Editorial
Guvern tânăr și bogat, popor bătrân și sărac!
     Nici n-a apucat bine Călin Popescu Tăriceanu, premierul de­semnat, să anunțe formula noului guvern, că au și început să curgă râuri, râuri comentariile de tot soiul. "Guvern tip CDR", spun pe­sediștii. "Guvern de insecte" (Muscă, Flutur, Cinteză) răcnește Va­dim Tudor. "Guvern de tarabă națională" îl botează jurnalistul-ana­list Cristian Tudor Popescu, întrucât, spune domnia sa, "partidele care îl compun au lăsat la o parte orice considerent moral, ideo­logic și de bun simț pentru a-și face interesul". "Guvern de 4X4" îl declară unii analiști, având în vedere că este compus din patru partide politice și că până și formațiunile mai mici ce au intrat la guvernare (am numit aici UDMR și PUR) au solicitat fiecare porto­foliile a cel puțin 4 ministere. Și exemplele ar putea continua pe zeci de cuadrați de ziar. Desigur, multe dintre aceste etichetări conțin doze mai mici sau mai mari de adevăr, însă unele sunt de-a dreptul răutăcioase...
    Prin urmare, până când noul guvern va fi validat de Parlament și va intra "în pâine" nu vom încerca să-i punem și noi o altă etichetă de acest gen, ci vom lua de bună declarația președintelui Traian Băsescu: "Formula propusă de premierul desemnat, Călin Popes­cu Tăriceanu, reprezintă o echipă tânără, o îmbinare între oameni de afaceri care au reușit și funcționari care au avut performanță în instituțiile din care provin". Așadar, noua ecuație a guvernării în următorii patru ani va fi pe mâna unor oameni tineri, a unor oameni bogați, a unor profesioniști în administrație.
    TINEREȚEA. Aproape jumătate din miniștrii Cabinetului Tări­cea­nu sunt oameni tineri, sub 40 de ani. Unii dintre ei sunt propuși să dețină chiar portofolii-cheie: Codruț Șereș - Economie, Ionuț Popes­cu - Finanțe, Mihai Răzvan Ungureanu - Externe. Se mizează pe ei pentru că sunt tineri, sunt dinamici, sunt plini de inițiativă, au studii de specialitate desăvârșite recent, reprezintă o posibilă ruptură față de trecut și nu se agață de aceste posturi pentru a-și asigura... o pensie liniștită. După cum știm, tinerețea a reprezentat dintot­deauna o promisiune. Francis Bacon spunea: "Tinerii sunt mai apți să născocească decât să judece, să execute decât să chib­zuiască, mai potriviți pentru proiecte noi decât pentru o treabă regulată". Totuși de la promisiune la certitudine mai este ceva cale. Dacă nu se va întâmpla așa, atunci, desigur, există și calea eșe­cului multora dintre ei.
    BOGĂȚIA. Este de departe cel mai bogat guvern din perioada postdecembristă, averile însumate ale membrilor săi fiind de peste 200 de milioane de dolari. Cel mai bogat membru al noului cabinet este George Copos - ministru de stat fără portofoliu pentru coor­donarea activităților privind mediul de afaceri și IMM-urile, cu o avere estimată la 160 de milioane de dolari. Este secondat de către Adriean Videanu, un alt ministru de stat însărcinat cu coordonarea activității economice în cadrul guvernului (30 milioane de dolari) și de chiar primul ministru desemnat, Călin Popescu Tăriceanu (20 milioane de dolari). Aproape toți ceilalți miniștri dețin și ei 1-3 apartamente, mașini și sume de peste 10.000 de euro în conturile personale.
    Așadar, avem în față la această oră, un fapt aproape paradoxal: un guvern tânăr și bogat și un popor bătrân și sărac deoarece numai pensionarii, care de altfel așteaptă grabnic recalcularea și majorarea pensiilor, sunt în număr de peste 6 milioane. Rămâne să vedem cât vor avea dare de mână și pentru popor, cât se vor zbate noii miniștri pentru a-i face viața mai bună, mai prosperă, pentru că ei sunt realizați din toate punctele de vedere și se presupune că nu-și vor mai băga mâna "până la cot" în sacul bugetului, la fel ca mulți dintre predecesorii lor din '90 încoace. Așa cum au avut știința să facă afaceri bune pentru ei și să se îmbogățească, să sperăm că de această dată, fiind în guvern, vor face același lucru pentru toți românii. Altfel, pentru a câta oară, se va adeveri zicala: "Bogăția seamănă cu apa de mare: cu cât bei mai multă, cu atât devii mai însetat"! Și atunci din nou poporul va fi și el mai însetat de Dreptate și de Adevăr...
Tinu MATEȘ