Curier județean
Mistreții - vaccinați împotriva pestei porcine
     Pentru a preveni apariția pestei porcine la mistreții de pe supra­fețele forestiere ale județului, care pot fi surse de transmitere a bolii la porcii domestici, specialiștii Laboratorului Sanitar Veterinar din ca­drul DSVSA Alba au pregătit 1.400 de momeli vaccinale (ouă de găină cu virus modificat inoculat). Purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba, dr. Ioan Tătucu, a declarat că aceste momeli vor fi repartizate fondurilor de vânătoare ale Direcției Slivice, Asociației Județene a Vâ­nă­torilor și Pescarilor Sportivi și altor asociații de vânătoare pri­vate. Vaccinul va fi administrat în locurile special amenajate unde mistreții beneficiază, de obicei, de supliment de furaje pe perioada sezonului rece. Este a doua campanie de vaccinare a mistreților din mediul silvatic organizată în acest an de DSVSA Alba, după ce în primăvară alte 1.500 de momeli vaccinale au fost repartizate pe fon­durile de vânătoare din județ. Ioan Tătucu a arătat că în acest an în județul Alba nu au fost semnalate focare de pestă porcină la mis­treți. În schimb, mai multe localități s-au aflat în carantină din cau­za pestei depistate la mai mulți porci cumpărați din târguri fără certificat sanitar-veterinar sau crescuți în gospodăriile populației.(R.G.)
La Grupul Școlar Metalurgic din Alba Iulia,
Unul din 6 elevi s-a ales cu nota scăzută la purtare
     Numai 500 din efectivul total de 579 de elevi ai Grupului Școlar Industrial Metalurgic din Alba Iulia au promovat primul semestru, re­zul­tă din situația școlară întocmită de conducerea instituției. Potrivit documentului, 420 de liceeni au obținut medii cuprinse între 7.00 și 8.00, 42 de elevi au încheiat semestrul cu medii între 6.00 și 7.00, fiind înregistrați doar 38 de performeri, cu medii mai mari de 9.00. Alți 67 de elevi nu au reușit să obțină note de trecere, rămânând corigenți la una sau mai multe materii, în timp ce 9 elevi au terminat semestrul cu situația școlară neîncheiată, iar 3 sunt neșcolarizați. Pe linie disciplinară, 95 de elevi s-au ales cu nota scăzută la pur­tare, în funcție de gravitatea abaterilor săvârșite, ceea ce în­seamnă practic că unul din 6 elevi a "călcat pe bec". Dintre aceștia, 53 au media 9.00 la purtare, 22 de elevi-8.00, 6 elevi-7.00, iar 14 liceeni-sub 7.00, între care doi pentru comiterea infracțiunii de furt, fiind cer­cetați de poliție.(R.G.)
Taberele și-au stabilit prioritățile pentru anul viitor
     Conducerea Agenției Teritoriale a Taberelor și Turismului Școlar Alba și-a stabilit deja prioritățile pentru anul viitor. Directorul ATTTS Alba, Marius Cetină, a declarat că acțiunile primordiale vor viza rea­bilitarea instalațiilor sanitare din grupurile sociale de la cabanele pe care le administrează: Arieșeni, Gârda, Poiana Vadului, Roica și Va­du Moților. De asemenea, dotarea taberelor școlare de la Roica și Arieșeni cu centrale termice proprii, alimentate cu combustibil solid. Marius Cetină s-a arătat foarte optimist în privința realizării acestor obiective, mai ales că directorul general al ANTTS, Riana Nicolae, a promis recent că fondurile care vor fi alocate anul viitor pentru spri­jinirea activităților de tineret vor fi substanțial majorate.(R.G.)
Bilanț pozitiv al jandarmilor
     Comandamentul județean de Jandarmi Alba a încheiat anul cu rezultate bune și foarte bune, a declarat recent, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al CJJ Alba, mr. Teodor Popa. El a arătat că efectivele de jandarmi au fost implicate în asigurarea ordinii și siguranței publice la manifestările cu caracter popular, ca acțiunile dedicate Zilei Naționale sau Târgul de fete de pe Muntele Găina, fără să fie înregistrate incidente majore. Micile conflicte (un hoț prins în flagrant, la Alba Iulia) au fost rezolvate cu operativitate de către jan­darmi, care au înaintat imediat actele organelor abilitate, pentru a fi soluționate. De asemenea, jandarmii au participat la 28 de acțiuni punc­tuale (târguri, oboare, zone aglomerate), organizate în tot atâ­tea localități, precum și la 124 de manifestări cultural-artistice, în care au fost angrenați în total 2.607 angajați ai CJJ Alba. Alți 250 de militari ai CJJ Alba au asigurat paza demnitarilor prezenți în județul Alba în timpul celor două vizite oficiale la care au fost solicitați. Cir­ca 350 de jandarmi au menținut ordinea publică și pe perioada celor 13 acțiuni de protest organizate la Alba Iulia, Cugir, Zlatna, Abrud, Baia de Arieș, Roșia Montană și Ocna Mureș, încheiate fără inci­dente și datorită bunei colaborări cu polițiștii și gardienii publici.
