Prima pagină Ediția din: 29.12.2004
Alba Iulia, ca un falnic brad
     bradCa în fiecare an, primarul Mircea Hava, sprijinit de Consiliul Local Alba Iulia, a instalat în apropie­rea Catedralei Reîntregirii Nea­mu­lui un imens pom de iarnă, cu beculețe multicolore, pentru a aduce un plus de bucurie pen­tru copiii locuitorilor munici­piu­lui. De altfel, pomii din întreg par­cul Unirii, dar și din centrul muni­ci­piului, au fost "ornați" cu ghirlande luminoase, ca în Occi­dent. Totodată, pe stâlpii de iluminat public de pe principalele artere rutiere din oraș au fost puse în funcțiune ornamente de iarnă lumi­noase: brăduleți, steluțe și clopoței, spre bucuria trecătorilor. (R.G.)
Șoferița și biciclistul
     Pe strada Transilvaniei din Aiud, în jurul orei 13,30 a zilei de 27 decembrie, Irina Călin (39 de ani), conducătoarea unui autoturism Dacia 1310, l-a accidentat pe biciclistul Traian Iana (45 de ani). Fe­meia a făcut o manevră de întoarcere, nu s-a asigurat corespunzător și l-a acroșat pe biciclistul care o depășea. Bărbatul a fost trans­portat la Spitalul municipal Aiud, unde a fost diagnosticat cu trau­ma­tism cranio-cerebral acut închis și traumatism de coloană cervi­cală, în prezent aflându-se sub supraveghere medicală. În funcție de numărul zilelor de spitalizare și dacă nu va exista o împăcare între cei doi, Irina Călin va fi cercetată pentru vătămare corporală din cul­pă. (L.I.)
Director nou la DGAS Alba
     De la 1 ianuarie 2005 se va înființa Direcția Generală de Asis­tență Socială și Protecție a Copilului Alba, prin comasarea Direcției de Asistență Socială și a DGPDC Alba. Ca urmare a acestei reor­ganizări, consilierii au aprobat ieri eliberarea din funcția de condu­cere de director executiv a d-nei Lenica Bucur. Cel mai probabil, no­ul director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Alba va fi profesorul Sorin Chirilă, iar d-na Lenica Bucur va ocupa un post de director adjunct. Aceste numiri vor fi cu caracter interimar, deoarece posturile de director executiv și director executiv adjunct se vor ocupa prin concurs. (F.R.)
4900 de petarde confiscate
     Deși comercializarea și folosirea petardelor sunt interzise prin lege, iar amenzile aplicate sunt usturătoare, mai precis între 4 și 25 de milioane de lei, acestea se vând ca pâinea caldă. Pe strada Gării din Blaj au fost identificați în 27 decembrie Leonard Paraipan (19 ani) și Marius Ș. (16 ani) din comuna Armășești, județul Ialomița, ca­re ofereau spre vânzare trecătorilor petarde. Asupra lor au fost găsite 4500 de petarde din ca­te­goria 1 și 400 de petarde din cate­goria 2. Cele 4900 de petarde au fost confiscate iar cei doi tineri a­mendați. (L.I.)
Strategie comună pentru dezvoltarea județului Alba
     Deputatul PSD de Alba, Mugurel Liviu Sârbu, a precizat că la în­ceputul lunii ianuarie a anului viitor va propune o întâlnire cu repre­zentanții tuturor partidelor politice din județ în vederea elaborării unei strategii comune de dezvoltare a județului nostru. "Dorim să ne în­tâlnim cu toți parlamentarii, dar și cu alți factori de răspundere pen­tru a conveni asupra modului în care vom acționa împreună în vede­rea găsirii unor soluții optime pentru realizarea unor investiții de an­ver­gură care să contribuie substanțial la creșterea gradului de dez­vol­tare a județului nostru. Până acum nu a existat o strategie unitară și acest aspect s-a simțit din plin, mai ales în anumite zone rămase mult în urmă din punct de vedere economic", a declarat Mugurel Sâr­bu.(R.J.)
Noi impozite și taxe locale
     Consiliul Județean a aprobat cuantumul taxelor pentru diferite im­pozite și taxe locale. Taxa pentru eliberarea certificatelor de urba­nism variază în funcție de suprafața pentru care se solicită certi­ficatul, de la 38.000 de lei la 91.000 de lei, plus 139 de lei pentru fiecare metru pătrat care depășește 100 de mp. În mediul rural taxa respectivă este de doar 50%. Taxa pentru eliberarea autorizației de foraje și excavări este de 54.000 de lei/mp, iar pentru avizul Comi­siei de Urbanism se va plăti suma de 107.000 de lei. Taxa pentru eliberarea avizului de către arhitectul șef va fi de anul viitor de 107.000 de lei. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.