Actualitate
La Alba Iulia și pe alte numeroase rute
Poleiul a perturbat grav transportul de călători
     Transportul călătorilor din autogara Alba Iulia a fost grav perturbat sâmbătă dimineața, din cauza poleiului format pe partea carosabilă, în urma precipitațiilor căzute în noaptea precedentă. Șeful autogării, Augustin Muntean, a declarat că autobuzele care transportă nave­tiștii din Ghirbom, Șeușa, Hăpria, Țelna și Cricău nu au putut pleca din stații la ora 05.30, șoferii așteptând dezghețarea stratului de po­lei. În aceste condiții, programul curselor a fost dat peste cap, auto­buzele sosind cu o întârziere de două-trei ore față de graficul inițial.
    Mai mult, a spus Muntean, cursa Întregalde-Alba Iulia a fost sus­pendată în acea zi, deoarece condițiile meteo-rutiere nu au permis plecarea din comuna amintită. Pe de altă parte, alte autobuze au fost oprite în autogara Alba Iulia, pentru a fi evitată producerea unor accidente rutiere. Autobuzul spre Șeușa a derapat și s-a împotmolit cu roțile într-un șanț de pe raza localității Oarda de Jos, fără să fie în­registrați răniți.
    Un alt autobuz plin cu călători, care a pornit spre Hăpria în jurul orei 07.50, nu a putut urca Dealul Strajei, unde drumarii, luați prin surprindere, nu au apucat să arunce cu material antiderapant. Că­lătorii au fost nevoiți fie să aștepte în frig sosirea autobuzului chemat din Ghirbom pentru a fi transbordați, fie să se descurce pe cont pro­priu sau chiar să meargă câțiva kilometri pe jos spre casă.
    Augustin Muntean a ținut să precizeze că și transportul de călă­tori interurban a fost perturbat de polei, autobuzele unor renumite firme care efectuează curse regulate spre Cluj Napoca sosind abia du­pă ora 10.00, cu foarte mare întârziere.
Robert GHERGU

Curse suspendate temporar
     Mai multe curse din transportul intrajudețean de călători vor fi sus­pendate temporar, începând de miercuri, 22 decembrie, pe pe­rioada vacanței de iarnă, a anunțat șeful autogării din Alba Iulia, Au­gustin Muntean. Este vorba de autobuzele care transportau elevii din localitățile Hăpria, Șard, Ighiu, Țelna și Poiana Gălzii la unitățile de învățământ din Alba Iulia, ajungând în jurul orei 07.00 la autogară. Cursele respective vor fi scoase din grafic și la ora 14.30, pe lângă a­cestea urmând să fie suspendate temporar și autobuzele spre Cri­cău, Șeușa și Ghirbom, care plecau la aceeași oră din autogară. Potrivit unui protocol încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, autobuzele amintite vor fi reintroduse în trafic conform programului inițial în data de 10 ianuarie 2005, odată cu începerea semestrului al doilea. (R.G.)
Mihai Babițchi se dă la "sluga" lui Ion Iliescu, de­pu­tatul Emil Cuteanu
"Asociația 21 Decembrie 1989" Alba Iulia nu participă la comemorarea a 15 ani de la Revoluție
     Astăzi se împlinesc 15 ani de când un grup de revoluționari, con­duși de Mihai Babițchi, ieșeau pe străzile municipiului Alba Iulia scandând "Jos Ceaușescu" și "Jos PCR", solicitând alegeri libere. Cei care-și mai amintesc acele zile își aduc cu siguranță aminte că numărul celor care au ieșit pe stradă a fost mic la început, iar mulțimea s-a strâns doar a doua zi la Prefectură. Ei sunt cei care ne-au redat speranța în libertate. În județul Alba au murit la revoluție 23 de oameni, iar alți 111 au fost răniți. Din păcate, mare parte din cei care au scandat împotriva lui Ceaușescu sunt vai de capul lor. Puțini sunt revoluționarii care au trăit mai bine de pe urma privilegiilor. Dar să trecem de la amintiri la ceea ce se întâmplă în zilele noastre.
    Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, liderul Asociației "21 De­cembrie 1989" Alba Iulia, Mihai Babițchi, a denunțat decizia secre­tarului de stat de la SSPR Emil Cuteanu, actualmente deputat PSD de Alba, de a tăia fondurile alocate acestei organizații pentru come­morarea de azi. Deși asociația lui Mihai Babițchi a depus toată do­cumentația necesară, SSPR a tăiat, pentru prima dată în ultimii 15 ani, fondurile solicitate, în sumă de 72 de milioane de lei. "Din acest motiv am decis să nu participăm astăzi la acțiunile de comemorare. Ne vom întâlni la sediul nostru și vom comemora așa cum se cuvine evenimentul. Să ne amintim că Alba Iulia a fost singurul oraș din țară unde revoluționarii, după o noapte de manifestații, au preluat pu­terea în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, la orele 8,00, prin abdicarea scrisă a primului secretar al PCR, Ioan Savu. (...) Pe de altă parte, hotărârea noastră reprezintă și un act de protest îm­potriva deciziei iresponsabile, răzbunătoare a secretarului de stat de la SSPR, Emil Cuteanu, impus în funcție de Ion Iliescu, împotriva protestelor unanime ale revoluționarilor din întreaga țară, de a tăia fondurile solicitate de asociație pentru festivități", a spus Babițchi. Acesta a mai precizat că "sluga" lui Iliescu, cum a fost numit deputatul PSD Emil Cuteanu, l-a "pedepsit" pentru faptul că a con­dus campania mediatică a Alianței D.A. în județul Alba. De "botezul" lui Babițchi nu au scăpat nici Ion Iliescu și Adrian Năstase, acuzați că, prin semnarea ultimului decret de grațiere, cei doi au lovit în inima democrației românești. Cealaltă asociație de revoluționari din Alba Iulia, Asociația Luptătorilor din Decembrie 1989, condusă de Ho­ria Bărdaș, urma să decidă ieri dacă participă la manifestările oficiale. Pe hârtie, asociația lui Bărdaș a primit 65 de milioane de lei, în timp ce revoluționarilor din Cugir le-a fost alocată suma de 170 de milioane de lei. În finalul asaltului său mediatic, Babițchi l-a ca­talogat pe deputatul Emil Cuteanu "impostor și incompetent".