    Pe perioada alegerilor locale, 132 de jandarmi au vegheat la buna desfășurare a procesului electoral în 74 de secții de votare, la "parla­mentare" asigurând, în plus, paza Biroului Electoral Județean și a u­nei secții de votare, în total-76 de locații. Totodată, 15 patrule, cu un efectiv mediu de 30 de jandarmi, au supravegheat pe perioada anului școlar unitățile de învățământ preuniversitar din 9 localități, alte pa­trule asigurând liniștea albaiulienilor care s-au aflat prin parcurile Uni­rii și Custoza. Alte 16 patrule s-au aflat zilnic în raza de com­petență stabilită prin Planul unic de siguranță, elaborat în colaborare cu IPJ Alba și Corpul Gardienilor Publici Alba, în medie fiind mobi­lizați 50 de jandarmi în fiecare zi. În mediul rural, au fost organizate 37 de patrulări auto, cu câte 5-6 jandarmi, fiind vizate 71 de loca­lități. Activitatea CJJ Alba s-a materializat prin aplicarea a 1.931 de amenzi în valoare totală de peste 2,2 miliarde de lei și prinderea a 156 de infractori, a mai spus mr. Teodor Popa.
Robert GHERGU

Cadouri pentru familii nevoiașe
     Ca în fiecare an, dl. Liviu Stoica - șeful Laboratorului de Sănătate Mintală Alba, a fost pe post de Moș Crăciun pentru mai multe familii nevoiașe. "În județul nostru sunt foarte mulți oameni care trăiesc de pe o zi pe alta și mi s-a părut absolut normal să încerc să le creez niște sărbători cât de cât decente", ne-a declarat dr. Liviu Stoica. În acest sens domnia - sa a donat la aproximativ 50 de persoane ali­mente și articole de îmbrăcăminte, majoritatea provenind din Aiud, Cugir și Săsciori.(R.J.)
Premieră la Colegiul Militar "Mihai Viteazul"
Elevul Adrian Hada a încheiat semestrul cu media 10.00
     Media generală obținută de elevii Colegiului Militar "Mihai Vitea­zul" din Alba Iulia la sfârșitul primului semestru a fost de 8,06, cu doar 14 sutimi mai mică decât în perioada similară a anului anterior. Purtătorul de cuvânt al instituției, Daniela Filimon, a declarat că cea mai mare medie a fost obținută de clasa a XII-a D - 8,42, față de 8,52 cât obținuse clasa a X-a E, câștigătoarea de anul trecut. Pe ani de studiu, cei mai silitori au fost elevii din compania condusă de lt. Cristian Răceanu, media obținută de clasele a XII-a fiind 8,25, la doar 8 sutimi de colegii lor mai mici cu un an. De menționat că a­ceeași companie a câștigat și întrecerea de anul trecut, dar cu me­dia 8,34. Ca și anul trecut, elevul Adrian Hada, din clasa a XI-a F a avut cea mai mare medie din liceu. De această dată însă, el a terminat semestrul cu media 10.00, cu 7 sutimi mai mult decât în semestrul I al anului 2003, o premieră în istoria colegiului. El a fost secondat, ca și în anul precedent, de Ozana Rotar, cei doi fiind re­compensați lunar cu o bursă în valoare de 300.000 de lei, fiecare. Alți 23 de elevi militari au promovat clasa cu medii peste 9,25, exact ca anul trecut, iar numărul corigenților a scăzut cu un procent. Au fost înregistrați totuși 27 de elevi care nu au trecut clasa la una sau mai multe discipline de studiu, din care 15 sunt "boboci", a mai spus Daniela Filimon.
Robert GHERGU

A fost aprobată componența Comisiei pentru Protecția copilului Alba
     În cursul zilei de ieri consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre privind înființarea Comisiei pentru Protecția copilului și au va­lidat regulamentul de organizare și funcționare al acesteia. Din Co­misie fac parte următorii: președinte - Mariana Hurbean, secretar ge­neral a județului Alba, iar membrii sunt Anton Butnaru, medic primar pediatru, Dumitru Panța, psihopedagog, Tiberiu Todoran, subco­mi­sar de poliție, Irina Borza, reprezentant al Direcției de Dialog, Fa­milie și Solidaritate Socială și Maria Sechita, de la Organizația "Ca­ritas" Alba Iulia. Proiectul inițial a fost modificat prin adoptarea a do­uă amendamente. Unul se referă la vicepreședintele Comisiei, unde nominalizarea d-nei Lenica Bucur nu s-a făcut deocamdată. A doua modificare constă în faptul că indemnizația membrilor va fi de 5% lu­nar din leafa președintelui și nu 7% pe ședință, cum s-a propus. (F.R.)
Pom ornamental pe post de brad?
     Lucrătorii Postului de Poliție din Cetatea de Baltă au fost sesizați de către Ilie Suciu, din satul Tătârlaua, că din curtea locuinței lui Gheor­ghe Tarța, care i-a fost lăsată în grijă, a fost sustras în 24 de­cembrie un pin ornamental. Autorul furtului a fost identificat în per­soana lui Vasile Dicoi (25 de ani), cu antecedente penale. Poate băr­batul nu a reușit să își procure din timp un brad pentru Crăciun și în disperare de cauză s-a gândit că și un pin ar fi suficient. Tânărul nu s-a gândit însă și la urmări, el fiind cercetat pentru comiterea in­fracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Ameliorarea raselor de bovine prin însămânțări artificiale la Bucium
     Cu toate dificultățile existente în zona Munților Apuseni, mai ales privind distanțele și accesul spre gospodării, totuși în mai multe lo­calități se practică însămânțările artificiale. În comuna Bucium aces­tea sunt efectuate de către Radu Cârja, asistent veterinar și operator însămânțător. Așa după cum ne-a declarat, din anul 2001, de când s-a început cu acestea, lumea s-a convins tot mai mult de eficiența lor, mai ales că sporul de creștere și dezvoltare al acestora este a­proape dublu față de produșii obținuți de la tauri netestați. Ba mai mult, s-au obținut și câteva fătări gemelare. Cât privește fătările, în ca­zul însămânțărilor artificiale acestea au fost fără probleme infir­mând ideea că ele s-ar produce cu dificultate, vițeii fiind prea mari. (I.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.