadă este doar în zona Apusenilor, cel mai con­sistent strat de nea fiind la Arieșeni, adică 30 cm, dar și la Alba Iulia a început să ningă. Debitele pe Mureș și Târnave sunt în creștere, iar Arieșul este în scădere.(F.R.)
De la 1 ianuarie
Prețul energiei electrice va crește în medie cu 4,6 la sută
     Prețul energiei electrice furnizate consumatorilor casnici și in­dus­triali va crește în medie cu 4,6%, la 1 ianuarie 2005, se arată în­tr-un comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Pentru reducerea impactului social asupra consu­matorilor casnici, oferta de tarife a fost diversificată, așa încât tariful social va fi alcătuit din trei tranșe în loc de două, energia electrică consumată la tarif redus fiind majorată de la 60 kWh/lună la 75 kWh/lună. "În cazul tarifului cu abo­nament s-a inclus în cadrul abo­namentului o cantitate de 30 kWh/lună", se mai arată în comunicat.(F.R.)
1,5 milioane de lei prima de iarnă pentru mineri
     Minerii de la EM Roșia Poieni sunt cu salariile la zi, iar conform contractului colectiv de muncă au primit sub formă de prime 1,5 mi­lioane de lei pentru sărbătorile de iarnă, ne-a declarat directorul uni­tății miniere, Sorin Vătăjelu. Dânsul a adăugat că, deși asigurarea ba­nilor de salarii este o problemă la majoritatea unităților miniere, la Abrud nu este cazul ca urmare a managementului bun.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.