Curier județean
"Săptămâna spiridușilor" la Sebeș
     Cadouri, colinde, familie, bunătăți sunt cuvinte care definesc de ce­le mai multe ori Sărbătorile Crăciunului. Dar înainte să ne bucu­răm de aceste lucruri în seara de Crăciun, în casele românilor se gătește, se fac cumpărături, se bat covoare, se spală geamuri, într-un cuvânt... se muncește din greu.
    Sunt case în care locuiește o singură persoană, poate în vârstă, poate bolnavă, sunt case în care o mamă singură trebuie să pre­gătească Sărbătorile pentru doi sau trei copii mici, sunt case în care doi bătrânei au renunțat demult la bradul de Crăciun pentru că nu au pentru cine să-l împodobească și pentru că acest lucru presupune un efort pe care nu-l mai pot susține. Anul acesta, 100 de spiriduși ai lui Moș Crăciun vin mai devreme în Sebeș-Alba pentru a le da o mână de ajutor celor care nu se mai pot descurca la pregătirile din Ajunul Crăciunului. Campania este inițiată și organizată de Asociația Comunitară de Tineret (ACT) Sebeș a cărei misiune este de a forma tineri care să participe activ la dezvoltarea unei comunități corecte, armonioase și durabile.
    100 de tineri între 14 și 18 ani din orașul Sebeș-Alba sunt pre­zenți în această perioadă pentru a oferi ajutorul lor la pregătirile de Crăciun în 100 de case din oraș. Spiridușii vor putea fi identificați după căciulițele roșii cu bandă albă pe care le vor purta.
    Sediul de campanie al spiridușilor este la Clubul Copiilor din Se­beș-Alba, B-dul Lucian Blaga nr. 31, care este și partenerul sus­ținător al ACT. Oricine are nevoie sau cunoaște pe cineva care are nevoie de ajutor în gospodărie poate suna la tel. 731948 sau poate veni personal la sediul de campanie unde va primi informații supli­mentare și va putea alege un spiriduș cu abilități potrivite nevoilor sa­le. Această acțiune este posibilă și datorită sprijinului acordat de că­tre compania Coca Cola și SC Mega Grup Construct SRL, cărora le mulțumim pe această cale. (Președinte Gabi HAȘA)
Primarul zice!
Nu sunt probleme cu apa la Zlatna
     Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, susține că la această dată nu există nici un fel de probleme legate de alimentarea cu apă a localității, fiind exclusă posibilitatea ca anumite familii să rămână fără apă potabilă. El a făcut această declarație după ce mai mulți ce­tățeni s-au plâns că sunt amenințați cu sistarea furnizării apei po­tabile, din cauza neachitării facturilor, întrucât există un proces pe rol. Referitor la prețul apei potabile, Silviu Ponoran a spus că urmea­ză să facă precizări ulterioare.(R.G.)
Simpozion omagial
"Ștefan Manciulea - 110 ani de la naștere"
     Vineri, 17 decembrie 2004, s-a organizat la Colegiul Național "Ion Micu Clain" din Blaj o manifestare pentru cinstirea memoriei preo­tului și profesorului Ștefan Manciulea, geograf și istoric de prestigiu.
    Manifestarea a fost deosebit de reușită, fiind realizată prin cola­bo­rarea mai multor instituții: Societatea Română de Geografie, In­spectoratul Școlar Alba, Asociațiunea "ASTRA", Despărțământul Blaj, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Biblioteca "Școala Ardeleană" Blaj, Muzeul de Istorie "Augustin Bunea" Blaj, Socie­tatea cultural-patriotică "Avram Iancu", filiala Alba Iulia; Fundația "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.
    Comunicările și referatele susținute de specialiști din domeniile geo­grafie și istorie au scos în evidență aspecte din viața și opera i­lus­trului cărturar blăjean. (Emil Jurca)
În 2004
Județul Alba - fruntaș la... lipsa incendiilor!
     Raportat la indicatorii sintetici - număr de incendii la suta de mii de locuitori și număr de incendii la 1000 kmp, județul Alba a înre­gistrat valori de 19, respectiv 12 incendii. Aceste valori sunt sub media pe țară (de 38 respectiv 36 de incendii) și situează județul Alba pe locul I la aceste criterii de evaluare. În anul 2003, județul Alba s-a situat pe locul IV la aceste criterii de evaluare. Din punct de vedere al incendiilor izbucnite la gospodăriile cetățenești, județul Alba se află pe locul III pe țară, cu număr mic de incendii, respectiv 59. (N.I.T.)
Vacanță anticipată
     După câteva luni de școală, în care au avut de învățat vrute și, mai ales nevrute, din cauză că programele școlare sunt la fel de încărcate în ciuda mult trâmbițatei degajări a manualelor școlare, e­le­vii din învățământul preuniversitar intră de astăzi într-o binemeritată vacanță de iarnă. Sătui de școală, unii dintre elevi, în special din rân­dul liceenilor, nu au mai avut răbdare și, de la sine putere, nu s-au mai dus la cursuri încă de vineri, 17 decembrie, prelungindu-și va­can­ța cu... două zile nemotivate. Semestrul al doilea va începe în data de 10 ianuarie 2005, următoarea vacanță fiind programată în pe­rioada 19 martie-3 aprilie 2005, potrivit calendarului aprobat încă de la începutul anului școlar de Ministerul Educației și Cercetării.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.