Florin ROMAN

Brazii Apusenilor își vor petrece Revelionul 2005 în... UE!
     Dacă vi se pare că din piețele noastre nu prea mai aveți ce alege în materie de brazi de iarnă, să știți că o explicație plauzibilă este și aceea că aurul nostru verde (la fel ca și alte multe bogății de-ale noastre) au intrat deja în UE, înaintea noastră. Mai exact, camioane întregi cu brazi sunt preluate de întreprinzători din Ungaria, mai cu seamă de prin piețele Oradei, Aradului și de prin părțile Timișului. Cererea masivă de brazi de iarnă este motivată, ca și în cazul altor produse de larg consum, de prețurile crescute din Ungaria, care s-au aliniat Uniunii Europene înaintea salariilor maghiarilor. Și, ca să vă dați seama ce "lovitură" au dat de această dată întreprinzătorii români care au "prins" din timp o astfel de filieră, vă spunem doar că un brad obișnuit, pe care un român îl cumpără cu maxim 400.000 de lei, ia drumul Ungariei la prețul de 1-1,5 milioane de lei, vândut la "prima mână". Și se vând, nu glumă, pentru că, potrivit martorilor oculari, verdele Munților Apuseni a luat-o în acest an la vale, împa­chetat bine în camioane care circulă ca furnicile pe mușuroi. (N.I.T.)
Hoț voiajor
     Eugen Marcel L. de doar 14 ani, din Câmpia Turzii, a fost iden­tificat ca fiind autorul unui furt comis în noaptea de 11/12 decembrie dintr-un magazin mixt din Sâncel. Se pare că acesta nu a operat singur ci alături de alte șase persoane. Băiatul a fost depistat în ga­ra CFR Teiuș și predat Postului de Poliție Sâncel pentru continuarea cercetărilor. (L.I.)
"Babi" se vrea ministru
     Mihai Babițchi, liderul Asociației "21 Decembrie 1989" Alba Iulia, a declarat ieri în cadrul unei conferințe de presă că va accepta pos­tul de șef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolu­țio­narilor, care înseamnă rangul de secretar de stat, dacă i se va pro­pune această funcție. Babițchi a adăugat că el corespunde criteriilor pe care le cere un asemenea post, în timp ce foștii șefi ai SSPR nu ar fi avut asemenea calități. În prealabil, Mihai Babițchi a declarat că ar fi de acord cu desființarea SSPR-ului, decât secretariatul să fie condus de incompetenți.(F.R.)
La Ocna Mureș
Pensionar lovit de o mașină
     La sfârșitul săptămânii trecute, în Ocna Mureș, Martin Milic (41 de ani), pompier la SC Salina, a fost autorul unui accident. În timp ce conducea autoturismul Dacia 1310, ce aparținea fratelui său, pe una din străzile orașului l-a acroșat pe pensionarul Ioan Vais în vârstă de 60 de ani. Bărbatul a suferit un traumatism facial. A fost transportat la spitalul din Ocna Mureș pentru acordarea primului aju­tor. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
La Vadu Moților
Derapaj din cauza vitezei
     Lucrătorii Postului de Poliție Vadu Moților au fost sesizați telefonic, în 19 decembrie, în jurul orei 13,30, de către Nicu Bodea din Joldești, că pe DN75 a avut loc un accident rutier. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat că Rosina Violeta Roman (37 de ani), din Arieșeni, în timp ce conducea autoturismul Dacia 1310, a accidentat două femei. Conducătoarea nu a adaptat viteza pentru un carosabil înghețat și într-o curbă la stânga a derapat. Violeta Roman a pierdut controlul mașinii și a acroșat cu partea din față pe Maria Joldeș (81 de ani) și Eva Oneț (70 de ani) ce se deplasau regu­la­mentar. În urma coliziunii, cele două femei au suferit vătămări cor­porale. Maria Joldeș s-a ales cu traumatism cranio-cerebral acut des­chis și cu fractură deschisă la gamba dreaptă, iar cea de-a doua fe­meie cu o plagă în zona capului și fracturi la antebrațul stâng și gamba dreaptă. Ambele au fost internate la secția de ortopedie din cadrul Spitalului județean Alba. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.